Qualcomm nu poate să vândă procesoare de telefoane cu 5G către Huawei

15.11.2020
Qualcomm nu poate să vândă procesoare de telefoane cu 5G către Huawei

Noi informații despre relațiile de afaceri pe care Huawei le poate stabili cu companiile americane sugerează că problemele producătorului chinez pe piața de smartphone-uri nu se vor termina foarte curând. Într-adevăr, mai multe voci din industrie spun că cei de la Qualcomm au primit licență pentru a vinde către Huawei, însă această licență se aplică doar dispozitivelor fără 5G. Astfel, Huawei nu va putea să producă nici măcar noi telefoane 5G, nu doar echipamente telecom.

Procesoarele cu 5G de la Qualcomm nu vor putea fi vândute către Huawei

Conform analistului John Vinh de la KeyBanc, autoritățile SUA blochează orice fel de vânzare de echipamente 5G către Huawei. Aici intră și procesoarele echipate cu modem-uri 5G, care ar putea fi folosite în smartphone-uri. Astfel, Qualcomm ar putea vinde doar procesoare high-end până la generația Snapdragon 855 și chipset-uri mid-range Snapdragon 730.

Această decizie este în ton cu licența pe care a primit-o TSMC în urmă cu doar câteva luni, care permitea companiei să producă pentru Huawei procesoare cu proces de fabricație de maximum 28nm. Acele modele sunt din generații foarte vechi și nu mai pot fi considerate competitive pe piață în acest moment.

În aceste condiții, Huawei ar putea avea două opțiuni: fie să iasă repede de pe piața de smartphone-uri și să își orienteze eforturile în alte direcții, fie să continue să producă telefoane cu tehnologii mai vechi, în speranța că fabricile sale de procesoare pe care le va construi în China vor atinge un nivel competitiv într-un timp scurt.

În următoarea perioadă, fabrica de procesoare Huawei, dezvoltată fără tehnologie americană, ar trebui să poată produce mai întâi procesoare pe 45nm. Aceasta ar urma să avanseze rapid la 28 și 20nm în următorii doi ani. Între timp concurența din piață folosește deja procesul de 5nm, Apple și Samsung având deja astfel de procesoare anunțate oficial, în timp ce Qualcomm va anunța unul în luna decembrie. De altfel, șu Huawei are unul deja pe piață, modelul Kirin 9000, care se regăsește în carcasa modelelor Mate 40.

sursa: Seeking Alpha

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult