Samsung este primul gigant tehnologic care interzice instrumentele Generative AI, precum ChatGPT

02.05.2023
Samsung este primul gigant tehnologic care interzice instrumentele Generative AI, precum ChatGPT

Ce-i drept, doar în rândul propriilor angajați, Samsung interzice folosirea instrumentelor Generative AI, după ce „ajutorul” ChatGPT a divulgat informații confidențiale despre semiconductoarele companiei.

La numai două săptămâni după ce CEO-ul Samsung anunța viziunea companiei pentru recrutarea tehnologiilor inteligență artificială în scopul accelerării operațiunilor companiei, decizia folosirii ChatGPT pentru asistarea angajaților în activitățile de serviciu s-a dovedit foarte neinspirată. Fără o instruire temeinică a angajaților, AI-ul consultat pe tot felul de subiecte a înglobat fără ezitare date confidențiale cu proprie experiență de învățare, pe care ulterior a împărtășit-o oricui avea inspirația să pună întrebările potrivite.

Chatbot-uri AI precum ChatGPT asimilează experiența fiecărei sesiuni de chat purtate cu utilizatorii, folosind datele pentru a-și îmbunătăți și extinde cunoștințele din diverse domenii. Toate datele oferite chatbot-ului sunt stocate și îl ajută să răspundă la întrebările altor utilizatori. Problema este că AI-ul nu este foarte bun în a ține secrete, angajații Samsung făcând o mare greșeală divulgând datele confidențiale ale companiei către ChatGPT, care odată „absorbite” ar putea rămâne acolo pentru totdeauna. Desigur, Samsung a revenit ulterior cu solicitări pentru eliminarea acelor date din baza „memoria” ChatGPT, însă precedentul creat exclude folosirea serviciilor de tip chatbot în orice operațiuni care ar putea expune informații confidențiale.

„Interesul pentru platformele AI generative, cum ar fi ChatGPT, a crescut pe plan intern și extern”, a spus Samsung personalului. „În timp ce acest interes se concentrează pe utilitatea și eficiența acestor platforme, există, de asemenea, preocupări tot mai mari cu privire la riscurile de securitate prezentate de AI generativă.”

Totuși, asta nu exclude în niciun fel posibilitatea ca Samsung să înglobeze ChatGPT, sau tehnologii echivalente, în serviciile și produsele adresate consumatorilor. Până la urmă, datele consumatorilor obișnuiți reprezintă o resursă de exploatat pentru companiile de tehnologie, iar AI-ul nu face decât să înlesnească maximizarea profitului generat.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult