Samsung, părăsit de Qualcomm. Viitoarele generații Snapdragon ar putea fi livrate exclusiv de TSMC

23.02.2022
Samsung, părăsit de Qualcomm. Viitoarele generații Snapdragon ar putea fi livrate exclusiv de TSMC

Nu este prima dată când Qualcomm schimbă în mod neașteptat fabricanții de semiconductoare, producătorul de chipseturi pivotând adesea între cei doi mari jucători, Samsung și TSMC. Însă de data asta pare să fie și altceva la mijloc, în presa sud-coreeană apărând informații cum că Samsung ar fi exagerat în privința capacității diviziei Samsung Foundry de a livra cip-uri funcționale, minciuna ieșind la iveală abia atunci când producătorul sud-coreean a început să întârzie cu livrările comenzilor deja contractate.

Iar din poziția de client principal pentru versiunea Samsung a nodului de fabricație pe 4nm, Qualcomm se numără printre jucătorii din industrie direct afectați de aparenta lipsă de onestitate a companiei sud-coreene. Concret, surse din industrie ar fi dezvăluit că rata de succes a tehnologiei de fabricație Samsung pe 4nm este la un nivel foarte dezamăgitor, doar 35% dintre cip-urile extrase de pe discurile de siliciu funcționând la parametrii suficient de buni pentru a putea fi livrate clienților. În practică, situația ar putea fi chiar mai rea decât atât, existând suspiciuni cum că nici măcar cip-urile declarate viabile nu ar fi chiar la parametrii de eficiență doriți. Concret, circulă de ceva timp suspiciuni cum că nu toate cipurile Snapdragon 8 Gen 1 au performanțe egale, versiunea produsă de Samsung Foundry fiind mai predispusă la supraîncălzire decât cea livrată de TSMC, Qualcomm livrând o versiune sau alta, în funcție de „relațiile” avute cu respectivul brand smartphone.

Spre comparație, rata de succes obținută de TSMC pentru versiunea sa a nodului de fabricație pe 4 nm este considerată a fi de 70%, de două ori peste cea a Samsung. Astfel, este plauzibil ca TSMC să poată acomoda cu mai mare ușurință volumul uriași de comenzi pentru chipseturi pe 4nm, indispensabile producătorilor de telefoane care doresc să concureze la gama high-end.

Cel mai probabil, și producția cip-ului de următoare generație Snapdragon 8 Gen 2 pe 3 nm, va merge tot la TSMC, rămânând de văzut dacă Samsung va reuși să-și păstreze relevanța ca și furnizor de semiconductoare de top. Deocamdată, ce putem spune cu certitudine este că Qualcomm nu este singurul mare producător de procesoare care renunță la serviciile Samsung Foundry, gigantul NVIDIA migrând deja producția de unități GPU pe 7nm la TSMC.

Tot din presa sud-coreeană aflăm și că decizia renunțării la serviciile Samsung Foundry s-ar aplica inclusiv pentru actuala generație de chipseturi Qualcomm, versiunea ”Plus” a lui   Snapdragon 8 Gen 1 urmând să fie livrată chiar mai devreme decât ne-am aștepta, direct din fabricile TSMC.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult