Şeful Samsung riscă să fie arestat într-un dosar de dare de mită

16.01.2017
Şeful Samsung riscă să fie arestat într-un dosar de dare de mită

Un procuror din Coreea de Sud a cerut mandat de arestare pentru vicepreşedintele Samsung şi şeful de facto al companiei, Lee Jae-yong, pentru acuzaţii de dare de mită, acesta fiind implicat în scandalul care a dus la suspendarea preşedintelui Park Geun-hye, potrivit BBC.

Compania Samsung este acuzată că a oferit donaţii fundaţiilor non-profit administrate de Choi Soon-sil, prietenă apropiată a preşedintelui din Coreea de Sud, Park Geun-hye. Donaţiile ar fi fost făcute cu scopul de a primi sprijin politic pentru o fuziune controversată.

Procurorii acuză Samsung că a dat 2,8 milioane de euro unei companii deţinută de Choi şi fiica acesteia, în schimbul sprijinului preşedintei Park.

La audierea parlamentară din decembrie, Samsung a recunoscut că a dat peste 17 milioane de dolari celor două fundaţii, dar a negat că a cerut favoruri.

Lee Jae-yong este, în prezent, vicepreşedintele Samsung Electronics, dar, de când tatăl lui, Lee Kun-hee, a suferit un atac de cord, în 2014, este considerat şeful, de facto, al întregului conglomerat Samsung Group.

Luni, procurorii l-au inculpat pe preşedintele Serviciului Naţional de Pensii, Moon Hyung-pyo, pentru acuzaţii de abuz de putere şi fals în declaraţii. Serviciului Naţional de Pensii a fost un acţionar important în cele două asociaţii ale Samsung Group.

Pe 9 decembrie, politicienii au votat în favoarea suspendării preşedintelui Park, o decizie pentru care curtea constituţională trebuie să o aprobe în următoarele şase luni. Până la decizia curţii, Park Geun-hye rămâne în funcţie, dar nu îşi poate exercita puterile, acestea fiind transmise prim-ministrului, persoana numită în post de preşedinte.

Acest nou scandal vine după un an 2016 dificil pentru Samsung Electronics, cea mai cunoscută companie a conglomeratului asiatic. Compania a fost nevoită să recheme milioane de smartphone-uri Galaxy Note7 după ce dispozitivele au început să ia foc sau să explodeze. Apoi, aceasta s-a oferit să înlocuiască telefoanele cu altele care ar fi fost sigure, dar care s-au dovedit că erau şi ele predispuse să ia foc.

Compania a fost nevoită să oprească producţia modelului Note7, ceea ce a dus la pierderi de miliarde de dolari în profit şi capitalizare, dar a afectat semnificativ şi reputaţia. Mai mult, firma a fost nevoită să recheme trei milioane de maşini de spălat deoarece prezentau risc de explozie. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult