Sheryl Sandberg, COO-ul Meta, părăsește compania după 14 ani în funcție

02.06.2022
Sheryl Sandberg, COO-ul Meta, părăsește compania după 14 ani în funcție

Sheryl Sandberg, COO al Meta (ex-Facebook), a anunțat că părăsește compania la care a lucrat în ultimii 14 ani. Aceasta a fost avut un rol important în succesul rețelei de socializare, fiind cea care a condus compania prin procesul de listare la bursă, a asigurat creșterea companiei în toată această perioadă și a fost unul dintre puținii oameni cu putere de decizie din cadrul Facebook, în afară de CEO-ul Mark Zuckerberg.

Sheryl Sandberg era a doua persoană cu putere în cadrul Facebook, după Zuckerberg

Sandberg este angajată Facebook încă din 2008, la scurt timp după ce rețeaua de socializare a început să devină populară la nivel mondial. Aceasta va fi înlocuită de Javier Olivan, actualmente Chief Growth Officer în cadrul Meta. Rolul lui Olivan în funcția de COO va fi însă diferit față de cel pe care l-a avut Sheryl Sandberg până în prezent.

Mark Zuckerberg a descris noul post de COO drept unul care se va ocupa de produsele din zona de reclame și business și care va superviza diviziile dedicate infrastructurii, integrității, analitycs, marketing, dezvoltare de afaceri și creștere. Astfel, este evident faptul că Sandberg nu era un COO „tradițional”, ci mai degrabă Sandberg era mâna dreaptă a lui Mark Zuckerberg, care avea putere mare în companie:

„Va fi un rol mai tradițional de COO, unde Javi se va concentra pe operabilitate internă, construind pe baza a ceea ce a făcut în trecut ducând la execuție mai eficientă și riguroasă. Cred că Meta a atins punctul în care are acum sens ca grupurile de produsele și afaceri să fie mai bine integrate, decât să avem funcțiile de afaceri și operațiuni organizate separat de produse.”, a declarat Mark Zuckerberg pe contul său de Facebook.

Referitor la plecarea actualului COO, Zuckerberg spune că Meta nu ar fi fost unde este astăzi fără Sheryl Sandberg:

„Când Sheryl mi s-a alăturat în 2008, aveam doar 23 de ani și nu știam aproape nimic despre cum să conduc o companie. Construisem un produs grozav – site-ul Facebook – dar nu eram încă o afacere profitabilă și ne chinuiam să facem tranziția de la un startup mic la o organizație reală. Sheryl a fost arhitecta afacerilor cu reclame, a angajat persoane grozave, a construit o cultură de management și m-a învățat pe mine cum să conduc o companie. Ea a creat oportunități pentru milioane de persoane din toată lumea și merită toate laudele pentru multe lucruri pe care Meta le reprezintă astăzi.”

Sandberg a fost implicată și în politică, anterior carierei sale în cadrul Facebook. Aceasta a lucrat pentru președintele Bill Clinton în perioada administrației sale și ar fi avut un post asigurat în cabinetul Hillary Clinton, dacă aceasta ar fi fost aleasă în funcția de președinte al SUA. Se zvonește că ar fi putut să ocupe rolul de Trezorier sau Secretar al Comerțului.

sursa: TechCrunch

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult