SUA va înlocui echipamentele produse în China din rețeaua de electricitate

11.05.2020
SUA va înlocui echipamentele produse în China din rețeaua de electricitate

Președintele Donald Trump a dat ordin ca să fie monitorizate și înlocuite din rețeaua de electricitate toate echipamentele produse de „adversarii străini” ai Statelor Unite.

Multe din tranformatoarele de mare putere folosite în America sunt de producție chineză, iar printre furnizorii de echipamente se află și compania Huawei, deja vizată de alte sancțiuni.

În acest moment, contractele sunt acordate entităților care oferă cel mai mic preț, o politică care avantajează producătorii din Asia și care, potrivit ordinului dat de Trump, „creează o vulnerabilitate care poate fi exploatată” de către cei cu intenții rele.

Analiștii cred că în urma măsurii va fi întocmită o listă „albă” cu furnizori de echipamente pentru rețeaua americană de electricitate, considerată a fi de importanță strategică maximă, deoarece restul infrastructurilor se bazează pe aceasta.

Sute de echipamente vitale provin din China

Departamentul Energiei va începe să analizeze centralele, centrele de control și alte sisteme pentru a identifica echipamentele care reprezintă un risc de securitate. Acestea vor fi înlocuite cu unele de la producători agreați.

În ultimii zece ani, peste 200 de transformatoare de mare capacitate, produse în China, au fost instalate în sistemul energetic al SUA. „Înainte, acel număr a fost zero”, a declarat Charles Durant, un reprezentant al Departamentului Energiei.

Rețelele de electricitate moderne sunt vulnerabile la atacurile informatice. În 2013, sistemul ucrainean a fost afectat serios de un astfel de incident. Kievul a acuzat atunci Moscova.

Foto: Pixabay

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult