Sunt peste 3.000 de localităţi în România în care semnalul de telefonie mobilă lipseşte sau este foarte slab. Iată ce vor face autorităţile

18.01.2018
Sunt peste 3.000 de localităţi în România în care semnalul de telefonie mobilă lipseşte sau este foarte slab. Iată ce vor face autorităţile

Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii (ANCOM) anunţă, într-un comunicat transmis joi, că a identificat zonele din mediul rural neacoperite de reţele de generaţie viitoare pentru posibile măsuri de intervenţie publică din partea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

ANCOM a publicat lista localităţilor rurale din România încă nedeservite de reţele fixe cu viteze de 30 Mbps sau mai mari la persoane fizice. „Aceste localităţi nu au beneficiat până acum de măsuri de intervenţie publică în acest sens şi nici nu s-au declarat intenţii de investiţii private în următorii 3 ani pe teritoriul lor. Deşi unele sunt deservite de reţele fixe sau mobile, acestea nu pot oferi însă vitezele minime specificate. Lista publicată astăzi pe pagina de internet a ANCOM a rezultat în urma unui proces de consultare publică iniţiat la solicitarea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) şi a corelării informaţiilor primite cu cele mai recente raportări de date statistice realizate de operatorii de comunicaţii electronice, având ca dată de referinţă 30 iunie 2017”, se arată în comunicat.

În cadrul consultării publice din perioada 2 noiembrie – 1 decembrie 2017, 114 operatori de comunicaţii electronice au transmis informaţii către Autoritate cu privire la existenţa reţelelor de acces la puncte fixe (buclă locală) sau mobile. „Zonele albe NGN” reprezintă localităţile care nu sunt acoperite reţele de generaţie viitoare (Next Generation Network). Prin urmare, la 1 noiembrie 2017, 3.251 de localităţi rurale (sate care aparţin de comune) din România nu erau, potrivit declaraţiilor operatorilor, deservite de reţele fixe cu viteze de 30 Mbps sau mai mari şi nici nu este prevăzut să beneficieze de o asemenea facilitate în următorii 3 ani (până la data de 1 noiembrie 2020).

„Cele 3.251 de localităţi din lista zonelor albe NGN conţin 350.870 de gospodării şi au o populaţie totală de 939.438 de locuitori (potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică de la cel mai recent recensământ al populaţiei, din 2011)”, menţionează ANCOM.

Din cele 3.251 de localităţi, 1.781 figurează ca fiind deservite de o reţea de comunicaţii electronice la puncte fixe care poate asigura conexiuni cu viteze de transfer a datelor (download) în regim best effort de minim 2 Mbps, dar nu mai mult de 30 Mbps, iar un număr de 2.418 figurează ca fiind deservite de cel puţin o reţea de acces la puncte mobile de tipul 4G (LTE).

„Unele dintre aceste localităţi ar putea face obiectul unei scheme de ajutor de stat din partea MCSI, astfel încât să devină deservite de reţele cu viteze de 30 Mbps sau mai mari”, se mai arată în comunicat.

ANCOM aduce la cunoştinţa operatorilor de comunicaţii electronice că, în eventualitatea în care vor instala reţele de comunicaţii electronice în cele 3.251 de localităţi din lista „zone albe NGN”, ar putea fi concuraţi de operatori care primesc finanţare publică pentru atingerea obiectivelor de acoperire din Agenda Digitală pentru România 2020.

Operatorii de comunicaţii electronice au avut posibilitatea, în cursul consultării publice, să indice toate localităţile în care intenţionează, până la data de 1 noiembrie 2020, să realizeze investiţii private în reţele fixe cu viteze de 30 de Mbps sau mai mari.

Schema de ajutor de stat care urmează a fi derulată vizează atingerea obiectivului specific O.S 2.1 „Extinderea şi dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii în bandă largă de mare viteză” – Axa prioritară 2 a Programului Operaţional Competitivitate. Fondurile publice vor fi folosite pentru construirea de reţele de comunicaţii electronice şi, eventual, de infrastructuri fizice asociate acestora, necesare în vederea furnizării de servicii de comunicaţii electronice în bandă largă de mare viteză în localităţile defavorizate din acest punct de vedere.

Potrivit ANCOM, pe data de 20 ianuarie 2018 expiră termenul la care pot fi transmise MCSI observaţii pe marginea întregii documentaţii aferente schemei de ajutor de stat pentru dezvoltarea infrastructurii şi reţelelor în localităţile din „zonele albe” din toate regiunile de dezvoltare ale României, cu excepţia regiunii de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, corespunzătoare Acţiunii 2.1.1 „Îmbunătăţirea infrastructurii în bandă largă şi a accesului la internet”.

Lista localităţilor nedeservite 30Mbps poate fi consultată urmărind linkul: http://www.ancom.org.ro/formdata-269-49-343

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult