TikTok devine TikTok Corporation, o entitate parțial controlată de Oracle

16.09.2020
TikTok devine TikTok Corporation, o entitate parțial controlată de Oracle

Pârând să sfideze natura globală a internetului, TikTok pare că se îndreaptă spre un model de administrare regional, în care Statele Unite vor controla ceea ce ține de propria sferă de interes, iar China, restul.

Potrivit aranjamentelor făcute sub atenta supraveghere a administrației Trump, o proporție semnificativă din rețeaua TikTok urmează să fie trecută sub o nouă entitate – TikTok Corporation, administrată de Oracle și parțial deținută de fostul proprietar, ByteDance. Principalul avantaj căutat este mutarea datelor utilizatorilor pe servere aflate ferm sub controlul SUA, cu Oracle în rolul de gardian al intereselor cetățenilor americani.

TikTok nu scapă de statutul incert

Însă chiar și sub structura anterioară de organizare, TikTok avea deja sediul central în California și o independență, măcar de fațadă, față de operațiunile ByteDance din China. Astfel, principala schimbare obținută de SUA este intrarea Oracle în rolul de acționar minoritar, proporția exactă a participației americane nefiind cunoscută, deocamdată. Problema este că, deși țelul negocierilor purtate prin intermediul Oracle este cel de a lega rețeaua de identitatea unei corporații distincte din punct de vedere juridic, încă este posibil ca entitatea rezultată să opereze folosind algoritmi și o infrastructură software dezvoltată în China. Astfel, suspiciunile la adresa TikTok privind „colaborarea” cu interesele puterii de la Beijing este încă departe de a fi rezolvată.

În primă față, TikTok promite să crească angajările în SUA, devenind de facto o „companie cu sediul în SUA”.

Anunțat duminică, acordul Oracle face parte dintr-un efort de ultim moment pentru a evita interzicerea aplicației în Statele Unite, așa cum a amenințat președintele Trump. Deocamdată, acordul propus nu a fost aprobat în mod oficial și, potrivit Financial Times , detalii cruciale încă sunt în proces de negociere.

Un „parteneriat” cu China pe subiectul TikTok, care un prevede scoaterea software-ului de sub controlul potențial al Partidului Comunist Chinez este complet inacceptabil…. și categoric incompatibil cu Ordinul executiv al președintelui din 6 august”, a declarat senatorul american Josh Hawley.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult