Uniunea Europeană ar putea amenda gigantul Qualcomm cu până la 2 miliarde dolari, pentru practici anti-concurenţiale

24.01.2018
Uniunea Europeană ar putea amenda gigantul Qualcomm cu până la 2 miliarde dolari, pentru practici anti-concurenţiale

Potrivit informaţiilor apărute în publicaţia Financial Times, relaţiile comerciale dintre Apple şi producătorul de chip-uri Qualcomm se desfăşoară în umbra unei înţelegeri anti-competitive între cele două companii, în care Apple este motivat financiar pentru a oferi celui din urmă un tratament preferenţial.

Potrivit investigaţiilor desfăşurate de autorităţile europene, Qualcomm ar fi plătit pentru obţinerea unui acord cu Apple, în care producătorul iPhone s-a angajat să-i cumpere toate chipseturile pentru comunicaţii produse între anii 2011-2016, blocând astfel accesul competiţiei.

Noile acuzaţii vin în urma unui proces deschis în anul 2015 chiar de Apple, acuzând producătorul de chipseturi de folosirea unor practici care exclud competiţia şi tactici de licenţiere excesivă a tehnologiilor folosite, costând Apple miliarde de dolari în ultimii ani.

În urma disputei pornite, Qualcomm a încercat să blocheze vânzarea produselor iPhone care includ componente Qualcomm, solicitând ordine de interdicţie a importurilor pentru principalele pieţe de desfacere.

Apple a folosit în mod exclusiv chip-uri Qualcomm până în luna septembrie 2016. Lansarea seriilor iPhone 7 şi iPhone 7 Plus, echipate cu modem-uri furnizate de Intel, pune însă capăt colaborării exclusive cu Qualcomm. În viitor, Apple ţinteşte să renunţe cu totul la produsele Qualcomm, următoarele modele iPhone primind doar modem-uri furnizate de Intel sau MediaTek.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult