Vivitek QUMI Q3 Plus: un proiector pentru business-uri în mişcare [REVIEW]

27.06.2017
Vivitek QUMI Q3 Plus: un proiector pentru business-uri în mişcare [REVIEW]
Construcţie, design şi specificaţii tehnice

Din când în când ajung în redacţia Go4it nişte produse mai inedite, pe care doar un anumit tip de utilizatori le-ar putea căuta. Unul dintre acestea este Vivitek QUMI Q3 Plus, un proiector portabil care poate fi folosit foarte multe situaţii, atât timp cât acestea implică proiectarea de conţinut pe un perete sau ecran de proiecţie. Spre diferenţă de alte dispozitive de acest gen, Q3 Plus beneficiază şi de un acumulator intern şi de un sistem de operare propriu, pentru utilizarea sa fără un computer.

Construcţie, design

Proiectorul portabil de la Vivitek vine într-o carcasă de dimesniuni mici, modelul testat fiind încapsulat într-o carcasă albă cu accente gri. Se pare însă că există mai multe variante de culoare pe site-ul oficial, aspectul exterior fiind parcă o prioritate pentru companie. Având în vedere că spre diferenţă de alte proiectoare, acesta este realizat pentru a fi luat „la pachet”, este oarecum normal.

Pe partea din faţă a proiectorului găsim doar lentila prin care se face proiecţia, care este protejată de un capac glisant şi o grilă metalică, sub care este ascuns sistemul audio stereo cu două difuzoare. Ambele laterale constau în fante de aerisire protejate tot de grile metalice, una pentru absorbţia aerului şi cealaltă pentru evacuare. În cele din urmă, pe partea din spate avem toate port-urile de conectivitate precum mufa HDMI, port-ul AV jack (prin care poate fi introdus semnal composite sau poate fi scos sunet pe o sursă externă), două mufe USB, un cititor de carduri micro SD, o mufă pentru încărcare şi butonul power. În cutia produsului se regăsesc şi câteva accesorii utile precum o telecomandă, încărcătorul de priză şi un cablu HDMI.

QUMI Q3 Plus beneficiază şi de un picior de susţinere din plastic, care însă nu pare a fi foarte rezistent în timp. Acesta este realizat dintr-un plastic nu foarte rezistent, iar sistemul nu se blochează în nicio poziţie. Practic poţi avea proiectorul plat pe masă, sau proptit în acest picior din plastic. Odată aşezat pe suport, acesta pare să stea fără probleme, însă în timp acesta ar putea ceda cu uşurinţă.

Specificaţii tehnice

  • Nume: Vivitek QUMI Q3 Plus
  • Proiector: DLP, 1280 × 720 pixeli (poate afişa semnal Full HD), contrast 5000:1
  • Sursă Lumină: LED, 500 lumeni (30.000 ore de utilizare)
  • Audio: 2 x 2W
  • Stocare internă: 8 GB
  • Conectivitate: 2 x USB 2.0, HDMI, card reader, WiFi, Bluetooth
  • Acumulator: 8.000 mAh (2 ore de utilizare)
  • Dimensiuni: 176 x 103 x 28 mm
  • Greutate: 460 grame
  • Accesorii incluse: adaptor AC, telecomandă, cablu HDMI
Software, experienţa de utilizare şi concluzii

Software

În ciuda faptului că proiectorul Q3 Plus poate funcţiona fără probleme cu o sursă video HDMI externă, precum un computer sau o consolă de jocuri, Vivitek a decis să instaleze şi un sistem de operare pe acest dispozitiv. Deşi nu este menţionat direct, o vizită prin meniul de setări al proiectorului dezvăluie faptul că avem de a face cu o versiune de Android mai veche (4.4.2), care nu are acces la Google Play Services.

Pornirea „la rece” dureaza cateva secunde bune, poate chiar un minut, însă odată ce apare meniul principal, avem acces la mai multe funcţii utile. Interfaţa nu seamănă deloc cu ceea ce am văzut pe smartphone-urile şi tabletele Android, compania producătoare optând pentru o alternativă proprietară. Navigarea prin meniuri se face prin telecomanda inclusă în pachet, care beneficiază de butoane intuitive, însă pierderea acesteia nu este o opţiune, întrucât schimbarea sursei şi reglarea focalizării lentilei se face exclusiv prin intermediul său.

Funcţiile integrate în proiectorul Q3 Plus sunt afişarea de fotografii şi clipuri video de pe suport extern (microSD), redarea de muzică, afişarea de documente (şi chiar editarea lor), accesarea unui browser şi instalarea de aplicaţii noi din magazinul Q App Store. Întrucât telecomanda inclusă oferă funcţionalitate limitată, pentru editarea de documente sau navigarea pe internet pot fi ataşate accesorii.

Fiind vorba despre Android, introducerea unei tastaturi pe USB sau conectarea de accesorii Bluetooth se face foarte repede, iar acestea sunt recunoscute imediat şi pot fi folosite în toate meniurile proiectorului. Pentru cei care au nevoie de funcţionalitate în plus, magazinul de aplicaţii oferă acces la aplicaţii precum YouTube, Netflix, Hulu, Facebook sau chiar şi câteva jocuri populare de Android (Asphalt 8, Angry Birds, etc.). Din păcate, nu toate aplicaţiile funcţionează cum ne-am aştepta. Aplicaţia YouTube nu afişează întotdeauna conţinutul, fiind nevoie de repornirea aplicaţiei de câteva ori, iar Netflix se blochează în rezoluţie SD, probabil din cauza modulului WiFi lent (vede doar reţele pe 2,4 GHz).

Cei care doresc să proiecteze semnal video de pe un dispozitiv mobil, beneficiază de funcţionalitate Wi-Fi Direct, însă chiar şi la distanţă mică, sunetul şi semnalul video ajunge cu distorsiuni în proiector şi cu o întârziere destul de mare. Este astfel recomandată utilizarea proiectorului fie de sine stătător, cu conţinut stocat pe un card microSD sau stick USB, fie ataşat la un computer prin HDMI.

Pe lângă software-ul Android, Proiectorul beneficiază şi de câteva setări „low level”, valabile indiferent de sursa de proiecţie. Aici pot fi setate manual setările de imagine (movie mode, bright, presentation sau user), setările de sunet (standard, music, sports, user) şi alte câteva reglaje de imagine precum orientarea proiecţiei, raportul de aspect, sau reglarea formei proiecţiei (keystone). Tot de aici se face şi update-ul de software, fiind necesară descărcarea lui pe un stick USB de pe un PC înainte de începerea operaţiunii.

Experienţa de utilizare

QUMI Q3 Plus este uşor de pus în funcţiune, fiind necesară doar proptirea sa pe piciorul din plastic şi apăsarea lungă a butonului „Power”. Odată pornit, cooler-ul de dimensiuni mici ale proiectorului începe să se învârtă, iar sunetul este încă de la început foarte puternic. Acesta nu va înceta niciodată pe durata utilizării, indiferent dacă folosim proiectorul în mod portabil, pe baterie, sau în mod „de birou”, cu un cablu de alimentare ataşat.

Proiecţia poate fi realizată de la o distanţă de doar câteva zeci de centimetri, până la aproximativ 4 metri distanţă. Desigur, cu cât proiecţia este mai mare, cu atât luminozitatea scade. De la distanţă mică, iluminarea LED de 500 de lumeni este chiar puternică, oferind imagini clare şi culori saturate, atunci când nu avem o lumină puternică care să ilumineze încăperea. Imaginea nu se vede foarte rău nici cu lumina aprinsă, însă utilizarea în acest mod nu este recomandată. La distanţă mai mare însă, imaginea este mult mai ştearsă, în timp ce claritatea se păstrează.

Fiind un proiector cu rezoluţie nativă 1280 x 720 pixeli, probabil că vizionarea de filme şi utilizarea lui pe post de monitor pentru PC nu este tocmai indicată, mai ales având în vedere că nu poate fi folosit pentru o proiecţie foarte mare fără să piardă din intensitatea culorilor. Q3 Plus de la Vivitek este însă excelent pentru prezentări în săli de conferinţe, mai ales pentru freelanceri care doresc să îşi prezinte munca într-un mod inedit. Proiectarea pe un simplu perete sau chiar pe o pânză de proiecţie la o întâlnire cu un client poate fi elementul care impresionează, iar autonomia de aproape două ore ar trebui să fie de ajuns chiar şi pentru proiecte în PowerPoint mai lungi.

Proiectorul acceptă inclusiv semnal Full HD de la un laptop, PC sau consolă, însă acesta este micşorat la 720p pentru a putea fi afişat. Avantajul este că nu trebuie schimbată rezoluţia computerului atunci când proiectorul doar clonează imaginile de pe monitor.

Galerie foto

Difuzoarele incluse în Q3 Plus sunt destul de slabe, însă din fericire, jack-ul audio de pe partea din spate poate fi folosit pentru a reda pe boxe mai bune. Sunetul nu este redat tocmai corect, iar la volum mai mare, acestea distorsionează.

Concluzii

QUMI Q3 Plus de la Vivitek este un produs foarte nişat, care cu siguraţă nu va înlocui un proiector „clasic”. Acesta este dedicat celor care au nevoie de un proiector mobil, deci cel mai probabil că va fi folosit de către cei din mediul corporate şi de către freelanceri. Faptul că beneficiază de un sistem de operare pre-instalat este un avantaj, prezentările putând fi ţinute chiar şi fără un computer, iar posibilitatea de a conecta dispozitive şi prin Wi-Fi pentru proiecţie ar putea fi util în cazuri cu puţine imagini în mişcare. Având în vedere dimensiunile lui Q3 Plus şi preţul (uşor piperat), este uşor de recomandat celor care au nevoie de un asemenea produs, însă există deja alternative mai potrivite pentru utilizarea acasă.

Părţi pozitive

Design plăcut şi dimensiuni reduse
Luminozitate impresionantă pentru un proiector portabil
Sistem de operare integrat
Conectivitate extinsă (USB, Bluetooth, WiFi, microSD)
Destulă autonomie pentru o prezentare completă

Părţi negative

Software-ul inclus putea fi mai bun
Anumite funcţii pot fi operate exclusiv prin telecomandă
Preţul este cam mare
Proiecţia la distanţă mare pierde din luminozitate