Vodafone anunță inițiativa Smart Forest, care ar putea ajuta la oprirea defrișărilor ilegale din România

31.03.2021

Vodafone a anunțat astăzi inițiativa Smart Forest, pe care o implementează alături de organizația non-profit Rainforest Connection. Aceasta implică instalarea de dispozitive de monitorizare în copacii din pădurile din România, care pot detecta și analiza sunetele din pădure pentru a alerta echipele din teren despre tăierile ilegale de copaci din pădure. Acest sistem funcționează autonom și trimite automat notificări într-o aplicație dedicată.

Sistemul Smart Forest folosește conectivitate online și AI pentru a identifica defrișările ilegale

Smart Forest funcționează prin intermediul unor dispozitive numite „gardieni”. Acești gardieni integrează hardware de conectivitate la rețelele mobile Vodafone, sunt echipate cu panouri fotovoltaice pentru a putea funcționa fără alimentare de la rețeaua electrică și sunt echipate cu microfoane foarte sensibile. Folosind algoritmi AI, dispozitivele gardian analizează sunetele din jur și pot imediat identifica anumite sunete asociate cu defrișările ilegale, precum cele de drujbe.

Atunci când un sunet de acest gen este identificat, acesta este trimis în mod criptat prin intermediul internetului către aplicația de smartphone a echipelor din teren. Întrucât fiecare gardian în parte are o rază de acoperire de 1 kilometru, este ușor de identificat zona din care sunetul provine, folosind datele de geo localizare.

Vodafone spune că dispozitivele Smart Forest pot fi instalate într-un mod non-invaziv, care să nu deterioreze copacii. De asemenea, pădurile pot fi echipate rapid cu astfel de dispozitive, întrucât nu este necesară o densitate foarte mare a dispozitivelor.

vodafone guardian

Sistemul a fost deja testat în România, peste 200 de alarme fiind deja validate prin intermediul Smart Forest. Primul proiect a fost finanțat de Vodafone, însă compania este în căutarea de parteneri pentru următoarele păduri inteligente, autoritățile fiind unul dintre posibilii „investitori”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult