Xiaomi scapă de restricții din partea SUA

12.05.2021
Xiaomi scapă de restricții din partea SUA

În ultimele sale zile la conducerea Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a pus compania Xiaomi pe o listă de companii „riscante”, care ar putea avea legături cu Armata Chinei. Această decizie a fost imediat atacată în instanță de către Xiaomi, iar un tribunal american a oferit o blocare a acestei decizii, aceasta fiind numită „arbitrară și capricioasă”. Xiaomi pare să fi ajuns la o înțelegere cu autoritățile SUA, care o va scăpa complet de acest ordin prezidențial.

Donald Trump a încercat să atace Xiaomi în ultimele sale zile de mandat

Xiaomi și Departamentul de Apărare al SUA au declarat că vor colabora pentru a rezolva acest conflict legal. Autoritățile SUA a ales să nu facă apel la decizia judecătorească, însă urmează să fie stabilite condițiile pe care pe care Xiaomi și Departamentul de Apărare le vor accepta pentru ca firma chineză să își poată desfășura activitatea în SUA și pentru a continua să colaboreze cu companii americane. De altfel, această „victorie” va permite în continuare cetățenilor americani să investească în Xiaomi.

Cele două entități vor colabora în săptămâna care urmează pentru a oferi o propunere pe 20 mai. Totuși, Xiaomi scapă cu această ocazie de stigma cu care ar putea să se confrunte pe piața internațională, în cazul în care ordinul ar fi rămas activ, care o asocia cu Armata din China.

De altfel, la momentul respectiv, pe 14 ianuarie, Xiaomi oferea declarații publice prin care nega aceste acuzații:

„Xiaomi nu este deținută, controlată sau afiliată cu armata din China și nu este o Companie a Armatei Chineze Comuniste.”, au spus reprezentanții companiei.

Același lucru nu poate fi spus în acest moment despre Huawei, care continuă să rămână sub restricții ale SUA, chiar și după ce administrația Biden a preluat conducerea. Declarațiile reprezentanților noului guvern nu au oferit speranțe pentru ridicarea restricțiilor în cazul Huawei, problema acolo fiind semnificativ mai delicată.

Între timp, Huawei a suferit scăderi majore la capitolul profit, în special datorită vânzărilor scăzute pe piața de smartphone-uri. În acest moment, Huawei nu se mai află nici măcar printre primele cinci companii producătoare de smartphone-uri, chiar dacă în urmă cu mai puțin de doi ani era pe locul al doilea și amenința poziția Samsung, care este liderul acestei piețe de foarte mulți ani.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult