A apărut camera cu bliţ invizibil! Spunem adio flash-ului orbitor

17.07.2009
A apărut camera cu bliţ invizibil! Spunem adio flash-ului orbitor

Doi cercetători de la New York University au realizat o cameră foto cu un bliţ special ce emite o lumină pe care ochiul nu o poate percepe. Lumina este compusă din raze ultraviolete şi în infraroşu. Pentru a fi posibil acest mod de fotografiere s-au efectuat modificări şi asupra senzorului camerei – au fost scoase filtrele care previn detecţia razelor UV şi IR.

În poza din dreapta se observă că balansul Poză realizată cu bliţul invizibilculorilor este oarecum similar cu cel al vederii prin ochelari “night-vision”. Corecţia se face cu ajutorul unui software sau printr-o a doua expunere cu un bliţ normal. Această ultimă soluţie nu este însă una practică. Pe lângă balansul nepotrivit al culorilor, bliţul invizibil mai ne dă bătăi de cap atunci când dorim să fotografiem obiecte şi elemente care “absorb” lumina UV şi în infraroşu (pistruii, spre exemplu). Acestea nu vor apărea în imagine.

În orice caz, camera cu bliţ invizibil este lăudabilă, mai ales prin prisma nenumăratelor împrejurări în care se poate dovedi eficientă: la fotografierea unui V.I.P nervos sau a persoanelor deranjate de lumina bliţului obişnuit, în spaţii întunecate unde este interzisă utilizarea camerelor foto/video ş.a.m.d.

Night Vision

Prototipul va fi prezentat oficial în luna august, în cadrul evenimentului Siggraph 2009 ce va avea loc în New Orleans.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News