Canon anunță EOS R50 și R8, cele mai accesibile aparate mirrorless EOS R din portofoliul său

08.02.2023
Canon anunță EOS R50 și R8, cele mai accesibile aparate mirrorless EOS R din portofoliul său

Canon a anunțat două noi aparate foto din seria EOS R, ambele fiind dedicate celor care doresc să intre în acest ecosistem de aparate. Avem pe de-o parte EOS R50, cel mai ieftin model al seriei de până acum, echipat cu un senzor APS-C și EOS R8, cel mai accesibil model cu senzor Full-Frame și totodată cel mai compact. Alături de noile aparate au fost anunțate și obiective noi, tot pe montura EOS R.

Canon EOS R50 este un model APS-C dedicat creatorilor de conținut la început de drum

Conform Canon, modelul EOS R50 este un aparat foto/video mirrorless, dedicat celor care fac deja vlogging sau alte tipuri de conținut și care vor să facă trecerea de la smartphone la un aparat dedicat, cu funcții mai avansate. Acesta este echipat cu software ajutător, precum moduri automate de fotografiere și filmare, pentru a-i ajuta pe cei la început de drum să creeze și să învețe din mers cum se folosesc aparatele avansate.

Aparatul este echipat cu un senzor APS-C de 24,2 megapixeli, capabil să ofere filmare în rezoluție 4K la 30 de cadre pe secundă. De fapt, aparatul captează întregul senzor și face downsampling de la 6K, deci detaliile vor fi îmbunătățite față de o captură 4K „obișnuită”.

Un avantaj al acestui senzor este faptul că este echipat și cu un sistem de focalizare Dual Pixel CMOS AF II și nu trebuie să se bazeze doar pe detecția de contrast. Astfel, poți urmări subiectul prin focalizare automată continuă, fiind prezente opțiuni pentru detecție de oameni, animale sau vehicule. Fotografiile pot fi realizate la 12 cadre pe secundă pe mod shutter mecanic și 15 cadre pe secundă pentru shutter electronic.

Aparatul este echipat cu un ecran tactil cu unghi variabil de 3”, deci va fi ușor de folosit în filmări.

EOS R8 este cel mai compact model full-frame al seriei

Dacă R50 este dedicat celor care vor să treacă la următorul nivel de la un telefon mobil, EOS R8 este cumva un aparat care ar putea fi un upgrade chiar și pentru R50, întrucât este cel mai compact model al seriei de la Canon echipat cu un senzor Full-Frame, similar cu varianta EOS RP, lansată anterior. Cu o greutate de doar 461 grame și dimensiuni reduse (132,5 x 86,1 x 70 mm), acesta va fi un aparat cu performanțe profesionale, dar de mărimea unuia din zona „avansat”.

Și acesta oferă tot 24,2 megapixeli, dar permite filmare în 4K la 60 de cadre pe secundă, tot prin downsampling de la 6K de pe toată suprafața senzorului. Acest model are și un mod super slow motion 1080p la 180 de cadre pe secundă. Vloggerii pasionați vor fi bucuroși să afle că acest model împrumută caracteristici de la Canon R6 Mark II (care include și stabilizare IBIS, în plus), precum profilul de culoare Canon Log3 cu culori pe 10 biți 4:2:2, care permite colorizare avansată în software profesional. Există chiar și filmare în format HDR sau înregistrare HDMI „curată”. Astfel, R8 poate deveni un aparat de backup foarte versatil pentru cei care folosesc deja un R6 Mark II sau modele superioare.

La captiolul fotografiere, avem de a face cu rolling shutter scăzut, datorită unei viteze mari de citire a senzorului și posibilitatea de a capta până la 40 de cadre pe secundă. ISO merge pe acest model până la valoare 102.400, pentru situații cu iluminare scăzută. EOS R8 vine și cu un viewfinder cu 2,36 milioane de puncte și frecvență de 120 Hz, pe lângă ecranul de pe spate și este echipat cu același sistem Dual Pixel CMOS AF II de pe camerele profesionale ale companiei.

Canon a anunțat și obiective din gama ieftină pentru aparate EOS R

Alături de aceste aparate apar și obiective dedicate lor. În zona APS-C, Canon anunță un zoom de buget, un 55-210mm f/5-7.1 IS STM, cu stabilizare optică. Acesta este echivalent 88-336mm pe full-frame și permite sincronizarea cu aparate care au senzor stabilizat (IBIS) pentru până la 7 trepte de stabilizare.

Pentru full-frame, Canon anunță modelul 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM, un soi de obiectiv kit pentru aparate precum EOS R8, dedicate utilizatorilor pasionați. Și acesta oferă stabilizare de 4.5 trepte optică și 7 pentru aparate cu stabilizare internă. Fiind un obiectiv STM, acesta are focalizare electronică silențioasă și rapidă, fiind potrivit pentru a fi folosit pentru filmări. Designul compact îl recomandă de asemenea pentru astfel de activități. Din păcate, diafragma 4.5 la 24mm și 6.3 la 50mm sugerează că nu este un obiectiv foarte potrivit pentru condiții de iluminare scăzută, și nici nu va oferi caracteristici „artistice” cu bokeh accentuat.

Canon nu a anunțat prețuri oficiale pentru România, dar în SUA, EOS R50 pornește de la 680 de dolari pentru body și 800 dolari pentru o variantă cu obiectiv kit 18-45mm. EOS R8 costă 1.500 de dolari americani, sau 1.700 cu lentila 24-50mm. Obiectivul separat costă 300 de dolari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult