Canon PowerShot G7: compactul profesionist

10.11.2006
Canon PowerShot G7: compactul profesionist
Interiorul bate exteriorul

Trebuie să remarcăm senzorul optic CCD cu o rezoluţie efectivă de 10 Mpx, ce permite captarea unor fotografii cu rezoluţia maximă de 3648 x 2736, suficient pentru imprimarea unui poster A2 de calitate superioară. Lentilele cu distanţe focale F2.8 – F4.8 asigură un zoom optic de 6x şi conţin integrat un sistem de stabilizare a imaginii, ce face posibilă efectuarea de poze perfecte în condiţii de luminozitate scăzută (prin utilizarea unui timp de expunere mai mare) sau fotografierea clară a cadrelor aflate la distanţe considerabile fără a utiliza neapărat un trepied. Iar sistemul de stabilizare funcţionează surprinzător de bine, diferenţele între fotografiile facute cu el activat şi cele în care a fost dezactivat fiind mari. Nu vă aşteptaţi totuşi la minuni: o mână nesigură nu poate fi contracarată nici de cel mai dezvoltat sistem de stabilizare. Camera suportă deasemenea şi utilizarea de filtre/lentile adiţionale, prin intermediul unui inel adaptor foarte uşor de montat.

Portret cu Canon G7

Era nevoie desigur şi de un procesor de imagine foarte avansat pentru a obţine fotografii de calitate, tocmai de aceea G7-le încorporează tehnologia DIGIC III cu Noise Corection. Sistemul de focalizare automat sau manual în 9 puncte cu recunoaşterea feţelor umane în cazul portretelor, permite focalizări perfecte chiar şi unui începător, iar cele peste 25 de moduri de lucruri integrate vă vor da o libertate foarte mare de acţiune şi exprimare, în cazul în care nu veţi alege calea uşoară, setarea AUTO.

Modelul Canon PowerShot se remarcă şi ca fiind unul foarte rapid. Deşi nu se poate compara cu un SLR, între momentul pornirii camerei şi efectuarea primei fotografii trece o perioadă infimă de doar 1,5 secunde. Calitatea fotografiilor este una foarte bună, în acest punct nici un cârcotaş neputând obiecta nimic.

Chiar dacă o cameră foto nu este destinată filmării continuue, putem spune că G7-le se descurcă foarte bine şi la acest capitol, putând realiza clipuri video cu sunet în rezoluţii maxime de 1024 x 768 px, 15 fps, până la epuizarea spaţiului de stocare. Ar trebui să mai remarcăm şi sensibilitatea ISO care merge de la 80 la 1600, cu toate că ultima „utilizabilă” ar fi cea de 800, în condiţiile folosirii celei de 1600 pozele rezultate fiind execrabile.

Macro cu Canon G7

Astfel, din punct de vedere tehnic, camera stă foarte bine. Totuşi, un mare neajuns, mai ales pentru profesionişti, este inexistenţa formatului RAW. Cu acesta integrat Canon PowerShot G7 ar fi putut fi cu adevărat înlocuitorul ideal pentru un SLR.

Cu toate acestea, chiar dacă are destule dezavantaje, compactul celor de la Canon este fără îndoială un aparat de calitate şi demn de luat în seamă de potenţialii cumpărători. Problema cu care se va confrunta însă se pare ca va fi concurenţa SLR-urilor low-budget. La un preţ retail de 599$ cât costă G7-le se pot găsi în acest moment destule SLR-uri, astfel încât lupta pentru afirmare va fi una acerbă. Camera se găseşte şi în magazinele din România aşa că dacă doriţi să îi faceţi o probă pe viu, nu mai asteptaţi!

Un compact supradezvoltat

După o lungă perioadă de aşteptare, Canon a lansat în sfârşit mult aşteptatul model PowerShot G7, menit să fie vârful de lance al companiei în segmentul camerelor foto digitale compacte. Faţă de predecesorul său, G7-le vine cu nenumărate îmbunătăţiri, pe care le vom prezenta în paragrafele următoare. Ele fac din micul şi robustul aparat un însoţitor ideal pentru omul modern, venind în întâmpinarea nevoilor sale de a surprinde instantanee de calitate superioară atunci când are nevoie.

Precum am mai spus, noul model Canon atacă segmentul camerelor Compacte şi de aceea el nu trebuie comparat în nici un caz cu modelele profesionale din gama DSLR. Cu toate acestea, performanţele G7-lui nu sunt nici pe departe de lepădat.

Canon G7

Din punct de vedere al aspectului exterior, remarcăm construcţia robustă şi compactă, aparatul putând fi introdus cu uşurinţă în buzunarul gecii datorită dimensiunilor reduse. Culoarea neagră din care e confecţionată carcasa îi conferă o imagine sobră, clasică. Dar miniaturizarea aduce cu ea şi un dezavantaj: multitudinea de butoane stânjenesc priza asupra aparatului, pentru o persoană cu mâinile mai mari fiind aproape imposibil să nu apese din greşeală pe diversele controale atunci când încearcă să facă o fotografie.

Un plus demn de remarcat ar fi existenţa viewfinder-ului optic, care deşi nu este perfect (vârful corpului lentilelor este prins în cadru), asigură o focalizare foarte bună. De asemenea mulţi utilizatori vor aprecia existenţa unei patine de blitz care permite folosirea unui blitz extern, deoarece se ştie că diferenţele între acesta din urmă şi cel încorporat sunt ca de la cer la pământ în mâinile unui fotograf priceput.

Faţă de predecesorul G6, noul model a renunţat la ecranul mobil şi rotativ în defavoarea unuia fix de 2,5", lucru blamat de foarte mulţi fani. Având 207.000 pixeli, acesta oferă însă o imagine de calitate excelentă în condiţii de iluminare redusă. Chiar şi în cazul în care lumina exterioară este puternică nu trebuie să ne facem griji, pentru ca ecranul se va adapta automat şi va permite afişarea unei imagini decente.

Canon G7, vedere din spate

Un alt punct negativ al modelului G7 ar fi bateria. De ce? În primul rând acesta nu foloseşte acumulatori obişnuiţi AAA, ci unul pe bază de Li-Ion. Şi nu sunt cârcotaş, pentru că dacă vom cumula preţul destul de ridicat al acestor acumulatori (circa 40-50 $) cu durata lor de viaţă destul de scăzută (220 declaşări după standardul CIPA) nu vom fi deloc mulţumiţi. Astfel, ori sacrificăm o sumă de bani pentru încă unu, doi acumulatori de rezervă, ori riscăm să ratăm fotografii importante pentru că a noastră cameră a rămas fără "energie".

Astfel, la exterior, lucrurile nu stau chiar roz. Să aruncăm o privire însă asupra tehnologiilor utilizate în interiorul modelului Canon PowerShot G7.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News