Canon Powershot S100: o ultra-compactă de top

Canon Powershot S100: o ultra-compactă de top

Canon S100 vine să înlocuiască pe piaţă modelul S95, camera ultra-compactă propusă de Canon amatorilor, dar şi profesioniştilor care vor să scoată poze de calitate în condiţiile în care DSLR-ul este incomod sau imposibil de utilizat.

Dacă vrem o compactă de top Canon, de ultimă generaţie, putem opta pentru modelul de faţă (Canon S100), sau Canon G1x – cel mai modern aparat fără obiective interschimbabile.

În cele ce urmează, vom vorbi despre Canon S100. Şi vă vom arăta ce ştie să facă.

Canon S100

Design şi dotări

Camera ne întâmpină cu un corp subţire şi uşor, realizat din plastic şi metal de calitate. Lăsând la o parte prezenţa rotiţei de scroll dedicată selectării modurilor de fotografiere şi a altor elemente pe care le regăsim la mai toate aparatele (taste funcţionale, taste dedicate, pad de navigare etc.), Canon S100 ne surprinde cu o implementare nemaivăzută până acum: un inel de control care înconjoară obiectivul.

Primul nostru gând a fost că foloseşte la focalizarea manuală, într-un mod similar inelului de pe un obiectiv pentru DSLR-uri. Da, am presupus bine, doar că incomplet. Canon ne permite să asociem mult mai multe funcţii acestui inel. Pe spatele aparatului avem tasta Ring Funct. pentru afişarea opţiunilor disponibile: ISO, compensarea expunerii, White Balance, zoom, iContrast, raport aspect imagine (16:9, 3:2, 4:3, 1:1, 4:5) etc.

Canon S100

Şi bliţul, mai exact mecanismul pop-up prin care se deschide şi retractează, este inedit. Poate fi activat doar din meniu, nu există un buton dedicat pentru el. Şi, la fel, când vrei să-l închizi, trebuie să selectezi „Flash off” din meniu. Nu este un sistem gândit prea strălucit, dar putem trăi cu asta.

Obiectivul nu este interschimbabil şi are o distanţă focală de 24 – 120 mm (5x zoom optic). Remarcabilă este diafragma luminoasă (F2.0 – F5-9), dar şi stabilizatorul optic de imagine, mulţumită căruiia vom putea realiza fotografii decente în condiţii slabe de iluminare, la timpi de expunere mai mari şi un ISO mai mic. Nu în ultimul rând, senzorul de dimensiuni mari (1/1.7 inch) şi densitatea mică de pixeli, ne stârnesc entuziasm în ceea ce priveşte calitatea de ansamblu a imaginii, promiţându-ne detalii bune la nivel de pixel. Rezoluţia maximă a imaginilor este de 12 MP, în vreme ce capturile video merg până la 1920 x 1080 pixeli (Full HD 1080p).

Canon S100

Procesorul de imagine, Digic 5, este practic cea mai bună soluţie Canon răspândită pe scară largă. Singurul care îl depăşeşte este Digic 5+, procesor implementat momentan la nivel restrâns, pe o cameră care costă peste 5000 de Euro (Canon Eos-1D X).

Pe lângă dotările strict legate de fotografiere, Canon S100 ne pune la dispoziţie şi un receptor GPS, pe care îl putem folosi pentru a salva coordonatele geografice în EXIF-ul imaginilor. Mai mult decât atât, avem în opţiuni şi o funcţie de tracking (urmărire – GPS Logger) care, odată activată, salvează traseul pe care îl parcurgem. Acesta poate fi vizualizat ulterior în hărţile Google.

Canon S100

Fotografiere

Deşi abundă de funcţii, Canon S100 este o cameră intuitivă, uşor de utilizat. Se descurcă bine în modul Auto, aşa că nu trebuie neapărat să faci setări precum un profesionist pentru a reuşi nişte capturi decente. Sigur, dacă eşti pasionat de fotografie ca artă, ajustările manuale sunt necesare ca să obţii poze de efect.

Limitări legate de setări nu există, poţi controla toţi parametrii ce influenţează imaginea, dar şi modul de fotografiere. Pozele de mai jos au fost realizate fără a umbla prea mult la opţiuni, pentru a evidenţia cum se comportă aparatul pe Auto. Culori mai vibrante se pot obţine uşor prin selectarea unui profil de culori precum Vivid.

Video sample Full HD

Testul de ISO vă arată cum se descurcă aparatul în condiţii slabe de iluminare, când pentru a putea obţine poze nemişcate (fără trepied) este necesară creşterea valorii ISO.

Canon S100 – test ISO

Plusuri şi minusuri

[+] Cea mai bună ultra-compactă la ora actuală (exceptând modele exclusiviste precum Leica seria M spre exemplu).

[+] Inel de control personalizabil;

[+] GPS cu funcţie de tracking;

[-] Mecanismul pop-up al bliţului nu se poate activa decât din meniu.

Canon S100

Concluzie: Canon S100 este un aparat ultra-compact căruia nu prea ai ce să-i reproşezi. Pozele sunt de o calitate remarcabilă, la fel şi înregistrările video. Facilităţile numeroase contribuie şi ele la recomandarea pe care o facem tuturor, chiar şi utilizatorilor pretenţioşi care vor o soluţie de back-up pentru condiţii nefavorabile. Iar aici putem include chiar pozele în zone interzise. Datorită dimensiunilor mici, Canon S100 poate fi uşor de ascuns, iar zgomotul aproape insesizabil la declaşare îl face un spion desăvârşit.

Canon S100 costă aproximativ 1950 de lei.

Canon S100

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News