Canon PowerShot S5 IS

12.06.2007
Canon PowerShot S5 IS
Diferentele de nivel tehnic

Deci, avem ca bază de plecare un prosumer de 8 MP efectivi, adică 3264×2448 pixeli oferiţi de un CCD de 1/2.5”, dotat cu zoom optic 12x asistat de stabilizare de imagine. Pentru unii, altceva nici nu contează la achiziţie, şi nici nu îi condamn, dar S5 IS ascunde şi alte surprize interesante care merită atenţia.

Pentru a evidenţia şi mai mult legăturile cu zona DSLR a Canon, S5 IS poate fotografia şi în format de imagine 3:2 (3264×1832), nu doar 4:3. Din păcate însă nu are valenţe de captură în format wide (lat) 16:9. Sensibilitatea senzorului ia valori între ISO80 şi ISO1600, iar funcţia de reducere a zgomotului din imagine este la fel de necesară ca şi cea de stabilizare a imaginii în cazul valorilor mari ale zoom-ului.

Una dintre funcţiile interesante este cea de recunoaştere a feţelor persoanelor din cadru (face detection). Aceasta facilitează focalizarea şi metering-ul automate pe feţele subiecţilor, dar calculează şi intensitatea blitzului pentru a nu le supra- sau sub-expune. Tot în aceeaşi categorie se încadrează şi funcţia de reducere a ochilor roşii în mod software, după captură.

Funcţiile de mai sus, dar şi cele 22 de moduri de fotografiere sunt rezultatul utilizării unui nou procesor de imagine, Digic III.

Ca şi la modelul S3 precedent, şi S5 dispune de un ecran LCD rotativ în mai toate direcţiile şi nevoile posibile. La S5 acesta este şi ceva mai mare, cu diagonala de 2.5”, ceea ce a permis şi creşterea rezoluţiei la 207.000 pixeli.

Ecranul lui S5 IS poate fi rotit în aproape orice direcţie

Canon PowerShot S5 IS are chiar şi atuuri în faţa DSLR-urilor şi anume: capacitatea de a filma. În cazul de faţă captura se realizează la 30 de cadre pe secundă la rezoluţia de 640×480 pixeli cu sunet stereo, graţie celor două microfoane dispuse sub blitz.

Pentru 499$, atât cât va fi la lansare S5 IS, Canon ne oferă o rezoluţie “în pas cu moda”, zoom optic mai mult decât suficient, ecran de mari dimensiuni şi tehnologie optică EF, acestea printre multe altele. Dispune de funcţii şi facilităţi noi; aş zice însă nu atât de revoluţionare cât să facă un posesor de S3 IS să şi-l dorească, dar rămâne de văzut cum stau lucrurile din perspectiva calităţii imaginii, căci aceasta contează cel mai mult.

Poză obţinută cu un PowerShot S5 IS (sursă Canon)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News