Nikon pregăteşte un senzor deosebit

10.08.2007
Nikon pregăteşte un senzor deosebit

De aproape un an, Nikon are patentat în Statele Unite un senzor optic total diferit de cele existente. Senzorii actuali, întâlniţi la majoritatea aparatelor foto, captează doar intensitatea luminii şi au nevoie de un filtru RGB care să “coloreze” pixelii.

Modelul celor de la Nikon nu foloseşte un filtru de culoare ci mici oglinzi speciale care sparg practic lumina în spectrul RGB. Cei trei senzori RGB se află în spatele unui perete, iar în faţa lui este montată o micro-lentilă. Aceasta direcţionează lumina, printr-o deschizătură a peretelui, către prima oglindă. Aici este separat albastrul (care ajunge la senzorul corespunzător) de verde şi roşu, ce trec la o a doua oglindă. După cum deja bănuiţi, aceste două culori sunt separate la rândul lor. Roşul merge mai departe şi se loveşte de o oglindă care trimite culoarea spre senzorul corespunzător.

Mai multe detalii nu se cunosc, aşteptăm însă răspunsul Nikon, poate chiar sub forma unui produs finit. Dacă ar fi să îmi dau cu părarea, aş spune că senzorul Nikon (nu are nume) va aduce un spor calitativ. De asemenea, cred că sensibilitatea ISO va putea fi crescută fără pierdere serioasă a calităţii, depinde doar de mărimea lupei din faţa celor trei receptori RGB.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News