Nikon S60 – o ultracompactă cu touchscreen

07.11.2008
Nikon S60 – o ultracompactă cu touchscreen
Performanţe – Valorile ISO

Valorile ISO

Deşi prima funcţie a lui Nikon Coolpix S60 este fotografierea, ea nu este punctul său forte. Aşa cum am bănuit, densitatea mare a pixelilor influenţează destul de mult şi în mod negativ calitatea imaginilor. Mai jos aveţi decupaje din imagini realizate cu toate valorile ISO ale aparatului. În modul Auto, aceste valori pot varia între 64 şi 800, iar în modul High ISO, între 64 şi 1600. Noi nu recomandăm utilizarea acestuia din urmă. O poză în lumină naturală nu foarte puternică a fost realizată în modul Auto cu ISO 230 şi în modul High ISO cu valoarea 500, diferenţa de calitate fiind semnificativă aşa cum se poate vedea mai jos.

ISO 64 ISO 100
ISO 200 ISO 400
ISO 800 ISO 1600
ISO 2000 ISO 3200

Miniaturizarea este de apreciat în domeniul IT, dar nu şi în cazul senzorilor foto actuali. La Nikon S60, densitatea mare de pixeli se traduce prin zgomot de imagine foarte puternic. Doar la ISO 64 imaginea poate fi considerată „curată”. La ISO 100 detaliile sunt la fel de bune, însă apar artefacte datorate algoritmului de reducere a zgomotului. Am fost dezamăgiţi de calitatea imaginii oferite la ISO 200. Zgomotul cromatic este mult prea puternic pentru această valoare, iar detaliile încep să se piardă. ISO 400 aduce o degadare a imaginii specifică valorilor ISO 800 de la aparatele foto din generaţia anterioară. Culorile sunt afectate de sistemul de reducere al zgomotului de imagine, iar detaliile sunt la limita acceptabilului.

Auto, ISO 64 Auto, ISO 200

Valorile ISO mai mari sau egale cu 800 sunt de obicei considerate inutilizabile de către fotografii amatori puţin mai pretenţioşi. Ele nu sunt altceva decât un element de marketing folosit pentru a atrage utilizatorii care nu au foarte multe cunoştinţe în domeniu. Şi nu de puţine ori un aparat este cumpărat în locul altuia deoarece se laudă cu ISO 6400, pe când celălalt are ISO-ul maxim 1600. Aceste valori mari au fost introduse pentru a putea realiza fotografii în condiţii de lumină foarte slabă, cu un timp de expunere care eventual să nu necesite folosirea blitzului. Nu trebuie să ne aşteptăm ca imaginile realizate de Nikon S60 cu ISO 800-3200 să ofere calitate. Din contră, ele tind să semene cu picturile lui Van Gogh, cu excepţia culorilor care sunt foarte palide.

Auto, ISO 64 Auto, ISO 800

Singura soluţie pentru a obţine imagini de calitate bună cu aparatul de faţă este selectarea unei valori ISO mici din meniul aparatului. Aşa cum am spus mai sus, ISO 64, 100 şi 200 ar trebui să ofere rezultate acceptabile. Din păcate asta înseamnă că nu mai pot fi folosite setările pentru scene predefinite, apreciate de unii utilizatori începători. În cazul valorilor ISO mici, când lumina naturală nu este puternică sau nu se poate folosi blitzul, este indicată activarea sistemului VR de stabilizare a imaginii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News