Nikon S600 – o compactă bine dotată

09.04.2008
Nikon S600 – o compactă bine dotată
Nikon S600 – Performanţe

Performanţe

Calitatea imaginilor este bună per ansamblu, dar cu o serie de menţiuni. Zgomotul de imagine este bine controlat de procesorul intern, fiind puţin sacrificat detaliul. La valoarea ISO 400 încep să apară artefactele cromatice specifice zgomotului de imagine. Ceea ce ne-a surprins a fost calitatea pe care o păstrează fotografia la ISO 800. Sistemul de reducere a zgomotului îşi face puternic simţită prezenţa, dar pozele îşi păstrează un nivel de detaliu acceptabil. Valorile ISO 1600 şi 3200 au o utilizare foarte limitată. Reproducerea culorilor a fost bună, cu o mică tendinţă de suprasaturare în unele cazuri. Aberaţiile cromatice sunt prezente, dar nu deranjează în mod special.

Auto, ISO 100 Auto, ISO 100
Auto, ISO 100 Auto, ISO 100

În ciuda tradiţiei Nikon în domeniul fotografiei profesionale, modelul S600 nu a moştenit niciun mod de lucru manual. Utilizatorii vor putea realiza doar o compensare a expunerii, lipsind cu desăvârşire orice mod în care s-ar fi putut jongla cu timpul de expunere sau apertura. Suntem conştienţi că avem de-a face cu o cameră care tinde spre segmentul ultracompactelor, dar asta nu a împiedicat alţi producători să ofere şi nişte facilităţi pentru aceia dintre dumneavoastră care doresc să profite ceva mai mult de aparatul foto digital.

Nikon S600 – butonul de pornire şi declanşatorul

Pentru a se obţine rezultate cât mai bune în funcţie de tipul scenei imortalizate, aparatul dispune de 14 moduri predefinite în Scene Mode. Aceastea includ modul Active Child în care subiectul este fixat iniţial, iar apoi camera îl urmăreşte în cadru şi îl focalizează oriunde ar fi. Nikon S600 a fost dotată cu un sistem de recunoaştere a feţei, putând fi selectat un mod de focalizare în care prioritate au persoanele din cadru. O facilitate utilă de editare a imaginilor cu ajutorul camerei este D-Lighting. Dacă subiectul fotografiei a fost subexpus din cauza fundalului mult prea luminos, aparatul poate realiza o copie puţin mai deschisă.

ISO 100 ISO 200
ISO 400 ISO 800
ISO 1600 ISO 3200

Blitzul este destul de puternic şi poate face faţă în interior până la distanţe de 4 m. Sistemul de eliminare a efectului de ochi roşii este eficient. Zoom-ul optic dispune de 13 paşi distincţi, iar distorsiunile laterale sunt acceptabile. Ceea ce a deranjat însă a fost neclaritatea unei zone din partea dreaptă centrală a imaginii, vizibilă într-o bună parte din cadrele realizate pentru test. Nu ne putem însă pronunţa dacă este o problemă generalizată sau un mic defect al aparatului testat.

Nikon S600 – compartimentul bateriei şi slotul SD

Calitatea filmelor realizate cu S600 nu ne-a impresionat. Camera dispune de două rezoluţii de filmare, 640×480 şi 320×240, la o cadenţă de 30 de cadre pe secundă. Poate fi selectată focalizarea fixă sau continuă. În cel de-al doilea caz, aparatul s-a comportat puţin cam stângaci, deoarece refocalizarea s-a făcut mult prea des şi a durat cam mult de fiecare dată. Din nefericire, zoom-ul optic rămâne blocat în timpul filmării, iar sunetul este întrerupt cu 2 secunde înainte de finalul clipului. Un minut de înregistrare video ocupă aproximativ 80 MB pe card, iar fiecare clip este limitat de aparat la 10 minute.

Performanţa modului Macro a fost bună, camera focalizând un obiect la o distanţă de 2-3 cm de obiectiv. Sistemul de stabilizare optică şi-a făcut simţită prezenţa în mai multe ocazii, dar eficienţa lui nu a putut fi testată foarte bine datorită lipsei controlului manual al timpului de expunere. Meniul nu s-a remarcat prin ergonomie, dar după o zi de utilizare frecventă, accesarea funcţiilor s-a făcut cu uşurinţă.

Nikon S600 – vedere laterală

Urmărește Go4IT.ro pe Google News