Nikon Z8 aduce filmare 8K în format RAW într-un corp mai compact și mai ieftin decât flagship-ul Z9

12.05.2023
Nikon Z8 aduce filmare 8K în format RAW într-un corp mai compact și mai ieftin decât flagship-ul Z9

Producătorul japonez de camere foto Nikon a anunțat un nou model de cameră mirrorless din gama profesională. Acesta se numește Z8 și este un model mai compact decât flagship-ul seriei Z, Z9, care a fost lansat în urmă cu un an și jumătate. În ciuda faptului că noul model este mai compact și mai ieftin, majoritatea funcționalității este păstrată și pe Nikon Z8, oferind astfel pasionaților de fotografie un model performant la un preț mai accesibil. Desigur, „accesibil” este un termen relativ atunci când vorbim despre echipamente foto profesionale.

Nikon Z8 este un Z9 miniaturizat

Fanii Nikon nu au avut până acum o alternativă reală la DSLR-urile D850 pe format mirrorless. Producătorul japonez spune însă că Z8 ar fi modelul perfect pentru upgrade pe noul format, fiind vorba despre un body mai compact decât Z9 , dar și despre performanță cu mult superioară vechilor aparate foto.

Deși este cu 30% mai mic decât Nikon Z9 și cu 15% mai ușor decât D850, Z8 nu face rabat la capitolul funcții foto sau video. Reducerea în dimensiune vine de la renunțarea la grip-ul integrat în body. Totuși, există opțiunea de a atașa un grip vertical, la nevoie. Z8 integrează două slot-uri pentru carduri, un CFExpress de viteză mare și un SD UHS-II, spre diferență de slot-urile duale CFExpress de pe Z9.

nikon Z8_back

Senzorul este același ca pe modelul flagship, Full Frame de 45,7 megapixeli, dar fără un shutter mecanic. Acest lucru înseamnă că fotografierea este instantă, silențioasă, fără vibrații și fără componente în mișcare care se pot deteriora în timp. Iar dezavantajele precum „rolling shutter” sunt eliminate, întrucât procesorul EXPEED 7 din Z8 poate citi foarte repede senzorul, permițând reducerea timpului de expunere extrem de mult.

La capitolul fotografie, aparatul este capabil să realizeze 20 de cadre pe secundă RAW, 30 de cadre pe secundă JPEG și 60 de cadre pe secundă pentru JPEG-uri cu crop DX (APS-C). De asemenea, cei care sunt dispuși să renunțe la rezoluție, pot realiza 120 de cadre pe secundă în format JPEG la 11 megapixeli . Formatele disponibile sunt JPEG, 10-bit HEIF, RAW-uri cu eficiență ridicată și HLF RAW pe 14 biți. Desigur, senzorul este stabilizat, și permite sincronizarea cu lentile cu stabilizare optică pentru o stabilizare și mai performantă.

nikon z8 tilt

Captura video este cea mai avansată din acest segment de piață

La capitolul video, Nikon oferă în această zonă de preț ceva ce niciun alt producător nu are momentan: captură 8K la 60 de cadre pe secundă. De asemenea, niciun alt producător de camere foto nu permite înregistrare video în format RAW, în principal din cauza faptului că RED deține un brevet pentru această funcție și doar Nikon are curajul să ducă producătorul american în tribunal pentru asta.

La capitolul captură 4K există opțiuni de înregistrare în 24, 30, 60 sau 120 cadre pe secundă și opțiuni de formate profesionale precum ProRes RAW pe lângă N-RAW-ul proprietar. Cei care aleg să tragă în N-RAW vor primi însă fișiere cu 50% mai mici decât ProRes RAW și pot fi înregistrate automat și proxy-uri 1080p pentru editare mai simplă. Desigur, există profiluri de culoare profesionale, precum N-Log și HLG pentru colorizare avansată.

nikon z8 video

Ce îi lipsește însă este un ecran care să poată fi rabatat spre partea din față. Acest este articulat, dar nu se întoarce la 180 de grade, ci doar permite ajustarea pe verticală și orizontală. Astfel, creatorii de conținut de pe YouTube, de exemplu, care se filmează singuri, probabil că nu vor apela la acest model.

Interesant la acest model este că integrează două port-uri USB. Unul marcat cu PD, de la Power Delivery, care permite alimentarea cu energie atunci când înregistrezi, iar unul este un USB-C „standard” care permite conectarea de accesorii. Pentru înregistrare externă sau monitorizare, există și un HDMI complet, alături de un jack audio de 3,5mm pentru microfon și încă unul pentru monitorizarea sunetului.

Prețul Nikon Z8 este de nivel „profesional”

Prețul este însă subiectul sensibil la acest aparat. Nikon a listat în România modelul Z8 la prețul de 22.999 lei, adică 4.600 de euro. Aceasta este varianta body, fără obiectiv. Desigur, vorbim despre un aparat foto/video profesional, care oferă avantaje față de concurența din această zonă de preț, precum Sony A7SIII și FX-3, care pot filma doar în rezoluție 4K la 120 FPS, nu și în 8K, din cauza unui senzor de doar 12 megapixeli. Desigur, acele modele sunt realizate exclusiv pentru video, în timp ce Nikon Z8 este un aparat foto complet capabil să deservească nevoile profesioniștilor.

sursa: PetaPixel

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult