Panasonic GX1, aparat de top din gama micro four thirds

Panasonic GX1, aparat de top din gama micro four thirds

Panasonic GX1, cel mai nou membru al seriei de aparate foto compacte cu obiective interschimbabile de la Panasonic, ne pune la dispoziţie funcţii avansate, într-un corp comod şi uşor de utilizat inclusiv de către începători.

Panasonic GX1

Design

Corpul lui Panasonic GX1 este robust, dar fără un grip foarte bine definit, în stilul aparatelor clasice rangefinder.

Controlul asupra opţiunilor se face rapid, mulţumită numeroaselor butoane dedicate şi personalizabile. Un inconvenient este dimensiunea destul de mică a acestora (în plus, unele butoane nu sunt ieşite deloc în relief), fapt care poate crea disconfort pentru anumiţi indivizi sau în anumite condiţii de utilizare.

Conectarea la PC sau la TV se poate face atât prin port-ul USB, cât şi prin HDMI.

Panasonic GX1

Panasonic GX1 – specificaţii

  • Senzor CMOS, 16 MP, dimensiune 17,3 x 13 mm (format four-thirds);
  • Montură micro four-thirds;
  • ISO 100 – 12800;
  • Stabilizator optic Mega O.I.S.;
  • Ecran tactil fix, 3 inch, 460.000 pixeli;
  • Viteză obturator: 60 – 1/4000 secunde;
  • Bounce bliţ in-body, patină bliţ extern;
  • Viteză de fotografiere în rafală: maximum 4.2 fps;
  • Video Full HD 1080p;
  • 116 x 68 x 39 mm; 318 grame.

Panasonic GX1

Kit-ul oferit la teste include un obiectiv Power Zoom cu o distanţă focală de 14 – 42 mm (F3.5 – F5.6). Controlul asupra distanţei focale se face lent, cu ajutorul selectorului sus-jos de pe obiectiv, nu prin rotirea cu mâna aşa cum te-ai aştepta de la un aparat cu obiective interschimbabile. Acest lucru prezintă un avantaj în cazul înregistrărilor video (pentru controlul precis cu care te apropii sau te depărtezi de subiect). La fotografiere, această modalitate de control specifică aparatelor compacte nu va fi apreciată de profesionişti sau de cei care vor un zoom rapid pe subiect.

Panasonic GX1

Performanţe

Nivelul de detalii al imaginilor este bun, iar rezoluţia lor mare (maximum 16 MP) este ideală pentru imprimarea lor pe hârtie foto de dimensiuni mari.

În testul ISO, Panasonic GX1 s-a comportat admirabil, reuşind să ne convingă că poate face faţă cu brio şi în condiţii slabe de iluminare. Este de remarcat că aparatul scoate poze decente chiar şi la ISO 3200, iar dacă situaţia o cere avem posibilitatea să creştem sensibilitatea senzorului la valori de până la ISO 6400. La punctul extrem, ISO 12800, deşi imaginea suferă serios la nivel de detaliu şi claritate, ea este totuşi utilizabilă. Toate acestea sunt posibile datorită motorului de procesare performant – Venus Engine FHD.

Secvenţele video oferă şi ele un nivel bun de detalii, iar faptul că putem controla fin distanţa focală este iarăşi un avantaj de care merită să ţinem seama când ne gândim să achiziţionăm o cameră digitală. Ne-ar fi plăcut ca ecranul (care are şi rol de viewfinder) să fie rabatabil, pentru un control mai bun în poziţii dificile, în special când filmăm.

Obiectivul din kit nu se pretează totuşi fotografierii sportive, în special din cauza zoom-ului lent, dar şi a distanţei focale nu foarte mari. Pentru un obiectiv standard însă, facilităţile oferite şi calitatea imaginii per ansamblu sunt absolut satisfăcătoare.

Legat de fotografierea cu bliţ, merită menţionat faptul că Panasonic GX1 are un bliţ integrat cu posibilitate de orientare în sus, pentru obţinerea unei iluminări uniforme şi eliminarea umbrelor. Acest lucru este evident posibil în camere de dimensiuni mici (luaţi ca reper o cameră obişnuită de apartament), pentru că puterea lui este destul de scăzută. În orice caz, dacă nu sunteţi mulţumiţi de el, puteţi opta pentru un bliţ extern care să vă satisfacă cerinţele.

Plusuri şi minusuri

[+] Corp solid şi compact, cu o mulţime de taste de control;

[+] Calitate bună a imaginiilor în aproape orice condiţii de iluminare;

[+] Înregistrări video Full HD de calitate;

[+] Bounce bliţ şi patină bliţ extern;

[-] Nu are ecran rabatabil;

[-] Unele taste nu sunt ieşite în relief şi pot fi greu de apăsat;

[-] Obiectivul din kit este mai degrabă potrivit înregistrărilor video decât fotografierii (ajustarea distanţei focale se face lent prin sistemul Power Zoom).

Panasonic GX1

Concluzie: Există o sumedenie de aparate compacte cu obiective interschimbabile pe piaţă, dar Panasonic GX1 face parte din acea categorie a produselor recomandate. Ca întotdeauna, e loc de mai bine, însă pentru un utilizator obişnuit această alegere se va dovedi cel mai probabil a fi una inspirată.

Aparatul Panasonic Lumix GX1 ne-a fost oferit spre testare de către magazinul F64 şi va putea fi achiziţionat în curând de la această adresă, în momentul de faţă preţul este de aproximativ 3900 de lei. Pachetul cu obiectiv standard, fără Power Zoom, este ceva mai accesibil.

Panasonic GX1

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News