Panasonic Lumix S5II și S5IIx ar putea repara marea problemă a camerelor companiei

06.01.2023
Panasonic Lumix S5II și S5IIx ar putea repara marea problemă a camerelor companiei

Camerele mirrorless de la Panasonic sunt foarte apreciate de creatorii de conținut video, în special, compania japoneză oferind unele dintre cele mai avansate opțiuni pentru aceștia din piață. Totuși, toate camerele companiei de până acum aveau un mare dezavantaj: focalizarea automată. Noile modele Panasonic Lumix S5II și S5IIx promit să rezolve această problemă, adăugând la focalizarea prin detecție de contrast și detecție de fază, care este standardul în industrie.

Seria Panasonic Lumix S5II, prima cu focalizare prin detecție de fază

Panasonic Lumix S5II și S5IIx sunt în mare parte aceeași cameră, însă cea din urmă este dedicată în special celor care folosesc camera la filmare, în timp ce S5II „standard” primește mai puține capabilități video, însă ar putea fi ideală drept o cameră „hibrid”, care să fie folosită și pentru fotografii.

Seria S de la Panasonic beneficiază de senzori Full-Frame de 35mm, spre diferență de celelalte camere ale sale, care folosesc formatul MFT (Micro Four Thids). De asemenea, montura de pe Lumix S este L-Mount, realizată în parteneriat cu Leica.

lumix s5ii front

Ambele modele, atât Lumix S5II, cât și S5IIx folosesc un nou senzor Full-Frame de 24,2 megapixeli stabilizat intern, care beneficiază de 315 puncte de focalizare de contrast și 779 puncte de focalizare prin detecție de fază. De asemenea, senzorul beneficiază de ISO nativ dual cu plajă de la 100 la 51200, și posibilitate de extindere la 50-204800. Acest lucru va asigura performanță îmbunătățită în lumină slabă, iar procesorul de imagine L2 este de două ori mai rapid decât pe S5-ul original.

Modelul S5IIx vine cu funcții extra pentru filmare

Focalizarea este cel mai mare upgrade, însă Lumis S5II și S5IIx primesc și alte capabilități noi. De exemplu, există acum posibilitate de filmare în 6K în format 3:2 „open gate” 4:2:0 10-bit, pe toată suprafața senzorului, iar filmările 4K 30 FPS sunt realizate prin suer sampling în format 4:2:2 10-bit. Există și filmare 4K la 60 FPS, dar aceasta este realizată prin crop 1.5x pe senzor, oferind o perspectivă APS-C. Același lucru este valabil și pentru filmarea 1080p la 120 FPS.

Dispare și limita de filmare pentru S5, întrucât senzorul include acum un cooler activ, care îl răcește în utilizare. Panasonic spune că modelele S5II rămân însă weather-sealed și cu fantele de cooler expuse. Apare și un nou port HDMI de dimensiuni normale, în locul micro-HDMI și un slot dual pentru carduri SD, dar și viewfinder de 3,6 milioane de puncte.

panasonic lumix s5ii back

Diferențele între S5II și S5IIx sunt însă la filmare avansată. De exemplu, S5IIx va putea înregistra materiale video pe un SSD extern prin USB-C, în timp ce va permite și filmare la bitrate 600 Mbps ALL-I pe card SD. De asemenea, S5IIx primește moduri de filmare ProRes, similare cu cele de pe GH6, care nu sunt pe Lumix S5II „standard”, dar și video 5,9K 30 FPS 12-bit ProRes RAW, 4K 12-bit și 3.5k 60FPS pe dispozitive externe Atomos Ninja V+. De asemenea, S5IIx este complet negru, fără accente roșii și logo alb.

Prețurile pornesc de la 2.000 de dolari

La fotografiere, Lumix S5II vor oferi 7 FPS RAW cu shutter mecanic și 30 FPS cu cel electronic cu focalizare continuă. Există și un mod de rezoluție înaltă de 96 megapixeli, dar este necesară poziționarea camerei pe un trepied. Camera va folosi mișcări ale senzorului pentru a lipi mai multe cadre împreună pentru o fotografie de rezoluție mare.

Panasonic Lumix S5II se lansează la 2.000 de dolari pentru body. S5IIx va costa 2.200 de dolari, iar un update pentru S5II de 200 de dolari va fi disponibil pentru a primi modurile de filmare ProRes avansate. Ce nu va primi S5II nici după update este captura USB-C, filmare RAW și capabilități de live streaming.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult