Samsung Galaxy Camera – compacta superzoom cu Android

15.05.2013
Samsung Galaxy Camera - compacta superzoom cu Android

Lansată la începutul toamnei anului trecut, Samsung Galaxy Camera a fost un produs care a atras atenţia pentru comasarea într-un singur produs a unei camere foto compacte şi a unei platforme hardware şi software preluată de la terminalele mobile. Galaxy Camera a devenit astfel primul produs dintr-o gamă de nişă care încearcă să extindă opţiunile unei camere foto cu un sistem de operare puternic precum Android 4.1 şi conectivitatea 3G.

Prezentare şi construcţie

Făcând parte din clasa camerelor foto compacte, Galaxy Camera este una dintre cele mai masive modele din cauza dimensiunilor şi greutăţii. Acest lucru este însă justificat de carcasa solidă fabricată din aluminiu, care este întreruptă doar de materialele diferite ale grip-ului şi capacului bateriei, şi de ecranul mare cu o diagonală de 4,8”.

Numărul butoanelor pentru control este foarte redus, camera oferind doar un declanşator şi un potenţiometru pentru controlul nivelului de zoom. Pentru restul opţiunilor, butoanelor şi modurilor de lucru, utilizatorul va trebui să apeleze la interfaţa tactilă. Folosind un panoul  SLCD, ecranul are o rezoluţie de 1280 x 720 pixeli şi se remarcă prin densitatea ridicată. care permite pre-vizualizarea sau inspectarea ulterioară a imaginilor în condiţii bune, vizibilitatea bună în lumina solară, un aspect critic ţinând cont că este unicul mod de control, şi o paletă bună de culori, apropiată de cea a capturii foto efective.

Partea stângă a camerei oferă butonul pentru activarea bliţului şi difuzorul extern, în timp ce partea opusă găzduieşte ieşirea audio jack de 3,5mm şi conectorul MicroUSB, folosit pentru transferul de date şi încărcare. Bateria şi sloturile Micro SIM, MicroSD şi Micro HDMI sunt ascunse în spatele capacului de pe partea inferioară.

Având o formă asemănătoare cu cea a camerei Samsung WB800F, cu care de altfel se şi înrudeşte prin senzor şi obiectiv, ergonomia camerei are părţi bune, însă nu toţi vor fi mulţumiţi de forma sa.

Cei care vor dori să o trateze ca pe o compactă obişnuită s-ar putea să constante că aceasta este cam înaltă şi prea grea, ceea ce o face inconfortabila, în timp ce aceia care vor prefera să profite de grip-ul frontal, care are o formă bună, s-ar putea să constate că degetul mare se va odihni de cele mai multe ori pe ecran, ceea ce va declanşa, acţiuni nedorite.

Dacă nici una dintre aceste situaţii nu va afecta utilizatorul, Galaxy Camera va fi un partener bun, carcasa fiind suficient de solidă şi grea pentru a da sentimentul de fermitate dorit de fotografi, dar suficient de uşoară şi subţire pentru a încăpea uşor într-un buzunar.

Specificaţii

  • Senzor:  16,3 MP, 1/2.3”, CMOS
  • Rezoluţie foto: 4608×3456 pixeli
  • Valori ISO: 100 – 3200
  • Obiectiv: 4,1–86,1 mm (23-483 mm echivalent 35mm), 21x zoom
  • Stabilizarea imaginii: da, în obiectiv
  • Focalizare: Contrast-detect TTL, auto, continuu, detecţia feţelor
  • Procesor: Samsung Exynos 4412, 1,4 GHz
  • Fotografie în rafală: 4 pe secundă, 20 maxim
  • Ecran: 4,8”, SLCD, 1280 x 720 pixeli, tactil
  • Înregistrare video:  1080p, 30 fps
  • Card: MicroSDXC, 4GB memorie internă
  • Baterie: 1650 mAh
  • Conectivitate: 802.11 a/b/g/n,  3G
  • Alte dotări: Bluetooth 4.0, GPS, sistem de operare Android
  • Dimensiuni:  128.7 x 70.8 x 19.1 mm
  • Greutate:  300 grame

Calitate foto şi video

Bazată pe un senzor mic cu dimensiunea de 1/2,3” şi rezoluţie de 16 MP, care este secondat de un obiectiv cu distanţă focală variabilă 4,1–86,1 mm (23-483 mm echivalent 35mm), specificaţiile Galaxy Camera nu fac remarcate cu nimic deosebit faţă de cele ale altor compacte superzoom. În ciuda evidentelor probleme de zgomot ale unui senzor mic, această combinaţie a oferit însă o prestaţie bună.

În lumina naturală, se fac remarcate expunerea corectă, culorile frumoase şi contrastul bun, ca aspecte mai puţin fericite remarcându-se uşoara răceală a white balance-ului şi, ocazional şi doar cu anumite şabloane, tendinţa de supra-saturare a culorilor. Nivelul detaliilor este însă doar mulţumitor deoarece în zonele cu contrast redus se pierd cam multe detalii, iar rutinele de prost-procesare înceţoşează contururile.

Ansamblul optic cu zoom 21x are o prestaţie ridicată la ambele extreme ale distanţei focale, Galaxy Camera oferind macro-uri clare şi un zoom maxim stabil, cu un nivel de detalii mulţumitor. Per ansamblul, prestaţia lentilelor este bună pentru clasa compactelor, înceţoşarea în zonele colţurilor şi distorsiunile geometrice fiind moderate.

Camera oferă sensibilităţi între 100 şi 3200, nivelul de zgomot începând să fie vizibil de la pragul de 800 şi devenind foarte deranjant pentru 1600 şi 3200.

În lumină scăzută, micul senzorul al camerei nu face faţă prea bine, zgomotul devenind imediat vizibil. Prin utilizarea modului de lucru nocturn, care foloseşte trei expuneri rapide pentru a asambla o imagine finală superioară, camera recuperează şi oferă  imagini luminoase cu un nivelul de detalii satisfăcător,beneficiind şi de stabilizarea care se achită bine de sarcini.

Galaxy Camera permite înregistrarea în format H.264 1080p cu un bitrate de 17 Mbps în container MP4. Rezultatul este un flux video cu parametri  de imagine similari celor observaţi la captura foto şi un nivel bun al detaliilor, numărul de cadre pe secundă fiind suficient de stabil iar sunetul fiind clar.

Sample 1080p, ZIP, 160 MB

Utilizarea opţiunii de zoom în timpul înregistrării este o reală plăcere, obiectivul având o cursă lină cu zgomot abia perceptibil, care devine sesizabil doar în momentul atingerii valorilor extreme. Stabilizatorul de imagine şi focalizarea continuă rapidă funcţionează corect, permiţând astfel o captură dinamică fără penalizări de calitate deranjante.

Software, conectivitate, autonomie

Interfaţa camerei foto, care este activată în mod implicit după pornirea camerei, este aerisită. În partea superioară, aceasta oferă un buton care oferă acces la meniul pentru setările avansate, controlul bliţului, al timer-ului şi al comenzilor vocale. În colţul din stânga jos se află micul buton pentru acces la galeria foto, iar butoanele efective pentru control sunt amplasare în dreapta, lăsând un spaţiu generos pentru vizualizarea imaginilor şi controlul tactil al focalizării.

În spatele butonului Mode se ascund toate modurile de lucru ale camerei foto. Modul Auto are funcţii de la sine înţelese, în timp ce butonul Smart ascunde o galerie cu 19 moduri de lucru, care variază de la Macro sau Night până la moduri ceva mai specializate, cum ar fi Panorama, Silhouette sau Light Trace, unele dintre aceste necesitând un trepied din cauza timpilor de expunere mai mari.

Dacă modul de lucru pentru începători este simplu, modul Expert este implementat într-un mod mai puţin inspirat. Încercând să imite comutatorul PASM, Samsung a implementat o interfaţă cu role virtuale pentru ajustarea setărilor de sensibilitate, expunere şi diafragmă. Acestea nu doar că sunt uneori cam imprecise, dar ocupă şi jumătate din suprafaţa ecranului. Acest mod de lucru oferă un meniu auxiliar informativ, care oferă începătorilor explicaţii succinte despre fiecare funcţie, iar indicaţiile grafice ale rolelor îi avertizează pe aceştia atunci când aleg setări improprii pentru acel mod de lucru.

Un dezavantaj al interfeţei software complexe este timpul mare de pornire al camerei din stand-by, care este de circa 3 secunde, iar o pornire completă a sistemului de operare Android durează aproape jumătate de minute. Viteza de focalizare este bună de cele mai multe ori, încetiniri vizibile observându-se doar în condiţii de iluminare scăzută sau la niveluri mari de zoom, însă viteza de captură în rafală este destul de mică, de numai 4 cadre pe secundă şi doar cu condiţia blocării focalizării şi expunerii, alterarea acestora între cadre scăzând viteza la numai 0.5 cadre pe secundă.

Atunci când va apăsa butonul Home din interfaţa camerei, utilizatorul va fi lăsat în interfaţa nativă Android, iar de aici va putea utiliza camera ca pe oricare al terminal motorizat de acest sistem de operare. Având toate aplicaţiile standard, oferind acces la Play Store şi fiind bazat pe o platformă hardware bună, Galaxy Camera poate fi utilizat ca un echipament Android alternativ pentru orice activitate, însă forma şi greutatea nu-l fac optim pentru utilizări îndelungate.

Deoarece puteţi rula Facebook, Instagram, Camera 360 sau orice altă aplicaţie foto, Galaxy Camera este o opţiune bună pentru amatorii de fotografie care folosesc diferite reţele sociale. Suportul software nu este însă bun, aplicaţiile trebuind scrise special pentru API-urile Samsung. Astfel, Camera 360 a raportat că nu poate controla sensibilitatea sau stabilizarea, butonul de zoom este asociat de fapt cu butoanele de volum şi doar unele aplicaţii ştiu să-l interpreteze ca atare, iar focalizarea tactilă nu funcţionează.

Autonomia este o altă problemă a camerei, bateria cu o capacitate de 1650 mAh asigurând captura a circa 200 de poze în condiţiile în care nu am utilizat deloc conexiunea 3G. Bateria este însă detaşabilă şi subţire, iar cei care intenţionează să-l folosească dincolo de această limită pot apela la baterii suplimentare.

Concluzii

Acest produs este un deschizător de drumuri şi, ca orice deschizător de drumuri, are problemele lui. Samsung Galaxy Camera oferă un senzor cu o prestaţie suficient de bună,  un obiectiv cu zoom optic 21x cu stabilizator, un ecran excelent de mari dimensiuni şi conectivitate 3G, însă este trasă în jos de dimensiuni, autonomie şi suportul software mai puţin satisfăcător.

Părţi pozitive

Calitate foto/video bună pentru gama compactelor
Zoom optic 21x de bună calitate
Ecran
Acces la aplicaţii Android
Conectivitate 3G

Părţi negative

Dimensiuni şi greutate
Autonomie
Interfaţa şi suportul software sunt doar parţial satisfăcătoare

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News