Senzorul foto cu grafen, cheia pentru viitoarele terminale PureView

04.09.2012
Senzorul foto cu grafen, cheia pentru viitoarele terminale PureView

Nokia este proprietara tehnologiei foto de oversampling PureView, însă unica şi impresionanta implementare a acesteia în terminalul 808 PureView s-a lovit de două mari probleme – preţul şi dimensiunea senzorului cu rezoluţie mare care să o pună în valoare. Conform unui patent depus de curând, finlandezii au însă un as în mânecă.

Conform patentului depus la US Patent and Trade Office, compania lucrează la un nou tip de senzor foto care renunţa la obişnuiţii senzori CMOS în favoarea unor straturi de filtrare, captură şi transmisie bazate pe grafen. O formă de alotropie a carbonului, grafen-ul este o structură bidimensională a cărui grosime este exact aceea a unui singur atom.

Această grosime ireal de mică va permite companiei Nokia, atunci când această invenţie se va concretiza într-un produs finit, să realizeze un senzor cu dimensiuni reduse şi sensibilitate mai bună. Grafenul este sensibil nu doar la frecvenţele spectrului vizibil al luminii, ci şi la radiaţiile infraroşii şi ultraviolete, pierderea de fotoni pentru un strat atât de subţire fiind doar de 2,3 procente, aspect care promite o sensibilitate superioară actualilor senzori BSI fabricaţi prin tehnologia CMOS.Pentru realizarea unui senzor complet, mai multe straturi şi electrozi de captură vor putea fi aşezaţi într-o structură sandwich, permiţând şi filtrarea superioară, cu ajutorul unor straturi intermediare, ale culorilor primare.

Realizarea unor senzori cu dimensiuni reduse ar permite companiei să folosească una din tehnologiile unice din portofoliul său şi în cadrul unor terminale ceva mai accesibile sau cu dimensiuni mai reduse.

Un sandwich de folii atomice de grafen pentru un senzor

Urmărește Go4IT.ro pe Google News