Sigma DP1, un DSLR în carcasă compactă

31.01.2008
Sigma DP1, un DSLR în carcasă compactă

Sigma DP1 este în mod sigur un altfel de fotocameră decât am văzut până acum. Are un senzor de imagine cu suprafaţă aproape la fel de mare ca cea a senzorilor din fotocamerele DSLR (20,7×13,8 mm), dar o carcasă de mărimea unei compacte şi un obiectiv fix, care nu poate fi demontat. Senzorul în sine, denumit FOVEON X3, este ciudat pentru că are o rezoluţie totală de 14,06 megapixeli, dar pozele nu ies la o rezoluţie mai mare de 2.640×1.760 de pixeli, adică 4,6MP.

Secretul este că senzorul este format din trei straturi, fiecare capturând câte o frecvenţă a luminii (roşu, verde şi albastru). Prin urmare, imaginea obţinută este rezultatul suprapunerii celor trei imagini separate. În mod logic, coloristica dar şi contrastul acesteia ar trebui să fie mai bun decât cel rezultat folosind un senzor digital clasic.

După cum spuneam, digitala are un corp compact, cu dimensiunile de 113,3×59,5×50,3 mm şi reglaje întâlnite de obicei la fotocamere DSLR. Focalizarea se face în nouă puncte. Sigma DP1 fotografiază în formate RAW sau JPEG pe carduri de memorie SD şi SDHC. LCD-ul are diagonala de 2,5 inci. Va fi disponibilă în SUA începând chiar de luna asta, dar preţul este încă un mister. Având în vedere că istoria japonezilor de la Sigma începe doar din 2002 când au lansat prima fotocameră, probabil nici DP1 nu o să facă prea multe valuri pe piaţa digitalelor.

Sigma DP1

Sigma DP1

Urmărește Go4IT.ro pe Google News