Sony anunță a6700, cameră APS-C cu hardware de FX-30, procesor AI și preț mai accesibil

14.07.2023
Sony anunță a6700, cameră APS-C cu hardware de FX-30, procesor AI și preț mai accesibil

În ultima vreme am tot văzut lansări în zona de camere pentru vlogging de la Sony, însă compania pare că nu a uitat și de publicul interesat de camere hibride, care pot realiza atât filmări la calitate profesională, cât și fotografii la rezoluție înaltă. Seria a6000 de camere foto APS-C nu a mai primit de mult un upgrade, iar a6700 pare să fie exact ceea ce fanii așteptau: un body performant și compact, care încearcă să rezolve cele mai mari probleme și limitări ale modelelor anterioare.

Sony a6700 aduce schimbări importante la exterior pe seria a6000

Dimensiunile reduse și capabilitățile avansate ale camerelor a6000 le-a ținut în topurile preferințelor fotografilor și videografilor entuziaști și chiar profesioniști, însă nicuna dintre aceste camere nu s-a apropiat atât de mult de cerințele fanilor precum noul a6700. În primul rând, modelele anterioare aveau baterii mici, care trebuiau schimbate de mai multe ori pe parcusul unei zile de filmare sau fotografiere.

a6700_2

Noul a6700 este compatibil cu noile baterii NP-FZ100, pe care le găsim și pe cele mai recente camere full-frame Sony A7, de capacitate mai mare. O consecință fericită a acestei schimbări este mărirea grip-ului, pentru o prindere mai bună în mână, cât și mutarea slot-ului de carduri SD din zona bateriei, pe laterala din stânga. Bateria poate fi încărcată prin port-ul USB-C rapid prin Power Delivery, un alt avantaj major. Iar camera poate fi folosită și pe post de webcam alături de un PC tot prin acest port.

Tot la nivel de design și ergonomie, Sony A6700 vine cu o nouă rotiță programabilă, ajungând astfel la paritate cu camerele mai avansate ale companiei. Poți avea acum diafragma, timpul de expunere și ISO pe rotițe individuale, fără să mai fie nevoie să apeși alte butoane. De asemenea, butonul de înregistrare video a fost mutat de pe marginea grip-ului de pe spate, în partea de sus, sub declanșatorul obișnuit. Și, la fel ca pe camerele mai avansate de la Sony, există acum un buton care face trecerea între modurile foto, video și S&Q, fiecare păstrând setări individuale de captură.

a6700_3

Un alt avantaj al lui A6700 este și ecranul articulat de pe spate, care permite deschiderea spre laterală și întoarcerea ecranului la 180 de grade pe verticală. Astfel, aparatul este mai util pentru vlogging decât alte modele din seria a6000. Există și un viewfinder OLED cu luminozitate mai mare.

La interior, Sony a integrat cele mai bune elemente de pe FX-30 și A7R V

Îmbunătățirile de la interior constau într-un nou senzor, același pe care l-am văzut și pe modelul FX-30, camera APS-C din gama de modele pentru „cinematografie” de la Sony, alături de un procesor cu AI, care a debutat pe modelul profesional A7R V. În consecință, avem parte de un senzor de 26 megapixeli cu stabilizare internă (IBIS), capabil să filmeze până în rezoluție 4K la 120 de cadre pe secundă (cu un crop), sau la 240 de cadre în Full HD, cu tot cu focalizare automată. Anterior, camerele a6000 erau limitate la 4K în 30 de cadre pe secundă.

a6700_4

De altfel, focalizarea AI este asigurată de procesorul de imagine avansat, care folosește cele 334 puncte de focalizare cu detecție de fază pentru a urmări subiectul perfect în fotografiere și filmare. Există chiar și un mod care folosește întregul senzor pentru a urmări și decupa în timp real subiectul în mișcare. Astfel, te poți filma fără un operator, iar cadrul te va urmări, fără să fie necesară mișcarea fizică a camerei.

Singura limitare reală a lui a6700 rămâne însă căldura. Corpul compact nu are destul loc și pentru răcire activă, însă în majoritatea modurilor uzuale, adică 4K la 24 sau 30 de cadre pe secundă, camera ar trebui să fie mai degrabă limitată de baterie și spațiu pe card, decât de supraîncălzire. Doar în modurile 60 și 120 FPS vor aprea probleme la utilizare pe perioade lungi. Cei care vor să înregistreze materiale video de zeci de minute în aceste condiții, ar trebui să se orienteze mai degrabă spre FX-30, care este ceva mai scump, dar mai bine dotat pentru astfel de cazuri de utilizare.

Prețul lui Sony A6700 pornește de la 8.400 lei în România în varianta body și poate fi cumpărată în variante kit, cu obiectivul de bază 16-50mm/f3.5-5.6 la 8.900 lei sau cu 18-135/f3.5-5.6 OSS la 10.299 lei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult