Tipuri de metering la aparatele foto digitale

12.03.2007
Tipuri de metering la aparatele foto digitale
Caz concret

Următatoarele două imagini au fost făcute cu moduri diferite de metering.

La prima s-a lăsat aparatul pe auto (Center-weighted Average), în tip ce la a doua, expunerea a fost calculată în mod Partial Spot metering.

În cea de-a doua se poate vedea cum aparatul a ignorat luminiozitatea elementelor aflate în afara discului de metering din centrul scenei. A nu se înţelege că ce se află în afara centrului imaginii nu va fi vizibil niciodată în poze. Din contră, dacă obiectele externe sunt mai luminoase decât cele din centru, ele vor apărea supra expuse sau chiar simple zone foarte luminoase, fără contururi. Supra expunerea obiectelor aflate în afara sferei de acţiune a metering-ului Partial sau Spot se poate contracara prin luminarea obiectului din centrul imagini, de regulă prin utilizarea blitzului.

Center-weighted Average

Spot Partial metering

Ne ajută, sau nu opţiunile avansate de metering?

Nu vă veţi întâlni prea des cu situaţii în care aparatul va expune greşit poza datorită modului de metering folosit, mai exact al celui Central-weighted Average. Mulţi ar spune că este o opţiune neglijabilă, personal recomand ca modul Partial metering să existe ca opţiune a camerei digitale pe care vreţi să o achiziţionaţi. Modul Spot metering este o opţiune pe care doar camerele foto profesionale, de peste 1000E, o deţin, aşa că nu o cautaţi la cele compacte sau prosumer. Poate pe viitor, la acestea din urmă, va fi inclusă opţiunea Spot metering din considerente de marketing, dar implementarea nu cred că va fi una de calitate datorită costurilor.

Introducere

Obţinerea fotografiei digitale este o acţiune banală cu un aparat din generaţiile recente. Cât de greu poate fi să apeşi un buton după care, în maximum o secundă, instantaneul îţi va fi afişat pe LCD. V-aţi întrebat vreodată cum reuşeşte un aparat foto digital să obţină fotografia cât mai apropiată de imaginea reală? Ce şi cum face? Reglajele pe care şi le face la apăsarea butonului poartă numele de expunere, iar metering-ul este modalitatea de a o calcula. Expunerea reprezintă cantitatea de lumină ce ajunge la senzor pe baza reglajelor făcute de aparat în momentul apăsării butonului de declanşare.

Dacă termenul “exposure” l-am tradus expunere, fără ca sensul să-i fie alterat, pentru cuvântul “meter” şi derivaţii săi nu am gasit un sinonim în română care să păstreze înţelesul intact. Am decis sa îl folosesc ca atare.

Tipuri de metering

În decurs de aproape jumătate de secundă, timpul variază de la un model la altul, un aparat foto digital îşi calculează şi reglează parametrii pentru captură. Dupa focusare, aparatul îşi reglează cei trei parametrii principali de expunere: deschiderea diafragmei, timpul de expunere şi sensibilitatea ISO. Toate aceste calcule şi reglaje automate poartă numele de metering şi pot fi clasificate în trei categorii:

  • Center-weighted Average metering– cel mai des utilizat
  • Matrix sau Evaluative metering
  • Spot / Partial metering

În cazul selectării modul “full manual” funcţia metering iese din calcul, toate reglajele sunt făcute de utilizator. Dacă aparatul personal vă permite, încercaţi modul manual şi veţi vedea ce reuşeşte să facă acesta în mai puţin de o secundă, operaţiuni care unui om i-ar lua zeci de secunde şi tot nu ar obţine aceeaşi calitate. Există situaţii în care fotografii preferă obţinerea unei poze artistice, de exemplu una supra expusă sau una mişcată, ceea ce aparatul nu permite dacă este selectat modul “full auto” sau un alt tip de program.

Centered-weighted Average

Center-weighted Average metering

Este modul de metering prezent la toate camerele foto digitale şi cel mai folosit de altfel, iar multe nu dispun de alt tip de calcul al expunerii. Aparatul calculează expunerea a 90% din imagine şi acordă ceva mai multă importanţă obiectelor din centru. Astfel, aparatul încearcă să expună corect majoritatea obiectelor din imagine.

Matrix sau Evaluative

matrix metering

Este modul cel mai complex de calcul al expunerii şi s-a crezut o bună perioadă de timp că este cel ideal şi că altul mai bun nu va exista. Aparatul împarte imaginea în mai multe zone (ca o matrice) şi calculează expunerea în fiecare dintre ele, după care, pe baza unor algoritmi speciali, face reglajele necesare.

Spot şi Partial

Ambele fac parte din aceeaşi categorie cu precizarea că Spot metering-ul este ceva mai avansat decât cel Partial. În cazul acestei categorii, aparatul i-a în calcul doar centrul imaginii, restul obiectelor din scenă sunt ca şi inexistente la reglarea parametrilor expunerii. Se foloseşte în cazurile în care obiectul din centrul imaginii se doreşte a fi expus corect, iar modul auto dă greş. De cele mai multe ori, imaginile vor avea obiectele din jurul centrului fie sub expuse, fie supra expuse. Modul Partial i-a în calcul între 7 şi 13% din centrul imaginii, în timp ce Spot se concetreaza pe zone sub 5%, chiar şi 1% la unele aparate.

Cele două moduri se confundă de multe ori, expunerea parţială fiind înţeleasă eronat ca cea Spot. Aceasta poate şi datorită utilizării în domeniu a termenului Partial Spot metering şi nu doar Partial metering cum ar fi corect.

Spot Metering Partial metering

Cu Spot metering-ul se pot obţine imagini artistice, iar opţiunea e folosită în general de fotografii profesionişti, fiind regăsită cu precădere la aparatele DSLR scumpe.