Un prim contact cu Panasonic Lumix GF6

14.04.2013
Un prim contact cu Panasonic Lumix GF6

Când a fost lansat modelul Lumix GF5, am fost puţin nemulţumit de faptul că aducea foarte puţine lucruri în plus faţă de GF3. Lucrurile s-au schimbat total cu noul noul Panasonic Lumix GF6. Lista cu modificări faţă de predecesorul său este mare şi include elemente foarte importante. Cu ocazia lansării internaţionale a aparatului foto, am avut ocazia să lucrez timp de câteva ore cu el. Mai jos veţi putea citi impresiile în urma acestui prim contact.

Panasonic GF6 - un mirrorless compact cu multe dotări

Acest material nu se doreşte a fi un review. Când vom primi aparatul foto în redacţie şi vom putea petrece mai mult timp de calitate cu el, vom publica un material mai amplu. De asemenea, aparatul pe care l-am folosit cu ocazia lansării nu era un model de serie. Acestea fiind spuse, calitatea imaginilor de mai jos s-ar putea să nu reflecte performanţele de care se vor bucura viitorii cumpărători.

Panasonic Lumix GF6 - panoul superior

Un mirrorless compact

Cu obiectivul potrivit, Panasonic GF6 poate fi considerat un aparat foto compact. Forma aduce destul de mult cu cea a modelului anterior GF5. Prima diferenţă vizibilă şi pe care o simţi destul de repede este dată de grip. În cazul lui Lumix GF6, el este din cauciuc şi ceva mai îngust. Nu este un grip masiv sau foarte ergonomic, dar cu ajutorul suportului adiţional de pe spate aparatul stă bine în mână. Al doilea lucru care iese în evidenţă este ecranul rabatabil. El nu are o balama laterală, ci seamănă foarte mult cu cel întâlnit la Sony NEX-5R.

Ecranul se poate înclina în jos la un unghi de aproximativ 45 grade şi poate fi rotit cu 180 de frade în jurul laturii superioare. Da, asta înseamnă că Panasonic GF6 este foarte potrivit pentru autoportrete. Mai mult, aparatul detectează când ecranul este în această poziţie şi intră într-un mod de funcţionare special. Balamaua ecranului este complexă şi se extinde puţin mai mult atunci când este folosit modul portret pentru a ridica afişajul deasupra aparatului.

Panasonic Lumix GF6 - ecranul tactil, rabatabil

A fost surprinzător să văd o rotiţă de zoom în jurul declanşatorului. Aceasta se regăseşte de obicei la aparatele foto compacte şi nu are ce căuta la un mirrorless. Cel puţin nu până  de curând, când producătorii au început să ofere obiective cu motor de zoom integrat. Eu am folosit aparatul cu un obiectiv standard 14-42 mm. La ce foloseşte acel inel atunci? În anumite moduri de fotografiere, el poate fi folosit pentru ajustarea parametrilor, un lucru pe care un fotograf cu experienţă îl poate aprecia. Pe de altă parte, zoom-ul realizat cu ajutorul inelului este mult mai elegant şi mai fluent.

Utilizare

Pe spatele lui Panasonic GF6 nu se găseşte niciun buton dedicat pentru ajustarea valorii ISO, însă producătorul oferă patru butoane personalizabile. Două dintre ele sunt fizice, iar două sunt virtuale. O apăsare în colţul din dreapta jos al ecranului oferă acces la ele. Lumix GF6 este unul din cele mai rapide aparate mirrorless pe care le-am testat. Conform producătorului, el porneşte în 0,5 s.

Panasonic Lumix GF6 - util pentru autoportrete

WiFi, NFC şi aplicaţii

Din păcate nu am avut posibilitatea să testez aceste facilităţi ale aparatului. Pe una din laturile sale se găseşte un logo NFC. Un smartphone sau o tabletă pot fi conectate la aparatul foto şi pot fi folosite pe post de ocular electronic şi telecomandă. Imaginile şi clipurile pot fi transferate prin intermediul conexiunii wireless. Cei care au reuşit să folosească mai mult timp această funcţie au susţinut că implementarea aplicaţiilor este cea mai bună în acest segment.

Panasonic Lumix GF6 alături de GF5, la evenimentul de lansare

Calitatea imaginii

Aşa cum am spus la început, acest aparat nu este un produs final. Calitatea imaginii nu poate fi judecată în mod relevant în cazul de faţă. Imaginile de mai jos sunt doar cu scop orientativ. Ele arată bine, dar zgomotul vizibil la valori ISO mari cred că va fi ajustat în versiunea finală. La un prim contact, Panasonic GF6 focalizează destul de repede. În timpul scurt pe care l-am petrecut cu el la gât n-am găsit probleme la acest capitol.

ISO 160, F7.1, 1/160 s ISO 160, F9.0, 1/320 s
ISO 320, F5.6, 1/80 s ISO 400, F3.6, 1/125 s
ISO 800, F5.6, 1/13 s ISO 1600, F4.0, 1/40 s
ISO 2000, F5.6, 1/125 s ISO 3200, F5.3, 1/13 s

În loc de concluzie

Experienţa, fie ea şi de scurtă durată, cu Lumix GF6 a fost una plăcută. Nu pot să spun dacă acesta este cel mai bun mirrorless compact de pe piaţă, însă aparatul de la Panasonic are multe avantaje de partea sa. Aştept să primim aparatul în redacţie pentru un test mai amplu şi apoi vom putea oferi o concluzie pertinentă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News