MGCOOL Explorer ES: o cameră potrivită pentru şoferii cu bugete limtate [REVIEW]

MGCOOL Explorer ES: o cameră potrivită pentru şoferii cu bugete limtate [REVIEW]
Design, construcţie şi specificaţii tehnice

Camerele de acţiune au câştigat multă popularitate în ultimii câţiva ani, chiar şi printre utilizatorii „de ocazie” care nu practică sporturi extreme. Desigur, nu toţi sunt dispuşi să cheltuie câteva sute de euro pentru un dispozitiv pe care ar urma să îl folosească din când în când, deci soluţiile GoPro, Sony, Samsung sau HTC depăşesc de multe ori bugetele posibililor clienţi. Astfel, companiile din China au reuşit să intre pe piaţă cu dispozitive ieftine, precum modelul MGCOOL Explorer ES testat de noi, care promit performanţă decentă la un preţ extrem de accesibil.

Design şi construcţie

Este greu să nu observi asemănările dintre MGCOOL Exporer ES şi orice cameră de acţiune GoPro lansată în ultimii câţiva ani. În timp ce alte companii cu bugete mai mari pentru diviziile de cercetare şi dezvoltare au încercat să meargă în direcţia opusă GoPro, companiile chinezeşti au mers pe ideea „dacă nu-i stricat, nu trebuie reparat”. Acest lucru asigură o oarecare familiaritate cu modul în camera se controlează, tranziţia la o cameră de acţiune premium fiind mai uşoară mai târziu.

Este destul de clar că modelul Explorer ES de la MGCOOL nu va oferi aceeaşi calitate din punct de vedere al construcţiei precum modelele premium. Vorbim despre o cameră realizată în totalitate din plastic, cu o suprafaţă mată plăcută atingerii pe partea din faţă, cu textură antiderapantă pe laterale şi cu un display protejat de un panou de plastic pe spate. Controlul funcţiilor se face prin cele câteva butoane, Power/Mode pe partea din faţă, OK/Declanşator în partea de sus şi cele două butoane direcţionale, sus şi jos, care pot servi diverse funcţii. De exemplu, butonul „sus” poate fi folosit pentru activarea funţiei Wi-Fi (da, această cameră are Wi-Fi integrat).

Pe laterala din stânga găsim singurul port de conectivitate, o mufă micro USB, folosită atât pentru încărcarea bateriei, cât şi pentru transfer de date cu un PC, în timp ce locaşul pentru carduri microSD este poziţionat imediat lângă acesta.  În cele din urmă, în partea de jos avem o uşiţă din plastic folosită pentru protejarea acumulatorului. Deşi camera nu este livrată cu un încărcător extern pentru acumulatori, faptul că aceştia pot fi înlocuiţi reprezintă un avantaj pentru cei care îşi vor cumpăra mai mulţi pentru extinderea timpului de utilizare.

În pachetul camerei MGCOOL se regăsesc şi câteva accesorii, cu diverse monturi. Cea mai importantă este montura pentru utilizare subacvatică, aproape identică cu cea realizată de GoPro, care pare să îşi facă treaba cu brio pentru sesiuni scurte. Avantajul acestei monturi este că facilitează montarea camerei pe diverse suprafeţe, în pachet fiind incluse şi două monturi pentru cască de bicicletă sau motocicletă. Pe lângă acestea, MGCOOL oferă şi o montură pentru ghidonul bicicletei, o ramă exterioară pentru montarea pe şurubul standard de trepied şi chiar un clips cu arc, pentru ataşarea camerei de haine sau rucsac. Un cablu micro USB este de asemenea inclus în pachetul standard.

Calitatea construcţiei nu este deloc rea, fiecare accesoriu în parte fiind realizat din plastic care pare să reziste fără probleme la câteva şocuri. Camera neprotejată însă pare ceva mai fragilă, în timp ce capacul de la baterie nu pare să stea foarte bine fixat, putând zbura la un şoc mai uşor. Fiind vorba despre o piesă atât de mică, aceasta s-ar putea pierde foarte repede, deci este indicată utilizarea camerei alături de protecţia din plastic transparent.

Specificaţii tehnice

  • Nume: MGCOOL Explorer ES
  • Chipset: Allwinnner V3
  • Senzor: Geko Micro GC2023
  • Lentilă: deschidere 170 de grade, 20mm diametru
  • Display: 2”, 320 x 240 pixeli
  • Rezoluţie video: 1280 x 720 pixeli (30/60/120 FPS), 1920 x 1080 pixeli (30/60 FPS), 2560 x 1440 pixeli (30 FPS), 3200 x 1800 pixeli (15 FPS).
  • Rezoluţie foto: 16 megapixeli
  • Stocare: slot microSD, maximum 64 GB
  • Acumulator: interschimbabil, capacitate 1050 mAh, autonomie 80 minute de filmare 1080p
  • Altele: Wi-Fi, accesorii pentru montare pe diverse suprafeţe incluse în pachet

Galerie foto

Experienţa de utilizare

Experienţa de utilizare

Explorer ES este o cameră de acţiune fără pretenţii, deci utilizarea sa este la fel de simplă precum pornirea de la buton (prin apăsare lungă) şi apăsarea butonului OK pentru filmare sau fotografiere. Meniurile sunt simpliste şi inspirate din cele stabilite de GoPro în urmă cu mai mulţi ani, apăsarea butonului Power/Mode  făcând trecerea de la filmare la fotografiere, la redare a conţinutului deja înregistrat şi la meniul de setări.

În meniul de setări se regăsesc opţiuni precum rezoluţia video şi foto, activarea modurilor de funcţionare Timelapse, Loop şi Driving, cât şi o serie de setări mai avansate precum expunere, balans de alb, ataşarea datei şi orei pe fotografii şi filmări, sau frecvenţa luminilor din jur (60 Hz pentru SUA, 50 Hz pentru Europa).

Navigarea meniurilor de setări este iniţial ciudată. Butonul Power este folosit pentru trecerea de la o categorie la alta, butonul OK selectează opţiunile, iar butoanele sus şi jos de pe lateral sunt folosite pentru navigarea prin meniuri. După câteva utilizări însă, totul devine natural, iar meniurile încep să aibă sens.

Funcţia Wi-Fi este folosită exclusiv pentru conectarea camerei Explorer ES la un smartphone. Practic, camera crează un hotspot Wi-Fi, la care telefonul trebuie să se conecteze. Folosind aplicaţia MGCOOL Explorer ES, disponibilă pe AppStore şi Google Play, poţi apoi descărca local pentru redare şi publicare online imaginile şi filmările de pe cameră şi poţi modifica toate setările camerei într-o interfaţă mai uşor de folosit.

Există şi posibilitatea de a controla camera de la distanţă (de maximum 10 metri). Poţi schimba între modurile de filmare şi fotografiere direct din aplicaţie, iar declanşarea se face instant odată ce este apăsat butonul virtual de pe telefon. Ba chiar există şi live preview prin obiectivul camerei, însă în funcţie de modelul telefonului şi interferenţele din jur, această funcţie poate oferi o experienţă mai bună sau mai rea.

Display-ul camerei este mic şi oferă o rezoluţie slabă, deci imaginile afişate pe ecran nu pot fi luate în considerare drept reprezentative pentru produsul final. Cel mult, acesta poate fi folosit pentru setarea cadrului şi pentru o previzualizare rapidă a materialului înregistrat înaintea descărcării pe un smartphone sau pe un PC. În lumină naturală puternică, display-ul ar putea fi ignorat complet, întrucât luminozitatea nu este foarte bună. Pentru a îmbunătăţi autonomia camerei, recomandăm oprirea display-ului automată după o perioadă de timp.

Autonomia se pare că este conformă descrierilor oficiale, camera putând filma mai bine de o oră înainte să se consume complet acumulatorul în rezoluţie Full HD la 60 de cadre pe secundă. În rezoluţii scăzute şi framerate mai mic, cu siguranţă pot fi depăşite cele 80 de minute promise, însă probabil nu cu mult.

Monturile incluse în pachet pot asigura utilizarea în diverse scenarii, dar acestea nu sunt potrivite pentru toate situaţiile. De exemplu, în ciuda faptului că există un „driving mode” inclus în software-ul camerei, nu există nicio montură realizată special pentru ataşarea camerei de bord sau de parbriz. Pentru testare a trebuit să improvizăm puţin, atasând camera în montura rezistentă la apă pe un suport de cască de motocicletă, pe care l-am fixat de bordul maşinii folosind o suprafaţă antiderapantă. Soluţia nu a fost perfectă, dar a reuşit să ofere rezultate destul de bune. Având în vedere că montura pare să fie compatibilă cu cea de GoPro, utilizarea unei ventuze cu acest sistem de prindere este recomandată.

Problema cea mai mare apare în „Driving Mode”, care porneşte camera şi filmarea automat atunci când este conectată la o mufă USB, însă lipsa unui accesoriu care să permită amplasarea camerei pe bord fără carcasa transparentă rezistentă la apă se simte imediat, întrucât aceasta acoperă port-ul USB.

Performanţă şi concluzii

Performanţă

În ciuda faptului că MGCOOL Explorer ES este vândut ca un produs din categoria „action camera”, calitatea imaginii şi lipsa stabilizării optice sau electronice poate duce la utilizarea ei doar în câteva situaţii. Imaginile înregistrate în oricare dintre rezoluţiile disponibile sunt procesate agresiv, detaliile fine fiind greu de distins. Culorile apropiate se confundă între ele, iar în situaţii în care există multă mişcare în cadru apar artefacte de compresie peste tot.

Nici măcar fotografiile nu reuşesc să salveze performanţa camerei Explorer ES. În timp ce pe display-ul camerei şi în aplicaţia de mobil imaginile sunt afişate în format 16:9, fotografiile sunt de fapt înregistrate în format 4:3, cu partea verticală alungită. Faptul că nici măcar în lumină naturală imaginile nu sunt clare şi apare compresia, nu ajută.

Am testat camera în mai multe rezoluţii şi în mai multe moduri de funcţionare pe post de cameră de bord, lucru care a salvat din onoarea producătorului. În ciuda faptului că nu poate fi folosită pe post de cameră de vacanţă într-un mod în care să te poţi baza pe calitatea imaginii, atunci când este folosită pe post de cameră de bord, aceasta îşi face treaba foarte bine. Lipsa detaliilor nu este atât de rea în această situaţie, întrucât numerele maşinilor sunt uşor de distins deoarece sunt imprimate cu litere şi cifre mari.

Modul Timelapse poate fi folosit pentru realizarea de imagini interesante pe repede-înainte, însă acelaşi efect poate fi atins şi folosind o filmare lungă. Filmarea în buclă (loop) este limitată la maximum 5 minute, fără a exista posibilitatea de a filma pe toată capacitatea cardului, după care să înceapă suprascrierea.

Mai jos am ataşat câteva clipuri înregistrate cu MGCOOL Explorer ES, filmate în diverse moduri şi rezoluţii.

Fotografiile nu par a fi utilizabile nici măcar pe social media, deci această funcţie ar trebui ignorată de utilizatori. Cu siguranţă telefonul din buzunar poate să realizeze cadre mai bune, în ciuda faptului că nu beneficiază de o lentilă cu deschidere atât de largă.

Concluzii

MGCOOL Explorer ES este o cameră interesantă având în vedere preţul său redus. Aceasta poate fi comandată din China la preţul de 31,99 de dolari, ceea ce nu este rău deloc pentru o cameră auto. Pentru o cameră de acţiune, preţul redus a influenţat alegerea componentelor, lucru care duce la performanţă slabă în scenariile de utilizare de tipul sporturilor extreme, unde există multă mişcare.

Având în vedere că multe dintre camerele de acţiune din gama entry level de pe piaţă sunt disponibile la preţuri de două sau trei ori mai mari, pentru cei care vor măcar să testeze experienţa pe care o pot avea cu o cameră de acţiune înainte să scoată din buzunar bani mulţi pentru ceva premium, MGCOOL Explorer ES ar putea merita investiţia.

Părţi pozitive

Multe accesorii incluse în pachet
Preţ scăzut
O cameră decentă pentru filmări de la bordul maşinii
Destule funcţii şi setări
Aplicaţie pentru mobil

Părţi negative

Calitate slabă a materialelor înregistrate
Nu vine cu montură pentru bordul maşinii
Nu are stabilizare pentru video

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult