Nextbase 322GW review: Cameră auto mid-range smart, ușor de utilizat

22.12.2021
Nextbase 322GW review: Cameră auto mid-range smart, ușor de utilizat

România face pași timizi spre încurajarea folosirii camerelor video pentru automobile. Există un proiect de lege care prevede posibilitatea constatării contravențiilor și cu ajutorul înregistrărilor produse de mijloace video folosite de participanții la trafic, chiar dacă acestea nu sunt certificate.

Sunt disponibile foarte multe camere auto DVR pe piață, dar puține modele cu prețuri decente sunt fiabile, precise și oferă o calitate bună a imaginii în orice condiții.

Printre producătorii cunoscuți de astfel de dispozitive se numără britanicii de la Nextbase. Modelul lor mid-range, Nextbase 322GW, oferă multe caracteristici utile, este foarte ușor de setat și filmează la calitate bună.

Cei care încă se tem că cineva le-ar putea fura camera în timpul nopții pot să stea liniștiți. Cea testată poate fi detașată cu ușurință din suportul pentru parbriz atunci când nu este folosită. Suportul se prinde de parbriz cu bandă dublă adezivă 3M. În cutie este inclusă una de rezervă. De fapt, sunt două moduri în care camera poate fin detașată: prin glisare spre stânga și separarea suportului în două piese sau prin desprinderea corpului principal al camerei de piciorușul cu bilă, de care se prinde printr-un sistem magnetic.

Ca și alte modele Nextbase pe care le-am testat anterior, camera pare să fie foarte solidă. Atrage imediat atenția faptul că producătorul a ales să folosească, în anul 2021, probabil din rațiuni de costuri, porturi mini-USB pentru alimentare. Asta în condițiile în care Xiaomi a trecut deja, chiar și pe modelele low-cost, la micro-USB. Alimentarea camerei poate fi făcută direct prin conectarea cablului la cameră sau prin conectarea la portul mini-USB din suport.

Pe dispozitiv mai este disponibil un port HDMI-out, care poate fi folosit pentru conectarea unei camere auto pentru partea din spate a mașinii.

Nextbase 322GW dispune de două butoane fizice: unul pentru pornire / oprire și unul, iluminat și marcat cu o bandă roșie, pentru blocarea înregistrării actuale pentru a nu fi ștearsă.

Ușor de montat și de setat în detaliu

Filmările sunt stocate pe carduri micro-SD, care pot avea capacitate maximă de 128 GB. Pe un card cu o asemenea capacitate camera poate stoca 16 ore de filmare la calitate Full HD. Clipurile video pot avea lungime de 1, 2 sau 3 minute.

Modelul testat nu dispune de funcții mai avansate, precum stailizarea imaginii, suport pentru asistenți vocali digitali sau HDR. Poate fi, însă, reglată expunerea.

Display-ul tactil, cu diagonală de 2,5 inchi, oferă imagini clare și răspunde foarte bine la comenzi.

Pentru cei interesați și de aceste detalii, camera are dimensiunile 47 x 85 x 45 mm și cântărește 82 de grame.

Majoritatea camerelor testate de mine până acum au fost destul de dificil de setat în detaliu. Aveau o mulțime de meniuri, fie direct în ele, fie în aplicația dedicată (acolo unde era disponibilă), cu tot felul de secțiuni, iar pentru multe setări trebuia să faci o căutare pe internet pentru a-ți da seama la ce folosesc.

Din acest punct de vedere, Nextbase 322GW se situează la polul opus. Sunt doar câteva ecrane cu meniuri simple în interfața camerei, iar opțiunile sunt clare. Printre acestea se numără calitatea filmării, lungimea clipului video, filmarea în mod Dual Files (același clip este disponibil la calitate mare și mică) sau afișarea de diverse informații în înregistrare (coordonate geografice, modelul camerei, viteza de deplasare a mașinii etc.).

Calitate video bună în orice condiții

Cea mai importantă caracteristică la o cameră auto DVR este, pentru majoritatea utilizatorilor, calitatea filmării. Pentru un model mid-range, Nextbase 322GW impresionează la acest capitol. Camera filmează la calitate maximă 1080p/60fps. Lentilele oferă un ughi de vizualizare larg, de 140 de grade. Toate aceste caracteristici produc clipuri video clare, în care detaliile, precum numerele de înmatriculare sau inscripțiile de pe indicatoare, pot fi distinse clar în majoritatea cazurilor.

Nextbase 322GW poate înregistra și audio, dar aceasta este o caracteristică pe care puțini utilizatori o folosesc.

Camera este una smart și dispune de suport pentru aplicația MyNextbase. Aceasta nu poate fi folosită pentru schimbarea setărilor camerei, dar oferă acces la funcția Live View (vezi ce vede camera pe ecranul telefonului), acces la clipurile stocate pe card și la serviciul S.O.S. Acesta din urmă folosește conexiunea cu smartphone-ul pentru a transmite automat coordonatele geografice precise la serviciile de urgență în caz de accident major. S.O.S. poate oferi informații suplimentare, precum grupa de sânge, istoricul medical sau alergiile de care suferă utilizatorul. Serviciul este gratuit în primul an, iar după aceea este necesar un abonament.

Este disponibil, de asemenea, un parking mode, care consumă puțină energie și folosește bateria internă pentru a filma clipuri de 30 de secunde atunci când camera detectează mișcare în apropierea mașinii.

Nextbase 322GW este echipată și cu propriul modul GPS, pentru obținerea de coordonate geografice precise chiar și atunci când camera nu este conectată la smartphone.

Aplicația MyNextbase este disponibilă în două versiuni, pentru Android și iOS. Aceasta nu este finisată, deoarece ocazional dă erori neașteptate. De exemplu, uneori nu apare niciun clip video în bibliotecă sau refuză să se conectezela cameră din prima încercare. Însă, per total, aplicația este utilizabilă. Din MyNextbase utilizatorii pot descărca rapid clipurile video în smartphone pentru a le partaja rapid.

Concluzie

Nextbase 322GW este una dintre cele mai bune camere mid-range ale momentului. Filmează la calitate bună, este ușor de setat în detaliu și dispune de funcții smart. Mai mult, clipurile video sunt însoțite de multe informații metadata.

Mă deranjează, însă, faptul că dispozitivul include încă, în anul 2021, porturi mini-USB, pentru care se găsesc mai greu cabluri. Mai mult, dezvoltatorii mai au de lucru la aplicație.

Per total, însă, Nextbase 322GW este o cameră foarte bună pentru segmentul său de preț – aproximativ 500 de lei.

Înregistrări făcute cu camera în diverse condiții:

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult