Nikon intră pe piața de camere de vlogging cu noul Z30, un aparat foto/video compact

02.07.2022
Nikon intră pe piața de camere de vlogging cu noul Z30, un aparat foto/video compact

În ultimii ani începe să prindă contur o nouă categorie de camere foto/video, cu prețuri de medie și capabilități avansate. Acestea sunt prezentate drept camere de „vlogging”, acestea fiind realizate pentru a fi cât mai compacte și pentru a oferi funcțiile de care cei care creează clipuri pe internet au nevoie. A venit rândul și brandului japonez Nikon să intre pe această piață cu modelul Z30, o nouă cameră APS-C cu un preț competitiv.

Nikon Z30 concurează cu modele precum Sony ZV-E10

Nikon Z30 este cea mai mică și mai ușoară cameră din gama Z de până acum. Aceasta folosește un senzor de 20,9 megapixeli și aceeași montură pentru lentile precum camerele acestei serii de până acum, Z-Mount, care este folosită și pe modelele full-frame, nu doar pe modele crop precum aceasta, Z50 și Z fc. Fiind vorba despre o cameră compactă, pe spatele acesteia sunt foarte puține butoane, și în partea de sus doar câteva rotițe pentru controlul funcțiilor, iar un viewfinder este complet absent.

Având însă în vedere că scopul principal al acestei camere este filmarea, în general fără un operator, ecranul de 3” este singura metodă prin care vei face încadrarea. Din fericire, acesta este complet articulat, putând să se întoarcă la 180 de grade pe laterală. Pe partea din stânga a camerei Nikon Z30 se găsesc și cele teri port-uri de conectivitate: un jack pentru microfon, un micro HDMI și un port USB-C. Ce lipsește este însă un jack de căști pentru monitorizare.

Nikon Z30 filmează în 4K până la 30 cadre pe secundă pe toată dimensiunea senzorului, fără crop, sau în 1080p până la 120 de cadre pe secundă pentru slow-motion. Senzorul este nestabilizat, deci probabil că un „crop” va fi adăugat oricum în post producție pentru stabilizare extra pe lângă cea electronică din aparat.

Compania japoneză spune că pentru filmarea 4K, ai la dispoziție cam 35 de minute de filmare. Aceasta nu este limitată software, ci de faptul că hardware-ul se încinge în utilizare. Filmarea în 1080p permite până la 125 de minute dintr-o singură sesiune. Cel mai probabil însă, baterie, care promite doar 330 de cadre la o singură încărcare, nu va rezista atât. Camera permite însă încărcarea prin USB-C în timpul funcționării.

Prețul este unul competitiv pentru această categorie de produse

Desigur, Nikon Z30 este și o cameră foto, cu posibilitatea de a înregistra până la 11 cadre pe secundă, și există și funcție de fotografiere în timpul filmării. Totuși, este clar că nu aceasta este funcția principală.

Camera se lansează în luna iulie la un preț de 710 dolari americani pentru body sau 850 de dolari pentru kit-ul cu obiectiv 16-50mm f/3.5-6.3. Va mai exista un kit de 1200 dolari pentru obiectivul 50-250mm f/4.5-6.3. Va exista și un Crators Accessory Kit, care va costa 150 de dolari și va include un trepied mic de la SmallRig, o telecomandă Bluetooth Nikon ML-L7 și un microfon Rode VideoMicro.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult