Chiar a fost Iuri Gagarin primul om care a ajuns în spaţiu, în 1961?

Şansele cu Iuri Gagarin să nu fi fost primul om care a ajuns în spaţiu sunt mici, dar totuşi există.
Şansele cu Iuri Gagarin să nu fi fost primul om care a ajuns în spaţiu sunt mici, dar totuşi există. El este, însă, indubitabil, primul om care a ajuns în spaţiu (pe 12 aprilie 1961) şi s-a întors pe pământ după aceea, în viaţă. Există, însă, unele informaţii care indică faptul că înaintea lui mulţi cosmonauţi ruşi au murit în pregătirea acestui moment şi că este chiar posibil ca cel puţin unul dintre ei să fi ajuns în cosmos. 
 
Iată câteva cazuri:
 
– În decembrie 1959 un oficial comunist de rang înalt din Cehia a oferit informaţii despre mai multe victime ale programului spaţial sovietic. El a vorbit despre Alecsei Ledovschi care a murit după ce a fost lansat într-o rachetă R-5A modificată. Alţi trei cosmonauţi – Andrei Mitcov, Sergei Shiborin şi Maria Gromova – ar fi murit în circumstanţe similare. În acelaşi an, inginerul Hermann Oberth a declarat că un pilot rus a murit într-un zbor suborbital, la începutul anului 1958. 
 
– În 1959, revista Ogoniok a publicat imagini cu trei săritori cu paraşuta de la mare altitudine: colonelul Piotr Dolgov, Ivan Kachur şi Alexei Grachov. Documentele oficiale arată că Dolgov a murit pe 1 noiembrie 1962 în timpul unei sărituri cu paraşuta de la mare altitudine (28.640 metri). El şi-a spart casca după ce s-a lovit de gondola balonului. Kachur a murit la scurt timp după aceea. Nu s eştie exact ce s-a întâmplat cu Grachov. 
 
Iuri Gagarin
 
– În 1960, autorul de science-fiction Robert A. Heinlein a scris un articol în care a susţinut că pe 15 mai 1960, pe când călătorea la Vilnius, a primit informaţia, de la cadeţi sovietici, că un om a fost lansat pe orbita Terrei în acea zi. Oficialii au negat acest lucru. Heinlein spunea că, dintr-o eroare, vehiculul spaţial a fost pus pe o orbită mai înaltă decât s-a dorit, iar recuperarea cosmonautului a fost imposibilă. Gagarin a explicat, după acest articol, că înainte de misiunea lui au fost alte două misiuni Vostok lansate în spaţiu, care aveau la bord manechine şi înregistrări de voci, pentru a se testa transmisiunile. 
 
– Doi radioamatori, fraţii Judica-Cordiglia, susţin că au interceptat mai multe transmisiuni sovietice care demonstrează faptul că sovieticii au pierdut oameni în spaţiu. 
 
– Vladimir Iliushin, fiul proiectantului de avioane cu acelaşi nume, a fost, potrivit unor surse, primul om în spaţiu, pe 7 aprilie 1971. Capsula lui s-ar fi prăbuşit necontrolat în China. Pilotul a ar fi fost reţinut de autorităţile de la Beijing şi eliberat abia după un an. Pentru a evita ruşinea misiunii încheiate prost, sovieticii nu ar fi anunţat realizarea. Totuşi, mai multe surse sovietice au declarat că Iliushin a fost un pilot de teste foarte bun, dar că nu a ajuns niciodată în spaţiu. Însă Sergei Hruşciov, fiul fostlui lider sovietic Nikita Hruşciov, a spus că povestea lui Iliuşin este adevărată. 
 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult