7 lucruri pe care trebuie să le știți înainte de a cumpăra un SSD (Solid State Drive)

06.04.2021
7 lucruri pe care trebuie să le știți înainte de a cumpăra un SSD (Solid State Drive)

Unitățile de stocare în stare solidă (SSD) vă pot oferi o viteză fulgerătoare pentru computerul dvs. pentru a porni și rula aplicații, în comparație cu hard diskurile tradiționale. Dacă vă enervează clepsidrele și pictogramele blocate de pe computer atunci când porniți sistemul sau rulați aplicații grele, SSD-ul va fi cea mai bună alegere pentru dvs.

SSD-urile pot porni sistemul rapid, în mai puțin de 10 secunde pentru MAC, Linux și puțin mai mare pentru Windows. Când treceți de la hard diskul tradițional la un SSD, puteți economisi cel puțin 15 până la 25 de secunde în timpul de pornire a sistemului. Majoritatea aplicațiilor dvs. se vor încărca instantaneu cu un SSD, iar mutarea și ștergerea fișierelor vor fi mult mai rapide.

Cu toate acestea, atunci când cumpărați un SSD, există câteva de lucruri pe care ar trebui să le știți, pentru a alege unitatea potrivită.

1. Capacitatea discului SDS

Când cumpărați un SSD pentru laptop sau desktop, puteți păstra SSD-ul pentru sisteme de operare și aplicații și HDD-ul secundar pentru datele dvs. într-o configurație Dual Drive. Un SSD de 40GB va fi suficient pentru a vă rula computerul pe sistemul de operare Windows sau MAC cu câteva aplicații esențiale. Dar dacă vă puteți permite un SSD de 80GB, aceasta va fi o dimensiune decentă și nu va trebui să vă faceți griji cu privire la memoria scăzută, pentru o vreme.

Nu puteți alege o dimensiune mai mică dacă intenționați să înlocuiți întregul HDD cu un SSD nou (configurație unitară). Un SSD de 250GB ar trebui să fie punctul de plecare, ca să aibă grijă de sistemul dvs. de operare, aplicații și date.

2. Performanța SSD

Producătorii specifică performanța SSD-ului legată de citirea secvențială și viteza de scriere secvențială care, de obicei, crește până la 500 MB/s în citire și puțin mai mică în scriere. Există instrumente bune pentru a vă verifica performanța și le puteți folosi pentru a verifica starea SSD-ului și monitoriza performanța.

Procesul de citire secvențială se realizează cu blocuri mari de date adiacente, pentru a măsura performanța discului. De obicei, aproximativ 50% operațiunea de citire-scriere va fi secvențială pentru un utilizator real.

3. Rata de transfer aleatorie de date SSD:

Viteza de scriere aleatorie SSD și viteza de citire aleatorie sunt un alt punct de referință pentru măsurarea performanței SSD. Testarea la citire / scriere aleatorie se efectuează cu blocuri mici de locații aleatorii pe unitate. Scrierea aleatorie înseamnă că aveți o penalizare mai mare pentru ca discul să caute spațiu liber și să scrie.

Bineînțeles, acest proces va fi lent în comparație cu gestionarea secvențială a datelor. De obicei, aproximativ 25% operațiunea de citire-scriere va fi aleatorie pentru un utilizator real.

4. Memorie flash SSD:

Unitățile în stare solidă se bazează pe memorii flash cu niveluri diferite de memorii NAND. SSD-urile continuă să se îmbunătățească, iar producătorii aduc tehnologii avansate și tehnici noi de fabricație eficiente în fiecare zi pentru a îmbunătăți durata de viață și performanța unităților.

5. SSD Endurance MTBF (fiabilitate):

Timpul mediu între defecțiuni (MTBF) este estimarea producătorului a numărului total de ore de funcționare a produsului livrat, împărțit la numărul de unități defectate. Un MTBF lung este întotdeauna o indicație utilă, dar nu există nicio garanție că produsul poate rezista atât de mult. Fiabilitatea SSD-urilor se încadrează în câteva milioane de ore. Dacă nu sunteți familiarizați cu modificarea SSD-ului dvs., verificați instrumentele pentru ajustarea SSD-ului și pentru a recupera performanța laptopului.

6. Suport SSD TRIM:

Suportul TRIM ajută la menținerea performanțelor SSD-ului prin curățarea fișierelor șterse. Acest proces de efectuare a colectării de fundal reduce latența și îmbunătățește performanța unității.

În majoritatea sistemelor de operare Windows și MAC moderne, SSD TRIM se va ocupa de sistemul de operare în sine. Dar pentru un SSD pentru un sistem de operare vechi, cum ar fi Windows XP, trebuie să cumpărați un disc care oferă funcția TRIM încorporată cu SSD.

7. Codul de corectare a erorilor (ECC):

Codurile de detectare și corectare a erorilor sunt utilizate în SSD-uri pentru a proteja datele de corupție. Dacă aveți de ales să alegeți ce doriți cu privire la ECC, alegeți întotdeauna un SSD cu ECC.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult