A fost lansat primul hard disk de 6TB, cu 7 platane în atmosferă de Heliu

Autori: Aurelian Mihai, Liviu - Andrei Mihai 04.11.2013
A fost lansat primul hard disk de 6TB, cu 7 platane în atmosferă de Heliu

HGST, o companie deţinută de Western Digital, a anunţat disponibilitatea primului hard disk cu capacitate de 6TB. Recomandat prin consumul de energie redus şi temperaturi de funcţionare cu 4 – 5 °C mai mici decât vechile modele de 4TB, noul Ultrastar He6 este livrat pentru evaluare partenerilor OEM. Printre colaboratorii HGST se numără HP, Netflix, Huawei Unified Storage, CERN, Green Revolution Cooling, Code42, dar şi companii ce activează în domeniul motoarelor de căutare şi reţele de socializare.

HGST a lansat primul hard disk de 6TB, cu 7 platane în atmosferă de Heliu

Lăsând la o parte numărul de platane aproape absurd pentru un hard disk cu format 3.5 inch, capacitatea de stocare record a fost posibilă cu ajutorul unei tehnologii numite HelioSeal, ce presupune înlocuirea aerului din carcasa etanşă a hard disk-ului cu o atmosferă de heliu – gaz inert de 7 ori mai puţin dens decât aerul. Având coeficient de frecare redus, platanele rotative pot fi acţionate cu mai puţin efort, rezultând un consum de energie cu 23% mai mic decât al unui HDD clasic de 4TB şi cu 50% mai mic dacă ne raportăm strict la raportul W/TB. Practic, avem de-a face cu un consum de 5.3W la funcţionarea în idle.

Pe lângă temperaturi şi vibraţii reduse, HDD-urile din noua serie HGST Ultrastar He6 promit şi o longevitate foarte bună (MTBF 2 milioane ore), susţinută cu nu mai puţin de 5 ani garanţie.

Tags: