ADATA dezvăluie noua gamă de SSD-uri Ultimate SU630, cu raport imbatabil preţ/capacitate de stocare

16.11.2018
ADATA dezvăluie noua gamă de SSD-uri Ultimate SU630, cu raport imbatabil preţ/capacitate de stocare

Exceptând Intel, ADATA este primul fabricant independent de SSD-uri care lansează dispozitive bazate pe noua generaţie chip-uri 3D QLC NAND, tehnologie care dublează densitatea de stocare întâlnită la soluţiile de tip MLC NAND, încă folosite cu SSD-uri de înaltă performanţă cum sunt cele din gama Samsung 970 PRO.

Dezvoltată de Micron, Intel şi Western Digital folosind un proces de fabricaţie pe 7nm, tehnologia QLC NAND (Quad-Level Cell NAND) permite reducerea substanţială a costului soluţiilor de stocare NAND Flash, îngrămădind şi mai multă informaţie în spaţiul aceluiaşi chip de siliciu. Miniaturizarea procesului de fabricaţie şi metoda mult mai complexă de înmagazinare a informaţiei reduce însă limitele de toleranţă, lansarea soluţiilor 3D QLC NAND fiind întârziată de dificultăţi în obţinerea unor chip-uri suficient de fiabile.

La final, tot despre un compromis este vorba, anduranţa de numai 50TB estimată pentru versiunea cu 240GB a seriei ADATA Ultimate SU630 fiind printre cele mai mici întâlnită la un SSD. Din fericire, volumul de date care poate scris pe SSD-urile QLC NAND creşte odată cu capacitatea de stocare instalată, ajungând la 200TB pentru modelul de 960GB. În schimb, preţul rămâne la un nivel suportabil, ceea ce nu puteam spune despre generaţiile anterioare de SSD-uri cu tehnologie MLC sau chiar TLC.

Potrivit specificaţiilor furnizate de ADATA, SSD-urile Ultimate SU630 ating viteze de până la 520MB/s la operaţiunile de citire, respectiv 450MB/s la cele de scriere a datelor. Totuşi, aceste valori ar putea să nu reflecte performanţele reale în condiţii de folosire intensivă, ci doar rezultatele tipice la care ne putem aştepta în folosire uzuală. Motivul ţine tot de limitările tehnologiei QLC NAND, bine ascunse de producători prin includerea unei porţiuni de memorie NAND mult mai rapidă, cu rol de buffer pentru operaţiunile de scriere/citire. Atât timp cât nu încercăm să transferăm dintr-o dată un volum prea mare de date, memoria buffer îşi face treaba perfect, reţinând informaţia până când poate fi transferată în domeniul de memorie destinat pentru stocare permanentă.

ADATA livrează SSD-urile Ultimate SU630 cu o garanţie de 2 ani, aceasta fiind cerinţa minimă pentru comercializare pe teritoriul Uniunii Europene

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult