ADATA XPG Spectrix D50 Xtreme: memorii „de lux”

27.01.2021
ADATA XPG Spectrix D50 Xtreme: memorii „de lux”

Memoria RAM a fost multă vreme considerată o componentă mai puțin importantă într-un sistem de gaming, întrucât avantajele memoriilor mai rapide erau de multe ori neglijabile pe vechile generații de procesoare Intel sau AMD. Totuși, un kit de memorii rapide a devenit foarte important în ultimii câțiva ani, după lansarea procesoarelor Ryzen și creșterea numărului de nuclee în toată industria. În timp ce kit-urile de memorie rapidă au devenit mai populare, în zona „extremă”, dedicată în special entuziaștilor, au început să apară memorii la viteze amețitoare. Un astfel de kit este și XPG Spectrix D50 Xtreme de la ADATA, care vine cu un design impresionant, frecvențe de până la 4.800 MHz, și, desigur, luminițe RGB.

Spectrix D50 Xtreme sunt unele dintre cele mai „frumoase” kit-uri de memorie de până acum

Este destul de evident încă din primul moment în care scoți din cutie memoriile Spectrix D50 Xtreme că nu avem de a face cu un kit de memorii obișnuite. Acestea vin într-o cutie cu material moale la interior, nu într-un simplu blister, așa cum vin memoriile obișnuite. De altfel, o lavetă de micro fibre este inclusă în pachet, pentru a le putea manevra fără a lăsa amprente pe suprafața lor și pentru a le curăța înainte de a le instala în sistem.

XPG Spectrix D50 Xtreme reflection

Asta pentru că sistemul de răcire pasivă al memoriilor este la exterior cromat. Practic, memoriile D50 Xtreme au câte o oglindă pe fiecare parte. Efectul este impresionant din punct de vedere vizual, iar combinat cu iluminarea RGB care luminează întreaga parte de sus pe toată lățimea și într-un decupaj în  formă de V pe laterale, completează imaginea unui produs premium din gama superioară de performanță.

Cât de „premium”? Păi acest kit de memorii DDR4 de „numai” 16 GB poate fi cumpărat la un preț de aproximativ 2.000 de lei. În comparație, un procesor Ryzen 7 5800X, unul dintre cele mai performante de pe piață pentru gaming, costă tot cam atât.

XPG Spectrix D50 Xtreme box side

Ce promit aceste memorii „extreme”

Acest articol nu este obligatoriu un review al kit-ului de memorie Spectrix D50 Xtreme, în primul rând pentru că nu am avut la dispoziție o platformă complet compatibilă cu acest kit. Asta pentru că pentru ceea ce unii ar putea numi „un overclocking extrem”, dar care de fapt este doar frecvența standard pe care aceste memorii oferă, este necesară nu doar o placă de bază de top, ci și un procesor compatibil.

Memoriile XPG Spectrix D50 Xtreme vin din fabrică la o frecvență standard de 2.666 MHz, la 1,2V, cât este standard pentru astfel de memorii. Totuși, sunt disponibile două profiluri XMP (Xtreme Memory Profile), ambele la 1,5 V. Având în vedere sistemul de răcire însă, nu există prea multe motive de îngrijorare. Memoriile sunt grele și reci la atingere, sugerând un sistem metalic bine pus la punct, care să răcească serios cipurile de sub ele.

XPG Spectrix D50 Xtreme stack logo

Cele două profiluri sugerează configurarea la 4.600 MHz sau la 4.800 MHz frecvență de rulare, cu latență CAS de 19ns. Având în vedere frecvența înaltă, eventuala latență a memoriilor ar trebui să nu rezulte și în probleme de performanță. Asta doar dacă ai și restul componentelor compatibile.

Pe site-ul XPG, ADATA listează hardware-ul compatibil cu aceste memorii: plăci de bază cu chipset Z490 de la GIGABYTE și MSI și doar procesoare Intel Core din generația a 10-a. Și probabil că fix modelele de placă de bază listate acolo sunt necesare pentru a putea rula aceste memorii la frecvențele listate: 4800 MHz CL 19-26-26, 1.5V.

XPG Spectrix D50 Xtreme main

Pentru teste am avut la dispoziție o platformă AMD Ryzen 7 3700X cu placă de bază Gigabye X570 AORUS Master. Din păcate, revizia 1.0 a plăcii de bază, cea pe care o folosesc, nu are pe lista de memorii compatibile QVL (Qualified Vendor List) memoriile XPG Spectrix D50 Xtreme, chiar dacă revizia 1.1 le listează. Asta înseamnă că placa de bază nu este compatibilă cu setările XMP automate și probabil că nici nu pot fi atinse frecvențele maxime dacă sunt introduse valorile manual.

Platforma de test și performanțe

Specificații platformă

  • CPU: Ryzen 7 3700X
  • Cooler: Corsair Hydro Series H110i AIO
  • Placa de bază: Gigabyte X570 AORUS Master
  • GPU: Gigabyte GeForce RTX 3080 VISION OC 10G
  • RAM: 2 x 8 GB ADTA XPG Spectrix D50 Xtreme 4.800 MHz (configurate la 4.266 Mhz)
  • PSU: FSP AURUM 1000, 1.000 W, 80 PLUS Platinum
  • Carcasă: NZXT H440

Și cam așa s-a și întâmplat. Din fericire, memoriile au valori pentru latențe înregistrate în profilul XMP, accesibile din software care poate analiza memoriile. Folosind valorile listate de HWiNFO am reușit să ajung la un compromis. Nu am atins frecvențele de 4.600 sau 4.800 MHz pe care aceste memoriile pot atinge, însă am putut folosi frecvența de 4.266 MHz cu latențe 18-24-24-41. Chiar dacă latența este departe de valorile de 14, 15 sau 16 ale memoriilor la frecvențe mai mici, frecvența compensează din plin.

Am comparat viteza memoriilor cu cea altor două kit-uri de memorie pe care le aveam la îndemână. Un Kit Corsair Vengeance la 3.000 MHz cu latențe 16-17-17-35 și un alt kit XPG de la ADATA, Spectrix D41 la 3.200 MHz cu latențe 16-18-18-36. Ambele kit-uri folosesc profiluri XMP pentru configurare, iar toate cele trei kit-uri au capacitate de 16 GB (2 x 8 GB).

XPG Spectrix D50 Xtreme RGB 2

Evident, rezultatele sunt mai bune și asta în condițiile în care procesoarele AMD Ryzen 3000 au probleme în rularea memoriilor peste viteza nativă maximă a magistralei Infinity Fabric, care face transferul de date între cele două chiplet-uri interne. Aceasta merge până la maximum 1.800 în mod nativ, fiind strâns legată de frecvența memoriilor. După depășirea vitezei de 3.600 MHz, care este maximum pentru Infinity Fabric, unde poate face scalare 1:1, scalarea se mută pe raport 2:1. Astfel, Frecvența memoriei trebuie să compenseze pentru latența în plus.

Pentru o diferență de 1.000 MHz, față de memoriile Spectrix D41, avem o lățime de bandă cu aproximativ 4 GB mai mare, iar față de memoriile Corsair la 3.000 MHz, o diferență de aproximativ 6GB. Asta înseamnă că poți primi un boost de viteză între 10 și 20% față de memoriile standard în aplicații care folosesc multe date, precum încărcarea jocurilor video.

De altfel, memoriile mai rapide pot îmbunătăți performanța în jocuri prin framerate-uri mai stabile, datele fiind încărcate mai repede în fundal, în special în jocuri complexe de tip open world. Efectele de pop-in, care fac obiecte sau texturi să apară din senin, ar trebui să fie reduse cu memorii mai rapide, care pot citi fișierele jocului mai repede și în consecință le pot trimite mai rapid către placa grafică pentru afișare.

La capitolul latențe, cele trei kit-uri de memorie s-au dovedit a fi aproape identice cu aceste timing-uri. Avem 44,3ns pentru Spectrix D50 Xtreme, 43,2ns pentru Spectrix D41 și 44,3ns pentru memoriile Corsair Vengeance.

Întrucât diferența de latență este practic inexistentă, iar vitezele sunt doar cu 10-20% mai mari, în cazul nostru de utilizare, framerate-urile din jocuri nu ar avea cum să fie afectate într-un mod tangibil.

Concluzii

Totuși, pentru cine sunt aceste memorii? Pentru cei care vor cea mai înaltă performanță posibilă. Acestea sunt genul de memorii folosite pe platforme de test ultra-performante, folosite de entuziaști pentru a împinge limitele de performanță posibile și de overclockeri în concursuri. De altfel, de curând, memorii Spectrix D50 Xtreme au fost folosite pe o platformă AMD Ryzen pentru a depăși viteza de 5.400 MHz. La 2.000 lei un kit de 16 GB, aceste memorii sunt scumpe și clar nu sunt pentru gamerul de rând, mai ales dacă nu are și un sistem compatibil 100% cu el.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult