AlphaGear Archon Clear și Oathkeeper: brand nou, românesc, de carcase de PC

07.05.2021
AlphaGear Archon Clear și Oathkeeper: brand nou, românesc, de carcase de PC

În domeniul componentelor de PC sunt puține branduri care își au originea în Europa. Majoritatea companiilor care produc astfel de produse provin fie din SUA, fie din Asia. Sigur, în respectivele zone se investeșe mai mult în cercetare și dezvoltare în acest domeniu, iar cu siguranță, chiar și noile carcase AlphaGear, noul brand de carcase de gaming de la PC Garage își au originile probabil într-un laborator de cercetare din China. Totuși, PC Garage este compania care le va comercializa în exclusivitate și promit o combinație competitivă între funcții și accesorii performante la un preț cât mai mic. Am avut ocazia să văd modelele Archon Clear și Oathkeeper înaintea anunțului oficial și am revenit cu impresii la primă mână despre noul brand românesc de carcase.

AlphaGear Archon Clear

PC Garage lansează seria de carcase AlphaGear cu trei modele: Sentinel, Archon Clear și Oathkeeper. Acestea sunt puse în ordine de la cel mai mic și mai ieftin model, la cel mai scump și încăpător. Toate sunt realizate special pentru a găzdui configurații de gaming și toate sunt echipate cu cooler-e RGB și controller-e pentru acestea sau pentru alte cooler-e pe care le vei instala mai târziu.

Carcasa Archon Clear poartă acest nume pentru că este o carcasă realizată cu sticlă. PC Garage a ales un panel de sticlă frontal, decorat cu un model din triunghiuri, probabil pentru a nu lăsa să se vadă cooler-ele direct, alături de un panel de sticlă pe partea din dreapta. Ce am observat imediat și mi s-a părut o idee foarte inspirată, este faptul că acele ventilatoare frontale nu sunt lipite de sticlă, așa cum am văzut pe la alte branduri.

AlphaGear Archon Clear are destul spațiu între sticlă și ventilatoare pentru a asigura trecerea unui volum mare de aer care să intre în carcasă  pentru a asigura disponibilitatea unui aer rece care să treacă prin celelalte cooler-e de la placa video și procesor.

Un alt lucru pozitiv imediat evident este faptul că lateralele pot fi desfăcute fără șuruburi, iar acestea nu necesită efort pentru a fi înlăturate. Spun asta pentru că multe carcase cu laterale din sticlă prind de obicei panelul de sticlă cu șuruburi (de obicei câte unul în fiecare colț) și dacă nu ești atent când scoți ultimul șurub, panelul poate cădea pe masă și se poate sparge. Sistemul ales pentru AlphaGear Archon Clear este unul care permite înclinarea la un unghi înspre exterior, după care poți ridica panelul. Iar clema de plastic care ține panelul atașat de carcasă pare foarte rezistent în timp și ține carcasa foarte bine închisă.

În partea de sus avem un panel frontal echipat cu două port-uri USB 3.0, jack-uri pentru căști și microfon, cât și butoanele reset și power. Singurul alt element din partea de sus ar fi o aerisire pentru cooler-e suplimentare sau pentru un sistem AIO. Judecând după dimensiuni, în partea de sus ar trebui să aibă loc un sistem de răcire pentru procesor de tip AIO de 240mm.

Și că tot suntem la capitolul ventilatoare, carcasa vine din fabrică echipată cu patru ventilatoare RGB de 120mm (3 în față și unul în spate), atașate direct la un controller de cooler-e cu 8 intrări, echipat inclusiv cu un port ARGB și conectori pentru două bande LED. Astfel, conectând acest controller la o placă de bază compatibilă, vei putea asigura sincronizarea culorilor cu restul componentelor. Alternativ, există și o telecomandă pentru a controla luminițele.

Fiind o carcasă Middle Tower, nu există foarte mult loc pentru a monta multe componente în afară de o placă de bază ATX, cooler-e suplimentare sau patru unități de stocare pe SATA. Acestea din urmă pot fi montate pe shroud-ul care acoperă sursa, sau în spatele plăcii de bază.

Pe partea din spate, carcasa are un sistem destul de bun de cable management, populat deja cu cablurile pentru front panel și cele pentru cooler. Există fante care permit trecerea cablurilor spre placa de bază, atât pe laterală, unde vor veni cablul de alimentare, cât și în parte de jos unde vor fi conectate toate cablurile pentru front panel. Și în partea de sus există fante bine poziționate pentru cooler-e și pentru alimentarea procesorului.

Chiar dacă pentru demonstrație, carcasa era echipată și cu o sursă Seasonic, aceasta nu vine inclusă în pachet. De altfel, ar fi fost cam greu de crezut că o carcasă de 360 lei (redusă temporar la 306 lei), ar putea include și o sursă premium în pachet. Ce include însă, sunt filtre de praf sus și jos, cât și în partea din față.

Cert este că în gama sa de preț nu există foarte multe carcase care să ofere un design intern la fel de bine gândit, cooler-e cu RGB incluse și materiale de calitate. Probabil că cei care au avut în trecut carcase premium, scumpe, vor sesiza că tabla de la exterior este puțin mai subțire, iar carcasa este ceva mai ușoară. Totuși, trebuie să luăm în considerare că avem de a face cu o carcasă de aproximativ 300 de lei în care are loc o placă video de 380mm lungime și cooler de procesor cu înălțime de 160mm.

AlphaGear Oathkeeper

Dacă Sentinel e versiunea cea mai mică de carcasă AlphaGear, iar Archon Clear e cea medie, Oathkeeper (numele fiind probabil inspirat de sabia lui Jamie Lannister din Game of Thrones) este cea mai mare carcasă din gama AlphaGear. Aceasta poate găzdui nu doar componente din gama „consumer”, ci și unele mai „profesionale”, precum plăci de bază e-ATX pentru platforme precum Threadripper sau Xeon.

Totuși, carcasa este în continuare gândită pentru configurații de gaming, având câteva elemente interesante instalate din fabrică. De exemplu, aceleași ventilatoare de 120mm, patru la număr, se regăsesc și aici. Acestea sunt de asemenea instalate într-un controller, care vine fără telecomandă și care găzduiește până la opt ventilatoare. Carcasa are însă loc și pentru instalarea unor ventilatoare pentru laterala din stânga (și fantele de aerisire necesare), cât și loc suficient pentru instalarea în partea de sus a unui sistem AIO de 360mm.

Unitățile de stocare ajung însă pe partea din spate, unde există două locuri pentru SSD-uri sau HDD-uri de 2,5” și unul pentru HDD de 3,5”. Totuși, partea din spate pare să fie ceva mai „subțire” decât în cazul Archon Clear. Cablurile sunt organizate folosind velcro (clasicul arici), iar fantele de acces pentru cabluri sunt mai mari, însă nu sunt protejate cu nimic.

Un element interesant, care mi-a plăcut foarte mult, de altfel, este sistemul de prindere al plăcii video. Nu este vorba despre un sistem care permite asamblarea în poziție verticală a plăcii video, ci despre unul care susține placa pentru a nu se lăsa în timp. Acest tip de accesoriu se vinde de obicei separat, însă pare să vină integrat în pachetul Oathkeeper. De altfel, suportul poate fi ajustat pe grosimea fiecărei plăci în parte, fie că este single, dual sau triple slot.

La exterior, carcasa are laterale amplasate pe balamale, un sistem simplu și elegant și fără șuruburi. Cele două laterale sunt ținute închise de magneți și există mici mânere textile de care tragi pentru a accesa interiorul. Partea din față este realizată din plasă de metal, care pare să servească și drept sistem de filtrare. Acest „mesh” este însă și decorativ, având mici forme triunghiulare vizibile atunci când bate lumina din față. Carcasa Oathkeeper are de asemenea filtre sus și jos, la fantele de aerisire.

Și Oathkeeper are panoul frontal tot în partea de sus, fiind echipat cu trei mufe USB: un USB 2.0, un USB 3.0 și un USB Type-C 3.1. De asemenea, există butoanele Power și Reset, alături de un buton LED pentru pornirea și oprirea luminițelor. Nu puteau lipsi, desigur și cele două mufe jack pentru căști și microfon.

Aceasta ar trebui să fie o carcasă pentru cei care vor să construiască un PC cu mult spațiu la interior, care să poată instala sisteme de răcire avansate și plăci grafice de top, fără emoții că n-ar avea loc în interiorul carcasei. De asemenea, cei care vor o răcire cât mai bună, au destul spațiu pentru a instala multe cooler-e. Ba Chiar pare să aibă loc și un sistem de răcire pe apă de tip custom loop, pentru cei care au astfel de necesități.

Carcasa AlphaGear Oathkeeper vine cu un preț de 449 lei standard, dar este disponibilă la sub 400 lei în prezent, la acest preț, este greu de găsit o alternativă care să ofere dimensiuni și posibilități similare de instalare.

Concluzii

Primele impresii despre carcasele AlphaGear sunt pozitive, iar prețurile par a fi corecte pentru ceea ce oferă. Mă aștept să vedem aceste carcase în sisteme asamblate de PC Garage, dar oricine poate cumpăra carcasele AlphaGear separat, pentru un sistem personalizat. Din păcate, este în continuare greu de construit un PC în 2021, întrucât stocurile de componente de gaming sunt mici și rare (procesoare și plăci video high-end), iar prețurile sunt cu mult peste cele recomandate de producători.

Atunci când vor fi însă componente disponibile, carcasele AlphaGear vor fi o alegere bună pentru cei care au bugete limitate față de restul carcaselor ieftine disponibile în piață, care oferă materiale de construcție mai slabe și mai puține opțiuni de configurare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult