AMD a anunțat actualizarea seriei de procesoare Ryzen AI 300 pentru a include noul model AMD Ryzen AI 5 330. Conform celor de la AMD, noul procesor Ryzen AI 5 330 a fost creat pentru a oferi performante excelente în utilizarea de zi cu zi, integrat fiind în PC-urile Copilot+ din categoriile celor accesibile și populare.
Noul procesor integrează un NPU (Neureal Processing Unit) cu o putere de procesare de 50 TOPS (Trillions of Operations Per Second – trilioane de operațiuni pe secundă), iar, conform AMD, laptop-urile ce vor fi echipate cu Ryzen AI 5 330 vor depăși cerințele Microsoft pentru PC-urile Copilot+, asigurând astfel experiențe AI de ultimă generație, optimizate pentru Windows 11.
Noul procesor Ryzen AI 5 330 va beneficia de 4 nuclee operaționale, capabile de 8 fire de execuție simultane. Acestea vor avea o frecvență de bază de 2 GHz, ce va putea urca în Boost până la 4,5 GHz. Procesorul va avea la dispoziție 12 MB de memorie cache și va include un cip video AMD Radeon 820M Graphics, cu două nuclee grafice. Consumul TDP estimat este de 15-28W.
Sistemele echipate cu noul processor AMD Ryzen AI 5 330 vor fi disponibile de la producători OEM precum Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo și MSI și vor fi lansate pe piață în lunile următoare.
Funcțiile AI denumite de Microsoft drept Copilot+ au fost disponibile, inițial, doar pentru gama de laptopuri Copilot+ PC bazate pe seria de procesoare Snapdragon X de la Qualcomm. Acestea, deși veneau cu avantajul conferit de unitățile NPU integrate, dedicate procesării sarcinilor AI, precum și cu o autonomie peste media obișnuită a laptop-urile cu Windows, sufereau din cauza arhitecturii Arm, majoritatea aplicațiilor și jocurilor pentru Windows fiind concepute pentru clasica arhitectură x86.
Acum un an, AMD a venit cu o soluție alternativă, anunțând noua sa serie de procesoare Ryzen AI 300, concepute special pentru laptop-uri. Acestea includeau câte un NPU (neural processing unit) dedicat pentru sarcinile legate de AI. Mai mult, AMD aceste NPU-uri aveau o putere de procesoare de 50 de TOPS, oferind performanțe mai bune decât soluțiile Arm precum Snapdragon X Elite sau Apple M4.
Sursa: AMD