AMD ar putea accesa nodul de fabricație Samsung pe 4nm, pentru viitoarea generație de portabile Chromebook

09.12.2021
AMD ar putea accesa nodul de fabricație Samsung pe 4nm, pentru viitoarea generație de portabile Chromebook

AMD încă folosește procesul de fabricație pe 7nm pentru procesoarele din gama Ryzen, vestea accesării tehnologiilor de fabricație pe 4nm dezvoltate de Samsung apărând ca o avanpremieră pentru ambițiile companiei pe termen lung.

Fără „luxul” unei fabrici proprii de semiconductoare, AMD trebuie să colaboreze cu alți furnizori capabil să livreze produsele dorite. Istoric, aceștia au foști doar doi: TSMC și GlobalFoundries, colaborarea cu Samsung promițând să extindă colaborarea inclusiv pentru producerea de acceleratoare grafice.

Cooperarea AMD cu GlobalFoundries și apoi TSMC a durat de peste un deceniu. Însă actualele condiții de piață determină AMD să -și extindă acoperirea, accesând procesul de fabricație 4LPP dezvoltat de Samsung, inițial pentru echiparea portabilelor Chromebook. Astfel, noile cip-uri pe 4nm vor ajunge mai întâi în unități APU destinate configurațiilor de tip entry-level, AMD profitând în principal de avantajele acestei tehnologii pe segmentul consumului de energie.

În cele din urmă, AMD ar putea folosi Samsung Foundry și pentru livrarea unor produse cu performanțe înalte, cum ar fi unități GPU pentru următoarea generație de acceleratoare grafice.

Potrivit zvonurilor, AMD ar putea colabora cu Samsung pentru fabricarea de unități GPU bazate pe nodul de fabricație pe 3nm, nu mai târziu de anul 2023/2024. Între timp, nici TSMC nu bate pasul pe loc, majoritatea cip-urilor livrate în intervalul de timp sus amintit urmând să folosească același nod pe 3nm, doar că optimizat pentru aplicații specifice, cum ar fi dispozitive mobile.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult