AMD lansează FidelityFX, alternativa NVIDIA DLSS care promite să crească de 2.4x performanța plăcilor video actuale

22.06.2021
AMD lansează FidelityFX, alternativa NVIDIA DLSS care promite să crească de 2.4x performanța plăcilor video actuale

Deși, cu multă întârziere, AMD anunță disponibilitatea propriei soluții FidelityFX Super Resolution (FSR), o tehnologie care promite să crească rezoluția efectivă și numărul cadrelor pe secundă afișate, folosind într-un mod mai eficient puterea de procesare disponibilă.

De când NVIDIA a debutat tehnologia DLSS, acceleratoarele grafice AMD au rămas în dezavantaj chiar și atunci când nivelul teoretic de performanță era net superior.

Apelând la algoritmi sofisticați de inteligență artificială, NVIDIA DLSS reușea să livreze performanțe în jocuri atinse de competiția AMD doar prin folosirea unei rezoluții mult inferioare, păstrând însă aproape intacte claritatea imaginii și nivelul detaliilor.

AMD promite că FSR va oferi performanțe de până la 2,4 ori mai mari la rezoluție 4K, pentru titlurile acceptate. Există patru setări de calitate diferite în FSR, care se concentrează fie pe maximizarea numărului de cadre pe secundă, fie pe nivelul detaliilor.

Totuși, chiar dacă FSR este răspunsul direct dat de AMD pentru DLSS, cele două tehnologii folosesc metode diferite pentru a încerca să obțină rezultate similare. DLSS folosește procesare neurală pentru a crește nivelul detaliilor oferite la o anumită rezoluție. În schimb, FSR apelează la algoritmi avansați de upscaling spațial.

FidelityFX

În mod evident, soluția AMD este una inferioară, din punct de vedere al tehnologiei folosite, însă are avantajul de a funcționa și cu acceleratoare grafice existente, promițând un boost consistent de performanță chiar și fără a trece PC-urile actuale printr-un proces costisitor de upgrade.

Concret, FidelityFX este activat cu un simplu update de drivere pentru mai mult de 100 modele de acceleratoare grafice, printre care și seriile foarte populare Radeon RX 6000, RX 5000, RX 500, RX Vega, și unele variante RX 400. În mod remarcabil, poți bifa FidelityFX pentru accelerarea performanțelor chir și cu unele serii de acceleratoare NVIDIA, (ex GTX A10xx), presupunând că jocul și driverul instalat oferă suport pentru tehnologia pusă la dispoziție de AMD. Din păcate, lista jocurilor suportate este mai degrabă limitată, cuprinzând doar titlurile Anno 1800, Evil Genius 2, Godfall, Kingshunt, 22 Racing Series, Terminator: Resistance și The Riftbreaker. Însă potrivit AMD, mai mult de 40 dezvoltatori și-au arătat susținerea pentru integrarea suportului FSR în jocurile viitoare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult