AMD oferă primul CPU cu 16 nuclee de procesare

14.11.2011
AMD oferă primul CPU cu 16 nuclee de procesare

După lansarea nu foarte fericită a familiei AMD Bulldozer, compusă din modele cu şase şi opt nuclee de procesare, compania îşi încearcă din nou puterile cu rivalul Intel, de data aceasta pe piaţa serverelor enterprise, unde caracteristicile procesoarelor sale ar putea fi de mai mult folos pentru utilizatori.

AMD oferă primul CPU cu 16 nuclee de procesare

Botezată AMD Interlagos, nouafamilie de procesoare include modele cu 16 nuclee de calcul, bazate pe o arhitectură similară celor din familia Bulldozer.

Primul venit este modelul Opteron 6200, compatibil cu plăci de bază din clasă server, prevăzute cu socket de procesor G34. Deşi nu oferă frecvenţe de funcţionare foarte ridicate, noul procesor asigura un spor de performanţă considerabil în faţa modelelor quad-core şi hexa-core de generaţie mai veche, păstrând totodată consumul de energie la un nivel rezonabil.

Alături de Interlagos, AMD lansează şi familia de procesoare Valencia, compusă din modele de buget cu până la 8 nuclee de procesare, adresate serverelor dual-socket.

Primele sisteme echipate cu procesoare din noua seria Opteron 6200 şi Opteron 4200 vor fi disponibile chiar din zilele următoare, de la producători ca Acer, Dell, Hewlett-Packard, Cray şi alţii.

Din păcate cei care îşi doresc să instaleze un procesor cu 16 nuclee în propriul PC desktop vor fi dezamăgiţi. Noile modele sunt destinate exclusiv pieţei serverelor şi oricum au performanţe nepotrivite pentru cerinţele aplicaţiilor desktop PC obişnuite.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Recomandare video