AMD pregăteşte seria de acceleratoare Radeon RX 5700, cu o nouă arhitectură de GPU şi proces de fabricaţie pe 7nm

28.05.2019
AMD pregăteşte seria de acceleratoare Radeon RX 5700, cu o nouă arhitectură de GPU şi proces de fabricaţie pe 7nm

Încet dar sigur, AMD ajunge din urmă rivalul NVIDIA, compania pregătind lansarea primei serii de plăci video pentru consumatori cu suport pentru standardul de comunicaţie PCIe 4.0, bazată pe o nouă arhitectură de GPU şi procesul de fabricaţie pe 7nm dezvoltat de TSMC.

 

 

Cu foarte mare întârziere, AMD „pensionează” arhitectura de GPU Graphics Core Next (GCN) lansată prima dată în anul 2012 şi trecută prin nu mai puţin de patru revizii majore. Ultima dintre acestea, implementarea Vega 20 (proces de fabricaţie 7nm) folosită cu seria de acceleratoare Radeon VII nu a făcut decât să demonstreze limitările unei arhitecturi de GPU plafonate din punct de vedere al eficienţei consumului de energie şi scalare a frecvenţelor de funcţionare, incapabilă să ofere un raport performanţă/cost la nivel competitiv.

Selectat deja de partenerul Sony pentru echiparea următoarei generaţii de console Play Station 5, nucleul Navi primeşte din start un vot de încredere şi garanţia bunei optimizări a performanţelor în toate jocurile pentru PC care vor avea şi ediţie pentru consola PS5.

AMD păstrează majoritatea dezvăluirilor pentru evenimentul de lansare pregătit pentru data de 10 iunie, însă prin surse mai mult sau mai puţin oficiale aflăm câteva detalii picante:

  • Nucleul AMD Navi va fi promovat cu numele de scenă “RDNA” (Radeon-DNA)
  • Noua arhitectură de GPU îmbunătăţeşte de 1.5X eficienţa consumului de energie şi creşte performanţa de 1.25X, comparat unui GPU cu arhitectură Graphics Core Next (GCN) având frecvenţe similare de funcţionare
  • Seria de acceleratoare Radeon RX 5700 vine echipată cu chip-uri de memorie GDDR6 şi interfaţă PCIe 4.0 (include şi compatibilitate PCIe 3.0 cu plăcile de bază actuale)
  • În timpul prezentării ţinute la Computex, AMD a demonstrat un prototip Radeon RX 5700 având performanţe cu 10% mai mari decât alternativa Nvidia RX 2070, însă a testul a folosit un singur joc, Strange Brigade, cu optimizări ce favorizează soluţiile grafice AMD.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult