AMD Ryzen 7 7800X3D review: un procesor realizat exclusiv pentru gaming

05.04.2023
AMD Ryzen 7 7800X3D review: un procesor realizat exclusiv pentru gaming

Anul trecut, AMD a venit cu o lansare „surpriză” pe piața de procesoare, lansând, la finalul vieții platformei AM4, unul dintre cele mai bune procesoare de gaming. Ryzen 7 5800X3D promitea să întreacă toate procesoarele în jocuri video, în ciuda faptului că nu avea o configurație foarte diferită față de modelul 5800X non-3D. Acest „pariu” pe memorie instalată direct pe nucleul procesorului s-a dovedit a fi un succes, iar la scurt timp după debutul seriei de procesoare Ryzen 7000 pe AM5, AMD a lansat o întreagă serie de procesoare „de gaming”, cu memorie 3D.

Modelele 7900X3D și 7950X3D sunt deja pe piață, însă vin la prețuri mari și sunt dedicate inclusiv celor care vor să folosească PC-urile și la productivitate, așa că abia modelul de față, Ryzen 7 7800X3D este cel promis exclusiv pentru gaming. Dacă reușește să livreze performanța de top promisă, vă invit să aflați în continuare.

Ce este Ryzen 7 7800X3D

Noul Ryzen 7 7800X3D este semnificativ diferit față de celelalte două modele lansate în urmă cu câteva săptămâni. În primul rând, acesta este echipat cu un singur „chiplet” (CCX) cu 8 nuclee. Astfel, memoria 3D V-Cache este instalată direct pe acest singur nucleu, fără posibilitatea de a avea un nucleu fără memorie la dispoziție pentru activități de productivitate, unde numărul de nuclee și frecvențele contează mai mult.

Ryzen 7 7800X3D box

De altfel, acest model nu are frecvențe uimitoare. Ryzen 7 7800X3D pornește de la o frecvență de bază de 4,2 GHz și atinge în boost 5 GHz pe perioade scurte prin Precision Boost Overdrive, sistemul automat de overclocking de la AMD. Ambele modele X3D lansate în seria 7000 depășesc 5 GHz în boost, dar totodată fac asta pe nucleele fără memorie, care ar putea să nu aducă beneficiile dorite în gaming.

Astfel, Ryzen 7 7800X3D este un „sequel” pentru Ryzen 7 5800X3D de anul trecut, cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, și 96 MB memorie L3 Cache, importantă pentru multe jocuri video. Fiind un procesor din seria Ryzen 7000, acesta beneficiază însă și de toate avantajele acesteia. Vorbim despre un proces de fabricație pe 5nm, un iGPU, și îmbunătățirile generaționale de instrucțiuni per ciclu (IPC) datorate noilor nuclee Zen 4. Chiar și fără frecvențe mai înalte, acest procesor ar trebui să ofere între 10 și 20% mai multă performanță față de generația anterioară.

Ryzen 7 7800X3D handheld

Platforma de test

Pentru testarea acestui model am ales o platformă de test high-end, realizată în jurul unei plăci de bază de gaming cu capabilități înalte de overclocking. Nu că Ryzen 7 7800X3D ar suporta overclocking manual, dar pentru a asigura că nu există limite de putere la niciun capitol. Placa a fost un Gigabyte X670E AORUS Master, una dintre cele mai bune de pe piață și printre cele patru modele recomandate de AMD pentru asigurarea performanței optime pe acest procesor (celelalte sunt ASUS X670E Crosshair Hero, MSI X670E MEG ACE și AsRock X670E Taichi).

Pentru RAM, am ales o pereche de stick-uri Kingston Fury Beast, 32 GB de memorie DDR5 la 6.000 MHz, frecvența optimă pe care AMD o recomandă pentru performanță de top pe procesoarele Ryzen 7000.

Ryzen 7 7800X3D in socket

Răcirea a fost asigurată de un cooler AIO Corsair H110i, un model cu două ventilatoare de 140mm, mai mare decât cele cu două ventilatoare obișnuite. Din acest punct de vedere, răcirea s-a dovedit a fi însă cam la limită, deci probabil că un cooler dintr-o generație mai nouă, sau chiar unul mai mare ar fi recomandat.

Pentru că am realizat în principal teste de gaming (vorbim totuși despre un procesor realizat aproape exclusiv pentru gaming), am folosit o placă video GeForce RTX 4090 în implementarea Inno3D. În timp ce nu este o placă video cu overclocking, întrucât aceasta este limitată la un consum de 450W și nu poate depăși acesată valoare, fiind alimentată doar de 3 rail-uri PCI-Express cu 8 pini, placa este totuși un RTX 4090, care oferă un nivel înalt de performanță. De altfel, în anumite titluri, generațiile anterioare de procesoare  limitează chiar și acest model de placă în anumite jocuri.

Ryzen 7 7800X3D back

Nu în ultimul rând, am folosit un SSD XPG Blade S70 PCI-Express 4.0 pentru partiția de sistem, pe care am instalat Windows 11 Pro cu cele mai recente update-uri. De altfel, alimentarea a fost asigurată de o sursă cu o oarecare vechime, dar care încă este capabilă să țină pieptul oricărei configurații de gaming: FPS AURUM 1000W cu certificare 80Plus Platinum.

Performanță: Ryzen 7 7800X3D vs Ryzen 7 5800X3D

Testele de gaming folosite au fost din aceeași listă pe care o folosesc pentru a testat toate PC-urile sau laptop-urile de gaming din ultima perioadă. Include o selecție de jocuri AAA și câteva titluri de multiplayer, multe cu suport pentru ray-tracing. Am realizat testele pe cele mai înalte profiluri de performanță disponibile, fie că se numesc Ultra sau Very High, în funcție de joc. Pentru că nu este obligatoriu un test de placă video, am ales să nu rulez și testele cu DLSS sau FSR, metodele de upscaling de la NVIDIA și AMD. Iar pentru comparație, pentru a vedea dacă într-adevăr avem parte de un upgrade major generațional, am folosit ca termen de comparație chiar Ryzen 7 5800X3D de pe platforma AM4, testat cu aceeași placă video. Acel sistem folosea tot 32 GB RAM, dar DDR4 la 3.600 MHz.

În 1080p, în majoritatea testelor, 7800X3D reușește să învingă 5800X3D, însă victoria nu este impresionant de mare decât în câteva dintre teste. Dacă în Assassin’s Creed Valhalla nu câștigăm decât 3 cadre pe secundă, iar în Cyberpunk cu Ray Tracing doar 13, în alte titluri, precum Far Cry 6, care pare să fie limitat de CPU, în principal, avem o diferență de 46 de cadre pe secundă în testul fără RT, de la 150 FPS pe 5800X3D la 196 pe 7800X3D. Singurele diferențe sunt memoria DDR5 vs DDR4 și procesorul.

Gaming 1080p

Cel mai mare aport de performanță îl putem vedea însă în Rainbow Six Siege, unde poți câștiga peste 300 de cadre pe secundă, pe Ultra. Astfel, monitoarele din generațiile următoare de eSports, care se zvonește că vor folosi chiar și 1.000 Hz refresh rate, nu mai par atât de inutile, atunci când avem deja hardware care să permită jocurilor competitive să ruleze la astfel de framerate-uri.

Și în Shadow of the Tomb Raider, The Division, sau Watch Dogs Legion am observat aport mare de performanță pe acest model de procesor, cu mențiunea că în testele de Ray Tracing, diferențele erau mai mici, întrucât apar iar limitele capabilităților plăcii grafice.

Gaming 1440p

Când trecem la 1440p, diferențele de performanțp sunt mai mici, însă tot apar în titlurile care au primit un „boost” în 1080p. Cele care aveau o diferență deja mică, se cam egalează în 1440p. Assassin’s Creed, Cyberpunk, Red Dead Redemption sau Returnal nu primesc aproape niciun aport extra de performanță pe noul procesor. În Rainbow Six însă, tot depășește 800 FPS cu un aport de peste 250 de cadre pe secundă.

gaming 1440p

În cele din urmă, graficul pentru 4K demonstrează însă că un upgrade pentru cei care se joacă deja în această rezoluție pe o placă video de top, nu este tocmai necesar. Când pornești Ray Tracing, limitarea în 4K este clar GPU, deci acolo doar DLSS poate să îmbunătățească semnificativ performanța. În puținele cazuri în care există un aport de performanță, acela este destul de mic. Singurele titluri unde se pot simți diferențe notabile sunt Rainbow Six și Shadow of the Tomb Raider, fără ray tracing.

Gaming 2160p

gaming 2160p

Și testele sintetice spun o poveste similară: diferența de performanță în testele care folosesc rezoluții 1440p și 4K este minimă. Ba chiar în anumite teste 7800X3D a atins scoruri puțin mai mici, dar în zona de marjă de eroare.

3DMark

3dmark

Totuși, poți spune că pentru productivitate, 7800X3D, chiar și cu o configurație similară și frecvențe nu foarte înalte, poate oferi performanță mai bună decât 5800X3D. În Cinebench vedem o diferență destul de mare de scor, în timp ce PCMark îl recomandă pentru creații digitale, precum editare video sau foto. Desigur diferențele probabil că nu se simt atât de puternic în utilizare de zi cu zi.

PCMark

pcmark

Cinebench R23

Cinebench

Când vine vorba despre temperaturi și frecvențe, Ryzen 7 7800X3D are un comportament destul de interesant. Acesta pare să consume în general pe la 80W, o valoare mai mică decât consumul declarat de 120W. Atinge valori mai mari doar pe perioade scurte, în boost. Atunci când este stresat la maximum, acesta ajunge foarte aproape de limita de 89 de grade, impusă de AMD (pe la 86 de grade), cu cooler-ul pe care l-am folosit pentru testare (Corsair H110i). Totuși, nu a atins niciodată limita, iar frecvența a stat constantă la 4.8 GHz în timpul testelor Cinebench. În alte teste, procesorul nu a atins temperaturi atât de înalte.

Nici măcar în Prime95 nu am reușit să îl aduc la peste 60 de grade, ceea ce mi s-a părut ciudat, având în vedere că este un test de stres. Frecvența în cazul Prime95 rămâne pe la 4,6 GHz, însă.

 

Testele au fost realizate doar cu PBO activat din BIOS, fără tweak-uri din Ryzen Master. Am încercat o optimizare a curbei din aplicația AMD pentru toate nucleele, și am obținut o scădere cu 30mV pentru undervolting, care a rezultat într-o frecvență susținută de 4,9 GHz în Cinebench, cu un consum similar și temperaturi similare. Am ales să nu rulez testele așa pentru a asigura că avem date despre performanța de bază a procesorului, așa cum este livrat standard.

Concluzii

La 2.459 de lei, cât costă Ryzen 7 7800X3D în România, alegerea lui este destul de complicată. Pe de-o parte, există 7900X3D, tot cu memorie 3D dar cu mai multe nuclee și frecvențe mai înalte în productivitate, la aproximativ 3.000 lei. Pe de altă parte, 7900 fără memorie 3D este cam la același preț, pe la 2.500 lei, dar cu performanță ceva mai slabă în anumite jocuri dar mai bună în productivitate.

De altfel, upgrade-ul la platforma AM5 vine cu costuri în plus, întrucât plăcile de bază sunt în continuare destul de scumpe (și îți dorești măcar un model din gama medie superioară pentru un procesor de gaming), iar memoriile compatibile sunt exclusiv DDR5. Ar merita un upgrade de la o generație Ryzen mai veche, precum seriile 2000 sau 3000, pentru că orice altceva ai alege, oricum ai schimba platforma, dar de la seria 5000, nu este un upgrade atât de mare. Mai ales dacă ai deja un 5800X3D, care pare că încă poate ține pasul cu 7800X3D în rezoluții înalte și cu efecte de ray tracing activate. Practic, 5800X3D a fost un „cadou” atât de bun pentru fanii AMD, încât nici măcar modelul următor din serie nu reușește să îl detroneze în prea multe cazuri de utilizare (jocuri, în special).

Desigur, contează și foarte mult ce tipuri de jocuri joci și ce monitor ai, la ce frecvență, etc. Ryzen 7 7800X3D este foarte bun pentru cei care vor cât mai multe cadre pe secundă în 1080p, dar și pentru cei care vor să aibă o experiență „high refresh rate” în 1440p. Pentru 4K însă, trebuie să așteptăm lansarea de plăci video și mai performante, pentru a vedea avantajele acestui procesor. Totuși 7800X3D ar putea deveni astfel o alegere de viitor, putând păstra procesorul chiar și după lansarea următoarelor plăci video de la AMD și NVIDIA, care vor asigura performanță mai bună în 4K și Ray Tracing.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult