AMD RYZEN – noua gamă de procesoare ZEN pentru entuziaşti va debuta în luna ianuarie 2017

13.12.2016
AMD RYZEN - noua gamă de procesoare ZEN pentru entuziaşti va debuta în luna ianuarie 2017

Pregătită pentru lansare la începutul anului 2017, noua familie de procesoare AMD RYZEN promite performanţe la nivelul soluţiilor de top oferite deja de Intel, dar la un preţ mult mai mic.

Cu nume de scenă AMD RYZEN, noua familie de procesoare x86 vine cu frecvenţe de funcţionare relativ modeste, atingând aproximativ 3.4 GHz. AMD mizează însă pe un design de procesor mult mai eficeint, care potrivit zvonurilor oferă performanţe apropiate soluţiilor oferite de Intel.

Pentru atingerea ţelului propus, AMD a renunţat la conceptul Clustered Multithreading (CMT) în favoarea Simultanious Multithreading (Hyperthreading în versiune AMD). Spre deosebire de CMT, tehnologia SMT evită folosirea în comun a unităţilor de calcul în virgulă mobilă FPU (nucleul Bulldozer aloca o singură unitate FPU pentru două nuclee de procesare adiacente), păstrând însă beneficiul dublării numărului de procesoare afişate sistemului de operare (unul fizic şi unul emulat). Astfel, performanţa în aplicaţii cu suport pentru multiprocesare poate fi crescută fără a sacrifica prea mult din eficienţa nucleelor de procesare, atunci când sunt folosite în mod individual.

În ciuda complexităţii crescute, AMD nu renunţă la designul octa-core şi plusează cu tehnologia CMT pentru un total de 16 fire de execuţie. Spre comparaţie, în tabăra Intel putem întâlni un număr similar de unităţi de procesoare doar la modelul Core i7-6900K, cu preţ de 1089 dolari.

Potrivit informaţiilor extrase dintr-o prezentare AMD confidenţială, primul procesor RYZEN este un model cu 8 nuclee fizice şi 16 thread-uri, având frecvenţa de 3.4 GHz (mai mult în modul Boost). Designul include 20 MB memorie cahe L2 + L3 şi suport pentru tehnologii avansate de gestionare a consumului de energie (AMD Pure Power). Printre tehnologiile suportate se mai numără XFR (eXtended frequency range), Smart Prefetch şi AMD Precision Boost.

Gama de procesoare AMD RYZEN va fi dezvăluită alături de noi plăci de bază pentru socket AM4, echipate cu chipsetul AMD X370.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult