AMD și producătorii de plăci de bază îndeamnă utilizatorii de procesoare AM5 să facă update la cel mai nou BIOS

26.04.2023
AMD și producătorii de plăci de bază îndeamnă utilizatorii de procesoare AM5 să facă update la cel mai nou BIOS

AMD, ASUS și MSI au oferit informații despre problemele pe care unii dintre utilizatorii de procesoare Ryzen 7000, atât din seria X3D, cât și din seria „standard”, le-au avut recent. Se pare că BIOS-urile lansate până în prezent permiteau setarea unor voltaje peste limitele acceptate de procesoare, care puteau duce la distrugerea acestora, dar și plăcilor de bază pe care erau instalate. Producători precum ASUS și MSI au eliminat de pe site-urile lor versiunile mai vechi de BIOS, care expuneau componentele la acest risc, și au lansat noi versiuni cu limite mai bine definite.

Producătorii de plăci de bază au lansat deja un BIOS nou, care previne „arderea” procesoarelor

MSI a fost prima companie care a oferit declarații pentru AnandTech, anunțând lansarea unui nou firmware care ar trebui să rezolve potențialele probleme. Compania taiwaneză a luat această decizie chiar dacă utilizatorii nu au întâmpinat probleme cu plăcile sale de bază, majoritatea procesoarelor „explodate” fiind pe plăci ASUS sau Gigabyte. Noile versiuni de BIOS pentru plăcile sale AM5 blochează controlul de voltaj pentru procesoarele X3D.

Și ASUS a lansat noi variante BIOS pentru plăcile sale de bază și au fost promise noi îmbunătățiri în curând, dezvoltate pe baza investigațiilor realizate alături de AMD:

„Update-urile EFI publicate vineri conțin mecanisme pentru monitorizare a temperaturii dedicate, pe care le-am implementat pentru a proteja plăcile de bază și procesoarele. Am scos variantele mai vechi de BIOS din acest motiv și de asemenea din cauza controlului manual pentru Vcore. Lucrăm cu AMD pentru a defini noi reguli pentru AMD Expo și voltajul SoC. Vom lansa noi actualizări pentru acestea în cel mai scurt timp posibil. Vă rugăm să aveți răbdare.”,  Rajinder Gill, Director of Global Product Marketing and Technical Marketing ASUS, pentru Der8auer.

ryzen burn

În cele din urmă, și AMD a oferit declarații:

„Suntem conștienți de un număr limitat de rapoarte online care susțin că voltajul excesiv în timpul overclocking-ului ar fi distrus plăci de bază și pinii acestora. Investigăm activ situația și lucrăm cu partenerii noștri pentru a ne asigura că voltajele aplicate pe procesoarele Ryzen 7000X3D prin intermediul setărilor din BIOS de pe plăcile de bază sunt în specificațiile produselor. Oricine are un procesor care ar fi putut fi afectat de această problemă ar trebui să contacteze serviciul clienți AMD.”

Problema pare să fie legată de profilurile de memorii Expo

Problema pare să apară atunci când procesoarele sunt folosite cu memorii care integrează profiluri de overclocking AMD Expo. Acestea pot astfel să crească voltajul chipset-ului, pentru a asigura frecvențele și timing-urile necesare memoriilor. Chipset-ul, în schimb, trimite voltaj prea mare și către procesor, iar în special cipurile X3D, care integrează memorie 3D V-Cache direct pe chiplet, sunt supuse riscului de a fi „arse”. În mod normal, cipurile X3D nu permit overclocking, deci accesul la modificarea voltajelor este blocat. Aplicarea unui profil Expo pe variantele anterioare de BIOS, permitea însă chipset-ului să seteze voltaje mai mari.

Dacă aveți un sistem pe platforma AM5, indiferent dacă este un model X3D sau nu, ar fi o idee bună să instalați cel mai recent BIOS de pe site-ul producătorului plăcii de bază. De asemenea, dacă folosiți memorii cu EXPO, și nu există încă un update de BIOS pentru placa de bază pe care o folosiți, poate că ar fi o idee bună să opriți overclocking-ul de pe memorii, sau să folosiți profiluri XMP, care încă sunt compatibile cu procesoarele de la AMD.

sursa: AnandTech

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult