AMD Zen, familia de procesoare next-gen care reaprinde lupta AMD vs Intel pentru platforma PC

07.05.2015
AMD Zen, familia de procesoare next-gen care reaprinde lupta AMD vs Intel pentru platforma PC

AMD a publicat primele detalii despre ˝Zen˝, următoarea generaţie de procesoare x86 destinate PC-urior de înaltă performanţă. La pachet, avem şi câteva detalii despre viitoarea generaţie de acceleratoare grafice Radeon, pregătite pentru anul 2016.

AMD Zen, familia de procesoare next-gen care reaprinde lupta AMD vs Intel pentru platforma PC

Urmând eşecului usturător înregistrat cu actuala familie de procesoare, AMD va schimba nucleul Bulldozer cu un design complet nou. Cu nume de cod AMD Zen, viitoarea familie de procesoare x86 ţinteşte o îmbunătăţire cu 40% a eficienţei nucleului Bulldozer. Pentru atingerea ţelului propus, AMD va renunţa la conceptul Clustered Multithreading (CMT) în favoarea Simultanious Multithreading (Hyperthreading în versiune AMD). Spre deosebire de CMT, tehnologia SMT evită folosirea în comun a unităţilor de calcul în virgulă mobilă FPU (nucleul Bulldozer aloca o singură unitate FPU pentru două nuclee de procesare adiacente), păstrând însă beneficiul dublării numărului de procesoare afişate sistemului de operare (unul fizic şi unul emulat). Astfel, performanţa în aplicaţii cu suport pentru multiprocesare poate fi crescută fără a sacrifica prea mult din eficienţa nucleelor de procesare, atunci când sunt folosite în mod individual.

Alte îmbunătăţiri au fost aduse modului de organizare a memoriei cache. Referită drept “high-bandwidth, low latency cache system”, noua implementare va reduce considerabil latenţa la accesare, corectând o problemă majoră a procesoarelor Bulldozer. Din păcate AMD nu a detaliat exact care sunt îmbunătăţirile aduse. În schimb, oficialii companiei au confirmat lansarea familiei de procesoare Zen pentru anul 2016, folosind un proces de fabricaţie cu tehnologie FinFET cu dimensiune încă neprecizată. Probabil, avem de-a face cu o versiune perfecţionată a procesului de fabricaţie pe 14nm, dezvoltat GlobalFoundries în parteneriat cu Samsung. Cert este că familia de procesoare Zen este tratată prioritar de AMD, iar primele sosite vor fi chiar modele high-end destinate platformei desktop PC, urmate de implementări APU pentru sisteme laptop şi PC-uri de tip all-in-one.

Folosite împreună cu plăci de bază cu socket AM4, noile procesoare AMD Zen vor suporta module de memorie DDR4 şi atinge frecvenţe de funcţionare similare modelelor actuale, în schimb, câştigul de performanţă este dat de nucleul Zen mult mai eficient.

Ajungând la plăci video, generaţia pentru anul 2016 face trecerea la tehnologie FinFET, probabil, implementată folosind procesul de fabricaţie FinFET pe 16nm dezvoltat de partenerul TSMC. Fără a detalia arhitectura noilor chip-uri grafice, AMD precizează că tehnologia FinFET va permite dublarea eficienţei energetice, comparat cu ˝generaţia anterioară de unităţi GPU˝.

Între timp, AMD a confirmat folosirea tehnologiei High Bandwidth Memory (HBM) pentru următoarea generaţie de acceleratoare grafice. Implicând gruparea chip-urilor de memorie DRAM în mod suprapus, respectiv poziţionarea acestora cât mai aproape de GPU, tehnologia promite o lăţime de bandă mai mult decât dubă implementărilor actuale (GDDR5), pentru un consum de energie redus la jumătate.

Aparent, AMD va fi prima companie care implementează tehnologia HBM pentru acceleratoare grafice destinate consumatorilor, rivalul NVIDIA urmând să ofere propria implementare HBM împreună cu familia de plăci video Pascal, la o dată ulterioară.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult