Apple anunță procesoarele M2 Pro și M2 Max, modele noi MacBook Pro 14 și 16″ și un nou Mac Mini „profesional”

17.01.2023
Apple anunță procesoarele M2 Pro și M2 Max, modele noi MacBook Pro 14 și 16

Apple a anunțat oficial noile procesoare M2 Pro și M2 Max, cele pe care le vom găsi în computerele de performanță înaltă, atât din zona de portabilitate, cât și în zona desktop. Alături de aceste noi procesoare, care sunt practic versiuni mai bine echipate ale modelului Apple M2 lansat în vara anului trecut, am primit și anunțul primelor computere care le integrează, care promit autonomie mai mare și performanță semnificativ mai mare decât cele din generația precedentă. Desigur, nu apare nimic nou la capitolul design, aceste upgrade-uri fiind strict la nivel hardware.

M2 Pro și M2 Max

Apple M2 Pro este noul procesor pentru performanță de nivel „profesional” din portofoliul Apple. Acesta folosește aceeași arhitectură pe 5nm precum modelul M2 din vară. Acesta integrează 40 de miliarde de tranzistori, cu 20% mai mult decât M1 Pro, iar aportul de performanță față de modelul anterior este tot „pe acolo”, în funcție de sarcină. Cu memorie unificată integrată în procesor cu viteză de 200 GB/s și până la 32 GB capacitate, M2 Pro este configurat cu 10 sau 12 nuclee (6 + 4 sau 8 + 4 nuclee performante și eficiente), la procesare pe CPU, acesta promite 20% aport de performanță față de M1 Pro.

m2 pro m2 max

GPU-ul integrat în M2 Pro atinge până la 19 nuclee (cu trei în plus față de M1 Pro) și are mai multă memorie cache L2. În consecință, în aplicații precum jocuri și procesare de imagine, M2 Pro ar trebui să fie cu până la 30% mai rapid. Față de cel mai rapid model cu Intel, Modelul MacBook Pro din 2019 cu procesor i9, acesta ar trebui să fie cu 80% mai rapid în aplicații profesionale precum Photoshop.

M2 Max este similar în configurație, însă integrează 67 miliarde de tranzistori, memorie cu lățime de bandă de 400 GB/s și până la 96 GB memorie integrată. Deși are același CPU cu 12 nuclee, acesta poate integra GPU cu până la 48 de nuclee și memorie L2 Cache în plus. Față de M1 Max, sunt promise performanțe cu 30% mai mari. Apple spune că M2 Max este acum cel mai puternic și eficient procesor dintr-un laptop profesional.

Apple-M2-chips-image-processing

Pe lângă CPU și GPU, cele două procesoare au primit și un nou procesor AI Neural Engine cu 16 nuclee, cu 40% mai rapid decât cel din generația M1, iar M2 Max poate să proceseze de două ori mai rapid conținut video ProRes decât M2 Pro, grație celor două Pro Res Engines pe care le integrează.

Noile modele MacBook Pro schimbă componente doar la interior

Cele două procesoare sunt integrate în cele două modele MacBook Pro de 14 și 16”, ambele computere putând fi configurate cu aceste procesoare. Pe lângă performanța în plus asigurată de cele două procesoare, noutățile acestor laptop-uri sunt exclusiv sub carcasă.

De exemplu, acestea sunt primele computere Apple care oferă port-uri HDMI de generație nouă, care oferă suport pentru ecrane 8K la 60 Hz sau 4K la 240 Hz, dar și Wi-Fi 6E, cel mai rapid standard disponibil în prezent. În rest, cele trei port-uri Thunderbolt 4 rămân pe poziții, alături de slot-ul de card SDXC, jack-ul audio amplificat și port-ul magnetic MagSafe 3 pentru încărcare. Totodată, avem același Liquid Retina XDR Display, camera FaceTime HD și cele șase difuzoare pentru redarea de sunet, care sunt printre cele mai bune din piață.

Apple-MacBook-Pro-DaVinci-Resolv

Apple spune că noile modele MacBook sunt și cele care oferă cea mai  bună autonomie de pe un Mac de până acum. Modelele cu M1 Pro promit până la 22 de utilizare, față de 20 de ore în trecut.

Prețurile de pornire rămân aceleași: 1.999 pentru modelul de 14” de bază și 2.499 pentru modelul de 16”. Acestea sunt echipate cu procesor M2 Pro, cu memoria de bază și SSD de 512 GB. Computerele pot fi comandate de astăzi și vor începe livrările pe 24 ianuarie.

Mac Mini intră în zona „Pro” cu M2 Pro

Dintre toate produsele noi anunțate astăzi, Mac Mini primește cel mai mare upgrade. Acesta este disponibil nu doar cu procesor M2, așa cum ne așteptam, ci și într-o variantă cu M2 Pro. Modelul anterior de Mac Mini, lansat în 2020, oferea doar procesor M1 „standard” și nu a primit upgrade la M1 Pro niciodată. De altfel, un Mac Mini cu M2 Pro de acest gen ar putea oferi o experiență de utilizare nu foarte diferită de ce a unui Mac Studio, cu mai puține port-uri și un preț semnificativ mai mic.

Mac Mini M2 Pro

Mac Mini cu M2 standard va oferi un nivel de performanță similar cu MacBook Air M2 sau MacBook Pro de 13”, în timp ce modelul cu M2 Pro va fi practic un MacBook Pro de 14 sau 16 în format desktop. Modelul cu M2 va porni de la o versiune cu 8 nuclee (4+4) și va fi disponibil și într-o variantă cu 10 nuclee pentru CPU și până la 24 GB RAM la 100 GB/s. Modelul cu M2 Pro va fi disponibil în variante cu 10 sau 12 nuclee CPU, până la 19 nuclee GPU și până la 32 GB memorie la 200 GB/s.

La fel ca MacBook Pro, și Mac Mini primește HDMI 2.1, dar și opțiune de rețea Ethernet la viteză de 10 Gbps, jack de căști amplificat și Wi-Fi 6E cu Bluetooth 5.3.

Mac Mini M2 pornește de la 599 dolari americani, iar versiunea M2 Pro pornește de la 1.299 dolari.

sursa: Apple

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult