Apple ar putea lansa gadgeturi prevăzute cu ecran E Ink care se pliază

22.05.2022
Apple ar putea lansa gadgeturi prevăzute cu ecran E Ink care se pliază

Deocamdată nu este clar dacă tehnologia E Ink aflată deja în curs de evaluare este intenționată pe complementarea ecranului principal, sau avem de-a face cu o familie complet nouă de dispozitive.

Dezvăluirea aparține cunoscutului analist Ming-Chi Kuo și pare să indice că Apple este interesat de noile versiuni ale ecranelor E Ink, deopotrivă capabile să redea imagini color și rulabile în orice formă dorită, după modelul celor OLED.

Prescurtare pentru Electronic Paper Display, ecranele EPD (versiunea îmbunătățită E Ink) au potențialul de a veni soluții preferate pentru o largă varietate de dispozitive cu consum redus de energie, fie ca ecran secundar, sau ca ecran principal. La prima categorie, adăugarea unui ecran secundar de tip EPD color ar putea fi o bună soluție pentru afișarea alertelor de notificare și alte informați care nu implică imagini în mișcare, contribuind la reducerea consumului total de energie.

Totuși, faptul că alte produse rivale precum Galaxy Z Fold 3 și Oppo Find N vin echipate cu ecrane OLED performante ar putea veni ca un argument împotriva viitoarelor pliabile Apple. Până la urmă, de ce ai vrea să primești mai puțin, eventual, pentru bani mai mulți.

Întâlnită și pe alte dispozitive, tehnologia E Ink nu a reușit până acum să obțină multă acceptare tocmai din pricina limitărilor specifice. Pur și simplu, ecranele E Ink, fie și color, nu se pot apropia de performanțele unei soluții OLED, sau măcar un LCD ieftin. Toate implementările prezentate până acum au apărut ca și soluții de nișă, scumpe și cu dezavantaje majore, pe care în nici un caz nu ai vrea să le accepți pe un dispozitiv de clasă premium.

O altă nișă pe care ar putea paria Apple este cea a tabletelor puse în rolul de ziar electronic. Vorbim despre tablete cu ecran de 20 inch (sau mai mare), foarte subțiri și pe care poți citi știrile preferate fără a fi permanent preocupat de autonomia bateriei, sau incomodat de greutatea dispozitivului de pe care citești.

Cât despre posibila platformă dedicată acestui tip de dispozitive, iPadOS pare să fie un candidat principal. Cert este că Apple nu plănuiește lansarea de gadgeturi cu ecran pliabil și rulabil în viitorul apropiat, planurile actuale fiind mai degrabă unele cu bătaie pe termen lung.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult