Apple pregătește de lansare procesoarele A14X și A14T pentru MacBook și iMac

28.10.2020
Apple pregătește de lansare procesoarele A14X și A14T pentru MacBook și iMac

Mai sunt două luni până la sfârșitul anului și totuși Apple încă nu a anunțat primele computere Mac echipate cu chipset proprietar Apple Silicon. Noile zvonuri despre acestea sugerează însă că lansarea este aproape, dar și că vor exista mai multe denumiri și niveluri de performanță pentru aceste cipuri. De exemplu, Apple va oferi modele dedicate pentru laptop-uri și tablete puternice, însă cipurile pentru computere desktop, precum iMac, vor face parte din altă gamă, semnificativ mai puternică. De asemenea, avem și primele informații despre Apple A15, următorul chipset mobil de top.

Vor exista pentru început trei niveluri de performanță pentru procesoarele Apple Silicon

Conform China Times, Apple lucrează în prezent la dezvoltarea primelor computere MacBook echipate cu un nou chipset, bazat pe design-ul noului Apple A14 din iPad Air 4 și iPhone 12. Apple A14X va fi numele noului model, care se va regăsi în laptop-uri, cât și în următoarea generație de tablete iPad Pro. Dacă numele vi se pare cunoscut, este pentru că în trecut, Apple a oferit pe tabletele iPad Pro chipset-uri precum A12X, A10X A9X și A8X, toate variante cu mai multe nuclee și GPU mai puternic decât ceea ce se găsea la momentul respectiv pe telefoane.

A14X (cu numele de cod Tonga) va fi un chipset pentru dispozitive mobile mai puternice, însă nu va fi cel mai puternic model din gama A14. Acela va fi modelul Apple A14T, cu nume de cod Mt. Jade și cu un nou GPU proprietar Apple numit Lifuka. Acesta va debuta pe computerele iMac, fiind primul procesor desktop al companiei. Aparent, planul este ca primul iMac cu A14T să fie lansat cândva în 2021, probabil înainte de lansarea următoarei generații de procesoare Apple.

Apple A15 va folosi un nou proces de fabricație

De altfel, noile informații sugerează că Apple A15, procesorul care va fi integrat în iPhone 13, va fi construit tot de TSMC, pe noul proces de fabricație N5P, care folosește tot arhitectura pe 5nm, dar va asigura o eficiență crescută față de procesul N5 standard din prezent. Sunt așteptate îmbunătățiri de 20% la capitolul performanță și o reducere de 40% a consumului de energie în comparație cu procesul de 7nm de anul trecut. Asta sugerează că diferențele dintre A14 și A15 nu vor fi majore, însă ne putem aștepta la un consum de energie redus.

Având în vedere că abia s-a lansat Apple A14, care la rândul său nu este cu mult mai puternic decât A13 de pe iPhone 11, rămâne de văzut ce nivel de performanță va împinge Apple cu noile sale procesoare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult